fbpx
Skip to main content
auto, motor, nesreća

Lepo vreme donelo CRNU STATISTIKU: Vozači motocikala najugroženiji na putevima u Srbiji

Foto: Srbija Danas
Neprilagođena brzina i preticanje uglavnom krivci

Troje poginulih i najmanje četvoro lakše ili teže povređenih motociklista crna je statistika zabeležena za samo tri protekle nedelje u Srbiji.

Jedan motociklista iz Beograda poginuo je juče kod Trstenika kada se svojim "suzukujem" zakucao u drvo, a pre samo šest dana život je izgubio drugi vozač motora kada je na Avalskom putu podleteo pod kamion.

Četiri dana ranije, u prestonici su povređena dvojica vozača motora. Jedan je povređen u sudaru automobila i motocikla u Ulici kneza Višeslava, a drugi je teže povređen u sudaru sa automobilom u Dunavskoj ulici.

Samo dan ranije, takođe u Beogradu, na Avalskom putu, vozač motora (53) preminuo je na licu mesta nakon sudara sa kamionom. Poslednjeg dana marta na Senjaku povređen je 20-godišnji motociklista. Dan ranije potresna vest zadesila je Čačak, kada je vozač motora A. P. (30) poginuo na kružnom putu, kada se vozač kamiona nepropisno uključio u saobraćaj.

Skuter
Foto: Profimedia

Crni talas počeo je da daje naznake još sredinom marta, kada su motociklista A. R. iz Malog Mokrog Luga i biciklista P. M. iz Leštana povređeni u sudaru na kružnom putu kod Leštana u Beogradu.

Povoljni uslovi za vožnju otvorili su sezonu i za dvotočkaše, što je i, nažalost, započelo ovogodišnju crnu listu stradanja na srpskim putevima. Samo u 2017. godini je 57 vozača motora u Srbiji izgubilo život, a 1.484 su povređena, i to je zabrinjavajuća statistika koju ne smemo dozvoliti da se ponovi i ove godine.

Neprilagođena brzina, preticanje, neraščišćeni putevi i neodgovarajuća oprema neki su od faktora koji utiču na povećan broj nesreća u kojima stradaju motociklisti.

KOLAPS NA IBARSKOJ MAGISTRALI: U sudaru povređene tri osobe, kolona duga više od 5 KILOMETARA!

Saobraćajna nesreća u Nišu: Sudarila se dva automobila, ima povređenih

- Prethodnih pet godina su bile kobne za vozače motora jer su u saobraćajnim nezgodama širom Srbije poginule 354 osobe, a čak 9.526 ih je izašlo sa povredama - navodi dr Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista.

Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, dodaje da je među značajnim rizicima i preticanje sa desne strane, kao i provlačenje između kolona vozila, takozvana cikcak vožnja.

- Vozači automobila često ne obraćaju pažnju na vozače motora, pa ne proveravaju retrovizore, ne uključuju migavce i u najvećem broju slučajeva koriste mobilni telefon - objašnjava Okanović.

Nesreća
Foto: Profimedia/ilustracija

Treći značajan faktor rizika je sam put, naročito posle zime. Veliki je broj rupa i neravnina na asfaltu, kao i prašine, pa je ovaj deo godine i vreme kada ima najviše nesreća sa motociklistima. Najkritičnija Ibarska i putevi ka Zlatiboru

Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista, kaže da istraživanje crnih tačaka na nivou cele Srbije ne postoji, ali upozorava da su regionalni putevi najkritičnije deonice.

- Ibarska magistrala nam je i dalje najproblematičnija, ali i putevi ka Zlatiboru jer motociklisti vole da idu onuda kuda mogu nešto zanimljivo videti - objašnjava Jevtić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd