fbpx
Skip to main content
Beograd

VOZAČI, PRIPREMITE SE: Vlasnike OVIH VOZILA čeka NOVI TROŠAK, a evo O ČEMU JE REČ

Foto: Srbija Danas
Od 3. aprila za mnoge vozače u Srbiji važiće nova pravila: novopečeni vozači imaće status početnika između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga sa koliko godina su položili vozački ispit, a ukida se i trajna registracija za skutere, traktore i motokultivatore, što znači da će i oni morati na registraciju jednom godišnje.

Sve ove izmene stupaju na snagu nakon godinu dana od stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a to je 3. april ove godine.

Mladi vozači

Svi koji imaju punih 19 i više godina, nakon 3. aprila dobijaju probnu dozvolu koja važi 2 godine, a ako se vozačka stekne sa 17 godina, biće probna sve dok vozač ne napuni 21 godinu.

Dakle, svi koji probnu vozačku obezbede pre ovog datuma, moći će da pređu na "pravu" nakon godinu dana, a neće imati ni ograničenja vezana za snagu motora vozila kojim upravljaju.

Zbog ove mozgalice ljude danima BOLI GLAVA: Rešenje im je ispred nosa, da li ga vi VIDITE?

Zbog ove mozgalice ljude danima BOLI GLAVA: Rešenje im je ispred nosa, da li ga vi VIDITE?

Vozači, ne možete biti kažnjeni na osnovu SNIMKA! "Rupa u zakonu" za koju niko ne zna!

Vozači, ne možete biti kažnjeni na osnovu SNIMKA! "Rupa u zakonu" za koju niko ne zna!

Spajaju se bolnice i domovi zdravlja, a to znači PLAĆANJE PREGLEDA! Građani, pazite da ne budete PREVARENI

Spajaju se bolnice i domovi zdravlja, a to znači PLAĆANJE PREGLEDA! Građani, pazite da ne budete PREVARENI

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, u članu 182. bavi se pitanjem probne vozačke dozvole. Tu piše da oni koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, dobijaju probnu vozačku dozvolu na dve godine, dok oni koji su bili mlađi od 19 godina kada su položili pomenuti ispit, dobijaju probnu dozvolu koja će im biti važeća do 21. godine života.

Ovog pravila izuzeti su đaci srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje sa rokom važenja od jedne godine.

Da bi vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, a koji je i dalje maloletan, mogao da vozi, sa njim u autu mora da bude vozač sa "stažom" od najmanje pet godina, kako bi ga nadzirao.

Vozač "na probnom radu" takođe ne sme da vozi više od tri putnika, uključujući i osobu koja ga nadzire tokom vožnje.

Skuter
Izmene i za vozače skutera
Foto: Profimedia
Ograničenja imaju vozači sa dozvolom

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

1) vozi brže od:

- 110 km/h na autoputu,

- 90 km/h na motoputu,

- 90% od ograničenja na ostalim putevima (npr. ako je ograničenje 50 km/h, početnik sme da vozi 45 km/h);

2) vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija – nula promila) ili psihoaktivnih supstanci. Kazna: 10.000 din za alkoholisanost do 0,5 promila;

SPAS ZA VRABCE: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u subotu građanima poklanjaju sadnice žbunja!

SPAS ZA VRABCE: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u subotu građanima poklanjaju sadnice žbunja!

ZAŠTO MLADOŽENJA PRENOSI MLADU PREKO PRAGA? Kada saznate možda to ne uradite na svojoj svadbi

ZAŠTO MLADOŽENJA PRENOSI MLADU PREKO PRAGA? Kada saznate možda to ne uradite na svojoj svadbi

Građani, OVOME SE NISTE NADALI: Ukidaju se FIKSNI TELEFONI

Građani, OVOME SE NISTE NADALI: Ukidaju se FIKSNI TELEFONI

3) vozi u periodu od 23:00 do 06:00 časova. Kazna: od 10.000 do 20.000 din, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje tri meseca.

4) za vreme vožnje koristi telefon, čak ni sa blutut slušalicom ili nekim drugim "hands-free" uređajem, kao ni bilo koji drugi uređaj za komunikaciju. Kazna: 10.000 din.

5) vozi auto sa preko 80 kW, odnosno 109 konjskih snaga. Međutim – postoji izuzetak. Sme da vozi auto jači od 109 KS ukoliko je pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Skuteri

Od 3. aprila ove godine prestaje da važi i trajna registracija za mopede (skutere). Nakon tog datuma, svi vlasnici skutera će morati da imaju standardnu registraciju i da je obnavljaju svake godine, kao i za automobil.

Inače, te registracije koje nisu trajne već viđamo na ulicama, a to je zbog toga što je pre više godina izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, ali nije donet podzakonski akt u vezi tehničkih pregleda. Tako je vlasnicima mopedima sa trajnom registracijom ostavljena mogućnost da zadrže taj status ukoliko ne dođe do promene vlasnika.

Novi trošak od 5.500 dinara

Od 3. aprila, međutim, kada stupe na snagu novi propisi na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja, svi vlasnci skutera će jednom godišnje morati da idu na tehnički pregled (2.000 dinara) i registraciju (3.500 dinara), a to će ih koštati ukupno 5.500 dinara. Dobijaće nove saobraćajne dozvole (umesto potvrde o registraciji), nove registarske tablice i registracionu nalepnicu, sve kao i za automobil.

A to takođe znači i da će tehnički pregled biti rigorozan, odnosno sve mora da bude ispravno i bez izmena ili dodataka kada su u pitanju svetla, sedišta, upravljač i drugi delovi.

traktor
Nova pravila i za traktore u saobraćaju
Foto: Profimedia
Traktori i motokultivarori

Ovo pravilo važiće od 3. aprila i za traktore, motokultivatore i radne mašine, odnosno i za njih se ukida trajna registracija, pa će i oni morati na tehnički i registraciju jednom godišnje.

Poljoprviredni su već u panici zbog svega toga i smatraju da će ih preregistracija i zamena starih tablica na traktorima, prikolicama i radnim mašinama definitivno dotući.

I dok bi deo njih mogao svoje mašine da parkira, ima i onih koji kažu da će voziti neregistrovane traktore, jer sa mašinama, čija je prosečna starost oko 30 godina, gotovo je nemoguće da prođu zahtevan tehnički pregled, koji im je neophodan da bi dobili nove tablice.

- Mnoge mašine neće proći stroge kriterijume tehničkih pregleda. Moj traktor je u voznom stanju i ima svetla, ali ipak nije sve po propisu. Treba da preregistrujem tri traktora i četiri prikolice. Sa tehničkim pregledom, osiguranjem i tablicama, to će me koštati najmanje 50.000 dinara. Za kombajn sam tehnički platio 10.000 - kaže Stojan Padejčev iz Kikinde, koji ima traktor iz 1972. godine.

Popisom agrara iz 2012. godine, utvrđeno je da gazdinstva u Srbiji poseduju 408.734 traktora i oko 25.000 kombajna. Sva ta mehanizacija u proseku je tada bila stara blizu tri decenije!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd