fbpx
Skip to main content
Milan Pantić

I DALJE SE SPROVODI ISTRAGA: Ubice novinara Milana Pantića još uvek su na slobodi, TOK neće preuzeti predmet

Foto: Printscreen
Ni posle pune dve decenije javnost i porodica ubijenog Milana Pantića ne znaju imena njegovih ubica i nalogodavaca zločina, nema podignute optužnice, niti sudskog postupka.

Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001, u hodniku svoje zgrade, dok se vraćao iz prodavnice.

"ZAŠTO DA DECA NEMAJU MAJKU?" Muž preminule porodilje iz Zaječara ne može da sakrije tugu i bol (FOTO)

"ZAŠTO DA DECA NEMAJU MAJKU?" Muž preminule porodilje iz Zaječara ne može da sakrije tugu i bol (FOTO)

TEŠKI MITRALJEZ U ŠTEKU! Nevolja koristio uvek istu matricu za zločine, svaki dan se otkriju jezivi detalji

TEŠKI MITRALJEZ U ŠTEKU! Nevolja koristio uvek istu matricu za zločine, svaki dan se otkriju jezivi detalji

VELJA SA SOBOM STVARNO DONOSI SAMO NEVOLJE: Raspisana poternica za Zvicerom zbog saradnje i paklenog plana sa Belivukom

VELJA SA SOBOM STVARNO DONOSI SAMO NEVOLJE: Raspisana poternica za Zvicerom zbog saradnje i paklenog plana sa Belivukom

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić nedavno je rekao da, iako je policijska istraga dala viđenje ko je ubio Pantića, i dalje nema dovoljno dokaza. Naglasio je i da Radna grupa za istrage ubistava novinara smatra da je reč o organizovanom kriminalu vezanom za konkretnu privatizaciju, što je na sastancima predočeno i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

- Tokom prethodnog perioda Radna grupa MUP dostavila je postupajućem tužiocu u Jagodini izveštaj u vezi sa svim raspoloživim saznanjima vezanim za predmet ubistva novinara Milana Pantića - kaže Matić.

- Na osnovu izveštaja, tužilaštvo je otvorilo tužilačku istragu u kojoj su saslušane osobe i uzete izjave na navedena saznanja. Tužilaštvo i dalje sprovodi istragu i trebalo bi da bude saslušan još jedan broj osoba, koje bi mogle da pomognu u prikupljanju dokaza. Očekuje se i saslušanje ljudi za koje raspolažemo do sada prikupljenim neposrednim dokazima i koje dovodimo u vezu sa samim izvršenjem - rekao je Matić podsećajući da je pred sud moguće izaći samo sa konkretnim, održivim dokazima. Budući da ih zasada još nema, tužilaštvo ne može ni da podigne optužni predlog.

Milan Pantić
Foto: Youtube/Printscreen/ Kopernikus RTV Jagodina

- Sve napore ulažemo da dođemo do tih održivih materijalnih dokaza. Komisija misli da bi Tužilaštvo za organizovani kriminal moralo da preuzme vođenje ovog specifičnog predmeta, odnosno da je on trebalo da bude u tom tužilaštvu još 2013, kada su tužilaštvo iz Jagodine i policija dostavili dopunu izveštaja u vezi sa konkretnim licima za koja postoje indicije da su svojim radnjama doprinela motivu da se nad Milanom izvrši ovakav zločin, a sve u cilju sticanja materijalne koristi.

Matić je ponovio da je ubistvo, prema njihovom viđenju, izvršila organizovana kriminalna grupa u kojoj se prožimaju politički aspekt (nalogodavci) i kriminalni (izvršioci).

U Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) situaciju ipak ne vide tako i sva je prilika da predmet neće preuzeti.

- Naše tužilaštvo je izvršilo uvid u spise predmeta Višeg javnog tužilaštva u Jagodini u vezi sa ubistvom novinara Milana Pantića. Nakon uvida nije utvrđeno da postoje osnovi sumnje da je delo izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe, što je neophodan uslov da predmet pređe u našu nadležnost. Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije jasno određuje nadležnosti TOK. Razumemo potrebu i želju da se pojedini predmeti prebace u nadležnost ovog tužilaštva, ali ono što opredeljuje postupanje jeste isključivo zakon - kažu u TOK.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd