fbpx
Skip to main content
Rade Mihaljčić

VELIKI GUBITAK ZA SRPSKU NAUKU: Preminuo poznati istoričar iz čijih udžbenika smo svi učili

Foto: Wikipedia
Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti RS izabran je 21. juna 2004. godine, a za redovnog 5. septembra 2008. godine.

Ugledni srpski istoričar akademik Rade Mihaljčić, profesor emeritus Univerziteta u Banjaluci i redovni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, preminuo je danas u Beogradu u 83. godini.

Mihaljčić je rođen 21. januara 1937. godine u Srednjoj Jurkovici kod Gradiške. Kao dečak odveden je u jasenovački sistem logora, u kojem je izgubio roditelje i najbliže srodnike. Osnovnu školu pohađao je u Sisku i Kotor Varošu, a gimnaziju u Banjaluci.

Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1960. godine, a zatim na istom fakultetu magistrirao 1965. godine, te doktorirao 1971. godine.

SANU
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Tokom  1966. i 1967. godine proveo je tri meseca u Francuskoj, na specijalizaciji kod čuvenog istoričara Žorža Dibija, i sedam meseci u Grčkoj.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je kroz sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora, u zvanje redovnog profesora je izabran 1984. godine. Bio je i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a 2009. godine Univerzitet u Banjoj Luci mu je dodelio zvanje profesor emeritus.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti RS izabran je 21. juna 2004. godine, a za redovnog 5. septembra 2008. godine.

Akademik Mihaljčić je autor mnogih djela, a najznačajnija su: "Kraj Srpskog Carstva", "Lazar Hrebeljanović ‒ istorija, kult, predanje", "Junaci Kosovske legende", "Srpska prošlost i narodno sećanje", "Izvorna vrednost stare srpske građe", "Vladarske titule oblasnih gospodara" i "Zakoni u starim srpskim ispravama: pravni propisi, prevodi, uvodni tekstovi i objašnjenja".

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19