Skip to main content
Rade Mihaljčić

VELIKI GUBITAK ZA SRPSKU NAUKU: Preminuo poznati istoričar iz čijih udžbenika smo svi učili

Foto: Wikipedia
Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti RS izabran je 21. juna 2004. godine, a za redovnog 5. septembra 2008. godine.

Ugledni srpski istoričar akademik Rade Mihaljčić, profesor emeritus Univerziteta u Banjaluci i redovni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, preminuo je danas u Beogradu u 83. godini.

Mihaljčić je rođen 21. januara 1937. godine u Srednjoj Jurkovici kod Gradiške. Kao dečak odveden je u jasenovački sistem logora, u kojem je izgubio roditelje i najbliže srodnike. Osnovnu školu pohađao je u Sisku i Kotor Varošu, a gimnaziju u Banjaluci.

Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1960. godine, a zatim na istom fakultetu magistrirao 1965. godine, te doktorirao 1971. godine.

SANU
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Tokom  1966. i 1967. godine proveo je tri meseca u Francuskoj, na specijalizaciji kod čuvenog istoričara Žorža Dibija, i sedam meseci u Grčkoj.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je kroz sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora, u zvanje redovnog profesora je izabran 1984. godine. Bio je i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a 2009. godine Univerzitet u Banjoj Luci mu je dodelio zvanje profesor emeritus.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti RS izabran je 21. juna 2004. godine, a za redovnog 5. septembra 2008. godine.

Akademik Mihaljčić je autor mnogih djela, a najznačajnija su: "Kraj Srpskog Carstva", "Lazar Hrebeljanović ‒ istorija, kult, predanje", "Junaci Kosovske legende", "Srpska prošlost i narodno sećanje", "Izvorna vrednost stare srpske građe", "Vladarske titule oblasnih gospodara" i "Zakoni u starim srpskim ispravama: pravni propisi, prevodi, uvodni tekstovi i objašnjenja".

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd