fbpx
Skip to main content
Slavica Mirkov

"IMALA JE DUŠU DETETA" Slavicu je igra sudbine odvela u smrt - prošla opasnim delom staze sa sajlama, pa pala u ambis

Foto: Facebook/Printscreen/Vlada Radivojević
Tragedija na Durmitoru upozorenje organizatorima, vodičima i planinarima, da bezbednost mora da bude na prvom mestu.

Najopasnija planinarska staza na Durmitoru odnela je u nedelju život beogradske planinarke Slavice Mirkov (56) koja je učestvovala u usponu na vrhove Mali i Veliki Međed.

DA LI ĆE BARBI DOKTORKA NA SLOBODU? Ovo je zahtev branilaca - Olgica ušla u sudnicu uzdignute glave (FOTO)

DA LI ĆE BARBI DOKTORKA NA SLOBODU? Ovo je zahtev branilaca - Olgica ušla u sudnicu uzdignute glave (FOTO)

VATRA PROGUTALA CELU KUĆU KOD ČAČKA! Vatrogasci se satima borili sa požarom, od kuće ostali samo zidovi (FOTO)

VATRA PROGUTALA CELU KUĆU KOD ČAČKA! Vatrogasci se satima borili sa požarom, od kuće ostali samo zidovi (FOTO)

(UZNEMIRUJUĆE) RASKRINKANI BALKANSKI PEDOFILI NA TELEGRAMU: Objavili snimke gole dece i maloletnika kako imaju odnose, oglasilo se Tužilaštvo

(UZNEMIRUJUĆE) RASKRINKANI BALKANSKI PEDOFILI NA TELEGRAMU: Objavili snimke gole dece i maloletnika kako imaju odnose, oglasilo se Tužilaštvo

Kako "Novosti" saznaju, kobnom igrom sudbine, zbog loših vremenskih uslova u petak je otkazana planinarska akcija na Pešteru u kojoj je Slavica nameravala da učestvuje, pa se ona brzo predomislila, spakovala i krenula sa drugom planinarskom grupom na Durmitor.

Gorska služba spasavanja Crne Gore (GSS CG) je u nedelju pre podne dobila poziv za pomoć, ali kada su spasioci stigli do nesrećne planinarke, ona više nije davala znakove života.

U klubu "Azimut" iz Beograda, čiji član je bila Slavica Mirkov imaju samo reči hvale za svoju pokojnu koleginicu.

Slavica
Foto: Facebook/Printscreen

- Duboko smo potreseni zbog naše Slavice, koju ćemo pamtiti po dobroti, ona je imala osmeh šereta i dušu deteta - potreseno je rekao naš poznati planinarski vodič Vlada Radivojević iz "Azimuta".

- Sa Slavicom sam bio na mnogim akcijama i znam da je bila vrlo disciplinovana. Više puta, kada bih procenio da se nalazimo pred izazovom prevelikim za nju, savetovao sam da ne rizikuje i odustane, što je uvek i bez pogovora prihvatala. Na planini, nažalost, nikada ne može sve da se predvidi, nekada sitnice odlučuju o životu i smrti.

Po nezvaničnim informacijama, u ambis je pala sa uskog prevoja između planinskih visova, a kao mogući uzrok nesreće u planinarskim krugovima se navode vremenski uslovi, jaki udari vetra i vlažna podloga: mešavina kamena i klizave planinske trave.

Slavica je, kako se nezvanično saznaje, pala pošto je prošla opasni deo staze obezbeđen sajlama, na ravnom delu koji se smatra bezbednijim. Ove informacije, spasioci GSS CG nisu želeli ni da potvrde ni da opovrgnu, uz reči da se njihova uloga završila kada su posle nekoliko sati mučnog penjanja izneli telo planinarke iz ponora. Sada je slučaj u nadležnosti istražnog sudije koji će posle okončanja postupka dati zvanično saopštenje. U Planinarskom savezu Srbije (PSS) izražavaju saučešće porodici i prijateljima, a slučaj ne žele da komentarišu pre rezultata istrage.

- Staza između Velikog i Malog Međeda smatra se najopasnijom na Durmitoru - kaže Zoran Kontić, načelnik Službe vodiča u PSS.

- Naša je preporuka da na nju idu samo iskusni i psihofizički spremni planinari i da paze na meteorološke uslove. Za to nije dovoljno pratiti prognozu za period same akcije, već i prethodnih dana. Generalno, sa ove staze nema lakog izlaza ako vas zatekne nevreme ili ako se desi povreda kada stignete do najopasnijeg područja. Postoji samo izbor da se satima vraćate nazad ili da satima idete napred.

U PSS naglašavaju da je planinarenje sve popularnije, naročito po visokogorskim "adrenalinskim" stazama, a da je tragedija na Durmitoru upozorenje organizatorima, vodičima i planinarima, da bezbednost mora da bude na prvom mestu.

- Planinari moraju da budu odgovorni prema sebi i da dobro procene svoje sposobnosti i pripreme se, jer planinske staze, naročito visokogorske, nisu mesto za dokazivanje i nadmetanje - upozorava Kontić.

- Na odgovornost pozivamo i vodiče i organizatore i upozoravamo ih da paze koliko učesnika vode na akcije, jer se u velikim grupama ljudi ponašaju po pravilu nebezbednije nego u manjim.

OBAVEZNI ŠLEM I FERATA-SET

Prelaz između vrhova Mali i Veliki Međed zahteva maksimalnu koncentraciju i spremnost planinara, kaže poznati srpski visokogorac Dragan Pavlović Pop.

- Pre nego što krenete na stazu, morate da se raspitate o rizicima koji na njoj prete i pripremite se za njih. Na jednom mestu ova staza duboko ponire gotovo vertikalno, a na najizloženijim delovima uz nju su s razlogom postavljene sigurnosne sajle. Moja preporuka je da onaj ko misli da ide ovakvom stazom obavezno nosi šlem i ferata-set.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd