fbpx
Skip to main content
crkva

Vernici obeležavaju dan mučenika iz Bosne: Danas su svađe zabranjene, naročito sa članovima porodice!

Foto: Profimedia
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Hristovog mučenika Visariona, rođenog u Bosni i Hercegovini, ali i zadušnice, kada obilaze grobove i pale sveće za dušu svojih usnulih!

Prepodobni ispovednik i mučenik Hristov Visarion Saraj rođen je 1714. godine u mestu Majdan u Bosni, od roditelja Maksima i Marije. Kršteno mu je ime bilo Nikola. Još od detinjstva beše pobožan i naklonjen povučenom i molitvenom životu.

Danas su MITROVSKE ZADUŠNICE: Plamenom sveće osvetlite mrtve, ali nikako NEMOJTE DA ZABORAVITE običaje praznika!

U svojoj osamnaestoj godini otišao je u Svetu zemlju da poseti Sveta mesta. Tamo se u manastiru Svetog Save Osvećenog zamonašio i dobio monaško ime Visarion.

Crkva, sveće
Foto: Profimedia/ilustracija

Po povratku iz Svete Zemlje, posetio je manastire Svete gore. Po povratku pak u svoju otadžbinu, stupio je u manastir Pakru u Slavoniji, gde je kao đakon služio sedam godina. Tu je bio rukopoložen i u čin sveštenika.

Ovde se prepodobni Visarion pročuo po narodu po svom pobožnom i svetom životu, a takođe i po tome što je divno i slatkorečivo propovedao reč Božju. Pokrenut ljubavlju prema onim mestima gde je živeo i propovedao Gospod njegov, prepodobni je zatim još jednom posetio Sveta Mesta, pa se vratio među svoj pravoslavni narod da svedoči i propoveda Hrista Raspetoga i Vaskrslog.

Knjige KRŠTENIH I VENČANIH odlaze u istoriju? SPC više neće smeti da skuplja lične podatke?!

U to vreme pravoslavni narod na Balkanu, osobito na teritoriji Austrougarske monarhije, stradao je veoma od rimokatoličke unijatske propagande. Jer su Latini nastojali milom i silom da prinude pravoslavne da se odreknu svoje otačke vere i da umesto poslušnosti Hristu, Apostolima i Svetim Ocima, podčine se Rimskom papi.

Ovaj pritisak na pravoslavne osobito je činjen u vreme Marije Terezije (1741-1780), i to naročito u Banatu i Transilvaniji (u Rumuniji).

Neverovatno otkriće na tlu Srbije: "Golijat" ostavio naučnike bez daha

Pre toga, u ovim krajevima vršena je nad pravoslavnima kalvinistička (protestantska) propaganda i nasilje, no pravoslavni Srbi i Rumuni ostali su nepokolebljivi i nisu odustali od svoje svete vere.

Prema narodnim verovanjima danas se ne valja svađati, naročito ne sa članovima porodice.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd