fbpx
Skip to main content
Darko Šarić

HVALIO SE DA JE GASIO NANOGICU ŠARIĆEVOM BRATU! Koga je sve saradnik Ministarstva pravde puštao da se slobodno kreće

Foto: Profimedia/MUP Srbije
"Pohvatane" su i osobe kojima je činio ove usluge

Miloš Ilić (37), poverenik iz Kancelarije za izvršenje alternativnih sankcija u Kragujevcu, koji je Željku Vujanoviću, bratu od tetke Darka Šarića i još dvojici osuđenika sa kaznom elektronskog nadzora, omogućio da se slobodno kreću tako što im je "gasio" nanogicu, uhapšen je u zajedničkoj akciji UKP i BIA. Osim njega, "pohvatane" su i osobe kojima je činio ove usluge, a to su Dragan Manojlović (41), suprug opštinske odbornice Topola, Goran Đ. koji je aktivista političke organizacije "Bolja Srbija" i bivši direktor Doma zdravlja u Topoli, kao i pomenuti rođak "narko-bosa".

UŽASNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Dečak istrčao na ulicu za loptom, udarila ga cisterna

UŽASNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Dečak istrčao na ulicu za loptom, udarila ga cisterna

MONSTRUOZNO UBISTVO NA DUŠANOVCU: Novi detalji likvidacije sa 29 metaka u telo

MONSTRUOZNO UBISTVO NA DUŠANOVCU: Novi detalji likvidacije sa 29 metaka u telo

KONTROVERZNI BIZNISMEN NA SLOBODI: Željko Rutović pušten iz zatvora!

KONTROVERZNI BIZNISMEN NA SLOBODI: Željko Rutović pušten iz zatvora!

Ilić se takođe tereti da je posredovao u Povereničkoj kancelariji u Kragujevcu kako jedna od zaposlenih ne bi izvršila službenu radnju koju je dužna da izvrši u vremenu kada je on bio odsutan.

Dragan Manojlović je suprug opštinske odbornice Topole. On je u februaru zbog zloupotrebe odgovornog lica već kažnjen kućnim zatvorom.

Goran Đ. je aktivista političke organizacije "Bolja Srbija" i bivši direktor Doma zdravlja u Topoli. On je prošle godine uhapšen pod optužbom da je medicinskoj sestri potpisao potvrdu da je tri meseca volontirala u tom Domu zdravlja kako bi mogla da polaže državni ispit.

Svi navedeni su se šetali slobodno zahvaljujući Iliću.

Kako je Ilić otkriven?

Kako se saznaje, on se hvalio svom okruženju poznanstvom sa pomenutim Vujanovićem.

- Počeo je mnogo da priča okolo, da se hvali time da zna svašta o Darku Šariću, da ima obezbeđenje od kriminalaca. Izražavao je posebno divljenje prema Željku - rekao je izvor blizak ovom slučaju.

Miloš Ilić
Miloš Ilić
Foto: MUP Srbije

Njih dvojica su, kako navodi izvor blizak istrazi, razvili poseban stepen poverenja.

- Toliko su se sprijateljili da je Ilić Vujanoviću služio praktično kao asistent i činio mu različite usluge, na primer novčane uplate i slično. Šarićev rođak mu je za uslugu slobodnog kretanja, odnosno isključivanja elektronskog nadzora, redovno plaćao po 200 evra - kaže izvor.

Inače, Vujanović je od hapšenja u akciji "Balkanski ratnik" 2010. godine bio u pritvoru, pri čemu je 2014. prebačen u kućni pritvor sa nanogicom. On je u oktobru prošle godine pravosnažno osuđen zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Kako je utvrđeno presudom, Vujanović je sa Šarićem i Goranom Sokovićem organizovao kriminalnu grupu za krijumčarenje 5,7 tona kokaina. Vujanović je u aprilu ove godine odveden na izdržavanje zatvorske kazne od 14 godina, ali je već posle dva meseca vraćen u kućni pritvor - bolje reći "kućnu slobodu" - pošto je presuda ukinuta.

Dakle, Ilić mu je omogućio da, svih ovih sedam godina, hoda slobodno.

Inače, Kragujevačka Kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija formirana je sredinom decembra 2011. godine. U decembru 2015. godine, Ilić je pričao za lokalne medije, a u jednom od intervjua je naveo kako je : "Nanogica i kazna i terapija i da su kazne daleko bolje nego služenje kazne u zatvorenim institucijama. Za pojedine vrste krivičnih dela i efekti kažnjavanja su bolji, a ušteda državnih para je velika".

Miloš Ilić je uhapšen pre nedelju dana zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno, zbog primanja mita od osuđenika koji su izdržavali kaznu u kućnom pritvoru, to jest nosili nanogicu. Na spisku kriminalaca kojima je omogućio da se slobodno šetaju je i Željko Vujanović.

- Ilić je vršio i uticaj na druge državne službenike u interesu lica iz kriminogene sredine - otkrio je izvor.

Šarić napravio haos u sudnici zbog Vujanovića

Na suđenju u Specijalnom sudu pre tri godine Šarić je napravio haos zbog dokaza prisluškivanog razgovora telefonskog razgovora Darka Tošića i Željka Vujanovića, kojim dogovaraju isporuku dve tone kokaina.

Sada ga prenosimo u celosti:

- Vi ste pristrasni! Tražim vaše izuzeće - vikao je Šarić, treskajući rukama o pult sa kojeg je govorio.

Darko Šarić
Foto: Profimedia

Šarić je vikao i bio agresivan zbog odluke sudije Petrovića da odbije zahtev odbrane da se iz dokaza izuzmu presretnuti telefonski razgovori i zapisnici o pretresanju prostorija optuženih. Odbrana je više puta pokušavala da ove dokaze dovede u pitanje, ali sud je zaključio da su oni prikupljenji u skladu sa zakonom.

Istovremeno, sud je odbio i predloge Tužilaštva za organizovani kriminal da se izvedu kao dokazi prisluškivani razgovori Šarića i trojice njegovih saradnika koji bi opovrgli njihovu odbranu iznesenu pred sudom.

Tako je odbijen dokaz prisluškivani razgovor Darka Tošića i Željka Vujanovića kojim dogovaraju isporuku dve tone kokaina.

Nije prihvaćen ni razgovor Darka Šarića i Bobana Stojiljkovića koji su u svojim odbranama tvrdili da se i ne poznaju. U razgovoru koje je tužilaštvo ponudilo kao dokaz oni prisno razgovaraju i pričaju o izgradnji jedne pumpe.

Miloš Ilić puštao i druge da se slobodno kreću

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su prošle nedelje Miloša Ilića, odgovorno lice odeljenja pri Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela primanje mita, zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem. Uhapšeni su i Željko Vujanović, D. M. i G. Đ. koji se terete za krivično delo davanje mita.

Ilić je, kako se osnovano sumnja, omogućio i slobodu kretanja i drugim osuđenicima koji su mu povereni radi sprovođenja i kontrole mere kućnog zatvora na teritoriji koju pokriva nadležna kancelarija u Kragujevcu, čime je direktno kršio presude i samim tim sprečio ostvarenje i svrhe kažnjavanja.

Miloš Ilić se tereti i da je prema jednoj koleginici posredovao da ne izvrši službenu radnju koju je bila dužna da izvrši u vremenu kada je bio odsutan.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd