Utorak 19. mar 2024.
korona virus

Zavrnite rukave pre početka školske godine! Mladi ne shvataju ovaj apel ozbiljno: Virus se brzo širi, a u vama je spas

Foto: Profimedia/ilustracija
Epidemiolozi upozoravaju da je vakcina jedini spas od vraćanja scenarija sa više hiljada novozaraženih dnevno

Broj novih pozitivnih na virus korona juče je bio za 100 veći nego početkom nedelje.

MINISTARSTVO PROSVETE: Srbija među prvih 15 zemalja u svetu po ULAGANJU U NAUKU

MINISTARSTVO PROSVETE: Srbija među prvih 15 zemalja u svetu po ULAGANJU U NAUKU

VERNICI DANAS SLAVE MUČENIKA JAKINTA: Ovim rečima obratite se svetitelju za spasenje duše

VERNICI DANAS SLAVE MUČENIKA JAKINTA: Ovim rečima obratite se svetitelju za spasenje duše

RIZIČAN BORAVAK U KLIMATIZOVANIM PROSTORIJAMA: "Ako u objektu ima 50 ljudi, verovatno je DVOJE zaraženo"

RIZIČAN BORAVAK U KLIMATIZOVANIM PROSTORIJAMA: "Ako u objektu ima 50 ljudi, verovatno je DVOJE zaraženo"

Od 10.088 testiranih kod 353 potvrđen je kovid. I broj hospitalizovanih najviši je ove nedelje - 388, a preminula su dva pacijenta. Virus se brzo širi, iako delta soj, koji je znatno zarazniji od prethodnih, još nije dominantan kod nas.

Epidemiolozi upozoravaju da je vakcina jedini spas od vraćanja scenarija sa više hiljada novozaraženih dnevno, ali građani, posebno mladi, među kojima je tek svaki peti imunizovan, ovaj apel ne shvataju ozbiljno. Lekari poručuju nevakcinisanima da zavrnu rukav pre početka školske godine, jer se sa dolaskom jeseni očekuje delta soj u većem procentu, koji već dominira u zemljama u okruženju.

Najosetljivije grupe građana, kojima je Krizni štab preporučio treću dozu cepiva, čekaju sada detaljnije instrukcije o tome kada i gde treba da se jave radi novog cepljenja.

Beograd, korona virus
Foto: Profimedia

Dilema je da li će to biti RNK cepivo, "fajzer" ili "moderna", što je preporučilo Nacionalno telo za imunizaciju, ili će to biti vakcina istog proizvođača kao prve dve doze, što se kao mogućnost čulo na skupštinskom Pododboru za praćenje epidemiološke situacije.

Građani, posebno stariji od 65, kako nam je potvrđeno na nekoliko punktova za vakcinaciju, već dolaze i raspituju se mogu li sada da prime tu treću dozu. Međutim, kada odluka zvanično bude doneta, verovatno će se prvo obraćati svom izabranom lekaru, pa će im on sugerisati da li im je ona neophodna, nezavisno od broja antitela koja imaju. Stav je da bi treću dozu trebalo primiti šest meseci posle druge.

Dotle bi, prema mišljenju Kriznog štaba, trebalo raditi na vakcinaciji zdravstvenih radnika, studenata, tinejdžera i populacije između 25 i 50 godina. Cepljenje je zasada prošlo 60 do 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, među kojima ubedljivo najviše lekara.

krizni štab
Foto: Srbija Danas

Mada ove brojke nisu male, epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon smatra da je ipak nedopustivo da neki zdravstveni radnik ostane nevakcinisan.

- Nije moralno da zdravstveni radnik ne bude zaštićen i da nekoga zarazi. Kako neko može da bude zdravstveni radnik, a da nije vakcinisan? Nije prihvatljivo. O tome treba da razmišljaju i udruženja i sindikati, a ne da pričaju o prisili - kaže Kon, i dodaje da nema reči o primoravanju na vakcinaciju, već o očuvanju zdravlja čitavog društva.

Zato je pozvao mlade da prime vakcinu i prestanu da razmišljaju postoji li epidemija, jer i oni mogu da obole kao i najstariji.

Predrag Kon
Predrag Kon
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Dr Snežana Jovanović, direktorka laboratorije "Vatreno oko" UKCS, kazala je za RTS da u Srbiji i dalje dominira britanski soj virusa, ali da ima i delta soja. U ovoj laboratoriji dnevno se uradi 300-350 PCR testiranja i broj pozitivnih se lagano povećava.

- Bakterije i virusi ne znaju za granice. Dok smo bili zatvoreni, dominirao je onaj soj koji je bio početni. Nakon toga ljudi su počeli da putuju. Oni možda sporije putuju od mikroorganizama, ali smo sigurni da će nakon britanskog i delta soj postati dominantan, brže se širi i drugačija je klinička slika. Uglavnom su to simptomi prehlade, povišena temperatura, javlja se kašalj, neki nemaju gubitak čula i mirisa - kaže Jovanovićeva. 

Pažljivo sa izborom testa

Budući da je najveći broj testiranja komercijalnog karaktera, zbog putovanja, dr Jovanović je apelovala na građane da se adekvatno ponašaju na godišnjem odmoru i podsetila da PCR testiranja rade samo državne laboratorije, dok antigenske rade i pojedine privatne biohemijske laboratorije. Važno je da građani znaju čiji su testovi validni da ne bi bili vraćeni sa granice.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd