fbpx
Skip to main content
darko šarić

ON ĆE PRESUDITI NARKO BOSU! Određen novi sudija u postupku protiv Šarića - ima dve mogućnosti

Foto: Profimedia
On je, kako je rečeno u Apelacionom sudu, za sudiju izvestioca određen metodom slučajnog odabira sudije.

Sretko Janković, sudija Apelacionog suda u Beogradu, određen je za sudiju izvestioca u ponovljenom drugostepenom postupku po žalbi na presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora, a koju je Vrhovni kasacioni sud ukinuo i vratio na ponovo odlučivanje.

Crna Gora ipak najtraženija destinacija! Hoteli 4* i 5* od 309€ za 7 polupansiona

Crna Gora ipak najtraženija destinacija! Hoteli 4* i 5* od 309€ za 7 polupansiona

Zamolila da joj pričuva ćerke on ih NEPRIMERENO DODIRIVAO: Branio se da se šalio sa decom i da ih je milovao kao deda

Zamolila da joj pričuva ćerke on ih NEPRIMERENO DODIRIVAO: Branio se da se šalio sa decom i da ih je milovao kao deda

POLICIJA PRONAŠLA MARIHUANU KOD MUŠKARCA U VRBASU: Određeno mu zadržavanje

POLICIJA PRONAŠLA MARIHUANU KOD MUŠKARCA U VRBASU: Određeno mu zadržavanje

On je, kako je rečeno u Apelacionom sudu, za sudiju izvestioca određen metodom slučajnog odabira sudije s obzirom na to da su se od postupanja u ovom predmetu izuzele sudije Milomir Lukić i Bojana Paunović, koji su bili članovi veća u prvom žalbenom postupku.

Upravo učešće ovo dvoje sudija Apelacionog suda u drugostepenom postupku bio je razlog što je Vrhovni kasacioni sud (VKS), 22. aprila ukinuo pravosnažnu presudu kojom su Šarić i ostali okrivljeni za šverc narkotika bili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Naime, kako je po ukidanju presude naveo VKS, sud je utvrdio da je drugostepenom presudom učinjena bitna povreda odredaba postupka, jer su u procesu donošenja presude povodom izjavljenih žalbi učestvovale sudije koje su zbog ranijeg odlučivanja o produženju pritvora imale izražen stav o postojanju opravdane sumnje da je Šarić izvršio krivično delo.

- Ta procesna uloga sudija predstavlja osnov za njihovo obavezno izuzeće od odlučivanja u postupku po žalbama na prvostepenu presudu - saopšteno je iz VKS-a posle odluke o ukidanju pravosnažne presude Šariću.

Nakon što se odrede svi članovi sudskog veća, a što će, kako se nezvanično saznaje, biti uskoro urađeno, treba očekivati i zakazivanje suđenja.

- Sudije Lukić i Paunović su, odmah nakon odluke VKS, predsedniku Apelacionog suda podnele zahtev za izuzeće što je on prihvatio. Umesto Lukića, koji je bio izvestilac u prvom postupku protiv Šarića, imenovan je Janković - rečeno je u Apelacionom sudu.

Članovi veća koji budu postupali u predmetu protiv okrivljenih za šverc kokaina po zakonu će imati dve mogućnosti: da prvostepenu presudu potvrde ili preinače.

Radoslav Baćović, jedan od Šarićevih advokata, ocenio je ranije da je presuda VKS doneta u skladu sa našim pozitivno pravnim propisima, praksom VKS, te odlukama Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, kao i u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

- Zato sam i očekivao da će zahtev branilaca biti usvojen, ali sam se nadao da će VKS ukinuti i presudu Višeg suda zbog brojnih razloga za izuzeće tog sudskog veća i da će predmet vratiti na početak. Povreda prava na nepristrasan i nezavisan sud po stavu Evropskog suda za ljudska prava ima takvu težinu i takav značaj da se može isticati u svakoj fazi krivičnog postupka pred redovnim sudovima, pa smo kao branioci odlučili da to uradimo pred VKS - izjavio je Baćović.

Pored odlučivanja u postupku za trgovinu narkoticima, Apelacioni sud bi u narednom periodu trebalo da odlučuje i o žalbama koje su Šarićevi i branioci drugih osumnjičenih uložili na presudu za pranje novca.

- Spisi predmeta i žalbe na presudu okrivljenima za pranje novca pre nekoliko dana dostavljeni su Apelacionom sudu iz tužilaštva u kome su se nalazili na izjašnjenju. U narednom periodu treba očekivati i zakazivanje suđenja - napominju iz Apelacionog suda.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd