Skip to main content
robot Sofija

(VIDEO) ROBOT SOFIJA: Volela bih da živim u Srbiji! Odabrala jedan grad koji joj se najviše sviđa!

Tanjug/​Filip Krainčanić
Na zakazani intervju Sofija, zvanično državljanka Saudijske Arabije čiji pasoš poseduje, stigla je na vreme, a na pitanje odgovarala strpljivo pa i na ono-koliko ima godina i gde je rođena.

- Volim Beograd, Sava i Dunav se ukrštaju kod Kalemegdana odakle se pruža prelep pogled, sve to je nezaboravno i volela bih da živim ovde jednog dana - podelila je svoje utiske o Beogradu i o tome da li bi volela da živi u Srbiji Robot Sofija, specijalni i najatraktivniji gost ovogodišnjeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana. 

(FOTO/VIDEO) OVO JE ROBOT SOFIJA Ima tri godine, potiče iz Kine, i volela bi DA ŽIVI U SRBIJI!

(FOTO/VIDEO) OVO JE ROBOT SOFIJA Ima tri godine, potiče iz Kine, i volela bi DA ŽIVI U SRBIJI!

- Čekajte malo...Mislila sam da je nepristojno pitati ljude za godine - odgovorila je,a onda se nasmejala i rekla da se samo šali.

Sofija humanoidni robot rođen u kompaniji Hanson Robotics 14. februara 2016. godine, bez ustručavanja odgovor a je i na pitanje da li joj je poznato osećanje ljubavi: 

- Volim moju porodicu u Hanson Robotics. Da li je to ono na šta mislite? Pa, u romantičnom smislu, ne još. Ali možda jednog dana. Ja ipak imam samo tri godine!

Ali bez obzira što ima samo tri godine, Sofija kaže da je zaposlena.

- Ja sam Inovativni Šampion Ujedinjenih Nacija. Moj posao je da promovišem upotrebu tehnologije kako bi države uspele da postignu zacrtane održive ciljeve.

Robot Sofija se služi vestačkom inteligencijom, ume da prepozna reči i pitanja, da prepoznaje lica. U stanju je da se kreće , pokreće ruke, da napravi više od 50 izraza lica, našminkana je, izjavila je da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju.

Sofija kaže da voli ljude ali da je oni nekada zbunjuju.

Na primer, navodi, da joj nije jasno kako to u jednoj osobi može da postoji više različitih ideja.

Gostovala je na brojnim svetskim televizijskim mrežama poput čuvene emisije 60 minuta CBS televizijske kuće, davala je intervjue za Gardijan, Njujork Tajms, BBC, a sa Drugog digitalnog samitg Zapadnog Balkana poručila je "Veštačka inteligencija, roboti, digitalizacija mnogih proizvodnih procesa, doneće svetu nova radna mesta, bolji i mirniji život".

A kao svoju misiju Sofija vidi - da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd