Skip to main content
Dajfi

Zatvorenik iz Gvantanama PREBAČEN U SRBIJU, a sada živi u strahu: Gore mi je nego u Americi, ubiće me na ULICI! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/VICE News/Youtube/Printscreen/Documentary Dock
Vreme mu polako ističe: lična karta koju mu je izdala vlada istekla je krajem avgusta.

Pre dve godine, tačnije 16. jula 2016. Mansur Ahmed Sad el Dajfi iz Jemena izašao je iz zatvora Gvantanamo i ukrcao se na avion. SAD su držale Dajfija 14 godina bez optužbe i suđenja, pre nego što su odlučile da je bezbedno da ga puste na slobodu. Poslali su ga u Srbiju, gde nikoga nije poznavao niti je znao jezik. Dve godine nakon izlaska iz zatvora, on se ne oseća kao slobodan čovek.

Vlada Srbije držala je Dajfija pod intenzivnim, skoro konstantnim nadzorom i blokirala je njegove napore da završi sa obrazovanjem ili dobije posao.

- Na početku leta, srpska vlada mi je postavila ultimatum. Mogao sam da pređem u izbeglički kamp i zatražim azil ili da budem poslat u zemlju u Zalivu, koja ne vodi puno računa o ljudskim pravima. Nijedna opcija nije dobra  - rekao je Mansur, piše Hafington post.

Kako piše list, Dajfi je načuo da postoji mala šansa da mu bude odobren azil. U slučaju da njegova prijava bude odbijena, mogao bi da bude deportovan. Sa druge strane, ukoliko bi završio u Zalivu, Dajfi se plaši da bi mogao da bude ponovo u zatvoru ili da ga vrate u Jemen, gde je građanski rat već ubio neke članove njegove porodice.

Vreme mu polako ističe: lična karta koju mu je izdala vlada istekla je krajem avgusta. Dobio je privremeno produženje, ali mu je rečeno da će ostati bez stana i vladine stipendije u ovom mesecu.

U međuvremenu, zvaničnici u Vašingtonu, koji tvrde da su posvećeni praćenju bivših zatvorenika iz Gvantanama i drže ih dalje od ekstremističkih grupa, okrenuli su se na drugu stranu.

- Ovde je gore nego u Gvantanamu. Ne osećam se kao da sam slobodan. Živim u strahu da će me neko ubiti na ulici - rekao je on za Hafington post.

El Dajfi, koji je odrastao u jednom selu u Jemenu, nikada nije želeo da dođe u Srbiju. Američki i srpski zvaničnici su ga uverili da će dobiti finansijsku podršku i priliku da ide na fakultet.

Dajfi
Mansur Ahmed Sad el Dajfi
Foto: Youtube/Printscreen/Documentary Dock

- Međutim, Srbija nikada do sada nije primila zatvorenike iz Gvantanama i bilo joj je neprijatno kada sam se doselio, jer sam u jednom trenutku bio optužen da sam član Al kaide - rekao je on. (kasnije su SAD ovo porekle i rekle kako ga nijedan lider Al kaide nije identifikovao kao člana grupe).

Mansur je pronašao skrivene kamere u svom stanu i otkrio da mu prisluškuju mobilni telefon. Saslušan je zbog razgovora sa stranim novinarima, imao je utisak da ga stalno prate. Kako piše list, mučio se da stekne prijatelje ili devojku jer se plašio da će sve osobe, koje stupe u kontakt sa njim, biti ispitivanje od strane srpskih službenika.

Al Kaida
Al Kaida
Foto: Profimedia

- Kada sam hteo da radim kao vozač školskog autobusa, vlada je blokirala izdavanje moje vozačke dozvole - tvrdi bivši zatvorenik.

Ni obećanje o školovanju, koje je dobio od američkih i srpskih zvaničnika, nije ispunjeno. Prema njegovim rečima, trebao je da krene na časove u jesen 2016. Tada mu je rečeno da mora da položi poseban test. Nije ga prošao, a Mansur sumnja kako je to bio još jedan način da ostane bez stipendije.

Razočaran otpočeo je štrajk glađu od 48 dana. Prekinuo je sa štrajkom nakon molbi svoje majke. Međutim, u jesen 2017. Dajfi je najzad krenuo na fakultet. Kada nije išao na časove, vreme je provodio u biblioteci gde je učio i pisao kratke priče za Njujork tajms, o životu u zatvoru, o prebijanju i torturi.

Međutim, u junu, nakon završetka prve godine nastave, pozvan je u kancelariju Vlade Srbije i tada je saznao šta ga čeka u septembru.

Dajfi, prema pisanju Hafington posta, veruje da srpska vlada pokušava da ga se otarasi delimično jer se javno žalio na uslove života.

- Nemam nikakav status, ni prava. Mogu da me uhapse u bilo kom trenutku, mogu da rade šta god požele - rekao je on.

Sa svojim advokatom poslao je zahtev u nekoliko zemalja, sa pitanjem da li bi ga primili. Većina je odgovorila da mora da bude fizički prisutan u zemlji da bi podneo zahtev za azil. Sa druge strane, Dajfi nema pasoš i nije dobio putne isprave od vlade Srbije. Dajfi, koji je poslednje dve godine proveo pokušavajući da ponovo izgradi život, oseća se napuštenim i od strane SAD i od Srbije.

- Trudim se da ostanem pozitivan, da učim, pišem, ali ako želite da postignete neki cilj, treba da imate stabilnost u životu. Zamislite da ne znate šta će vam se sutra dogoditi. Da li ćete živeti ili ne. Da li ćete završiti u zatvoru. Da li ćete biti deportovani ili otići u izbeglički kamp. Da li ćete završiti kao beskućnik. Ne mogu da ostanem ovde, ne mogu da živim ovako - zaključio je on za Hafington post.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd