fbpx
Skip to main content
Ljiljana Dragojlović

Žena prosi sa BOLESNOM ĆERKICOM i moli za spas! Očaj samohrane majke: Ne stidim se, samo da ozdravi

Foto: Facebook/printscreen/Ljiljana Dragojlovic
Zorica diše preko aparata, a hrani se preko creva koje joj je ugrađeno u želudac

Prinuđena sam da izađem na ulicu da prosim kako bih izlečila svoje dete! Nemam drugog izbora i ne stidim se toga. Bitno mi je samo da ona ozdravi!

Ovako počinje ispovest Ljiljana Dragojlović (42) iz Beograda koja u Knez Mihailovoj sa bolesnom ćerkicom Zoricom deli letke za pomoć ne bi li skupila bar deo novca za ono što devojčici treba.

Zorica, koja ima tri godine, boluje od teške i agresivne genetske bolesti spinalne mišićne atrofije tip 1. Lekari su joj prognozirali samo godinu dana života. Diše preko aparata, a hrani se preko creva koje joj je ugrađeno u želudac.

- Zorica je rođena kao zdrava beba, ali nakon pet meseci, kad sam videla da ne može da sedi, počele su naše muke. Potvrđena je spinalna mišićna atrofija tip 1. Tada počinje borba! Hvala Bogu pa smo se izborile za terapiju, pre tri nedelje je dobila prvu, s tim što su nam postavili uslov. Nakon četiri terapije uradiće se revizija i ukoliko ne bude pomaka biće ukinuta – priča zabrinuta majka.

Otac pobegao od njih

Ljiljana je samohrana majka. Kaže da Zoričin otac zna celu priču, ali je pobegao glavom bez obzira.

- Često me pitaju na ulici zašto izvodim ovo dete i zašto je ne zatvorim u četiri zida. Ili kako me nije sramota da izvodim dete na ulicu?! Strašno kakvi smo to postali, napravili su monstruma od mene. Bolest može svakoga da uhvati.

Mala Zorica i njena majka imaju američko državljanstvo jer je Ljiljana rođena u SAD. Zato se trudi da skupi novac i da odu u Ameriku gde bi Zorica imala potpuno besplatno lečenje jer troškove lečenja SMA tamo snosi država koja obezbeđuje sve što je neophodno – gaze, špriceve, katetere...

- Mi ovde živimo sa 28.000 dinara i to nam je tuđa nega i pomoć. Zaposlena sam u jednoj kompaniji koja se bavi špedicijom i na bolovanju sam zbog Zokine bolesti. Tu platu će verovatno izgubiti, jer ću, s obzirom na zakon koji je donet, morati da se opredelim ili za platu, ili za tuđu negu i pomoć. Veliki su troškovi, za nju mi mesečno treba oko 60.000 dinara. Plaćam logopeda, fizioterapeuta, gaze, špriceve za hranjenje, katetere, filtere za aparate, servise... Sve plaćam sama.

Ljiljana ističe da bi najviše volela da sakupi novac i da ode u Ameriku.

- Tamo ću sve to dobiti besplatno. Sledeće godine izlazi i ta nova genska terapija, koja može da učini da dete bude kao da se ponovo rodilo. Potrebno nam je 120.000 evra. Ona mora da leti posebnim avionom jer zbog aparata koji je održava u životu može da leti samo na nižoj visini i to uz pratnju lekara. Prevoz tim avionom košta 100.000 evra i to je ono što nas sprečava. Da je običan let, kupila bih kartu i otišla, a u prvo vreme bila bih tamo kod prijatelja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd