Skip to main content
ss

NOVA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeno 28 osoba zbog finansijskog kriminala i korupcije (VIDEO)

Foto: MUP Republike Srbije/Print Screen
Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Niša, Požege, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Leskovca i Vranja.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u više odvojenih akcija u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, uhapsili su 28 osoba, dok su protiv osam osoba podnete krivične prijave.     

Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Niša, Požege, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Leskovca i Vranja, a osumnjičenima se na teret stavlja da su od 2014. godine izvršili različita krivična dela, među kojima su poreska utaja, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave, falsifikovanje novca, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, prevara, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druga krivična dela.

Sumnja se da su izvršenjem ovih krivičnih dela oštetili budžet Republike Srbije i druga pravna i fizička lica za skoro dva miliona evra.

Falsifikovali dokumenta, pa prodavali stanove čiji su vlasnici preminuli

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu nadležnog tužilaštva, uhapsili su D. B. (1975), D. N. (1975), S. P. (1976) i S. K. (1945), dok je protiv četrdesetdvogodišnjeg muškarca, koji je ranije uhapšen, podneta krivična prijava.

SENZACIONALNA PONUDA U TRAVELLAND-U: LUKSUZNI PORTO CARRAS UZ POPUSTE DO 52%

SENZACIONALNA PONUDA U TRAVELLAND-U: LUKSUZNI PORTO CARRAS UZ POPUSTE DO 52%

NASTAVLJA SE SERIJA SAMOUBISTAVA: Mladić izašao iz zatvora, pa skočio sa četvrtog sprata!

NASTAVLJA SE SERIJA SAMOUBISTAVA: Mladić izašao iz zatvora, pa skočio sa četvrtog sprata!

UBIJAO ZBOG KOCKARSKIH DUGOVA? Podgoričanin obavljao surove poslove za škaljarski klan!

UBIJAO ZBOG KOCKARSKIH DUGOVA? Podgoričanin obavljao surove poslove za škaljarski klan!

Oni se terete da su izvršili krivična dela prevare u saizvršilaštvu tako što su tokom 2017. godine D. N. i muškarac koji se nalazi u pritvoru, na osnovu falsifikovane dokumentacije stavili na prodaju dva stana, čiji su vlasnici preminuli.

Tako sačinjena lažna dokumentacija navodno je iskorišćena prilikom podnošenja zahteva za upis nepokretnosti u Službi za katastar nepokretnosti Novi Beograd, Republički geodetski zavod (RGZ). Službenici RGZ su na osnovu prikazanih lažnih činjenica sproveli postupak uknjiženja stanova na osumnjičene S. P. i S. K., koji su kao vlasnici upisani u listu nepokretnosti, čime su stekli protivpravnu finansijsku korist u iznosu tržišne vrednosti stanova, od oko 14.400.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Imovinska korist od 62 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su B. Đ. (1976), odgovorno lice PD "Hosana" i M. S. (1972), obojica iz Požege, A. D. (1982) i, M. D. (1980), oboje iz Užica, i B. S. (1969) iz Kraljeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni B. Đ. je navodno koristeći svoj položaj i ovlašćenja, sačinjavao lažnu dokumentaciju o prijemu zamrznutog voća i ambalaže, koja nikada nije dospela u PD "Hosana", a koju poljoprivredna gazdinstva preko kojih su poslovali A. D. i M. D., kao i fotokopirnica u vlasništvu B. S. nikada nisu ni proizveli niti nabavili. Kako se sumnja, B. Đ je sa falsifikovanom dokumentacijom omogućavao protivpravnu isplatu novca u ukupnom iznosu od oko 62.697.797 dinara, a koji su podizali sa računa ili primali u gotovini.

Šalter
Šalter
Foto: Profimedia/ilustracija

Na taj način osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 62.697.797 dinara za koji iznos je oštećeno PD "Hosana".

Takođe, postoje osnovi sumnje da B.Đ. u magacin nikada nije zaprimio robu koju je fakturisalo PD "Hosana" već je koristio za svoje lične potrebe, a tu robu je ovo privredno društvo uredno izmirilo. Na ovaj način on je, kako se sumnja, pribavio za sebe i druge protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.637.922 dinara, a na štetu PD "Hosana".

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Nije prijavljivao prodaju autobuskih karata, novac zadržavao za sebe

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu su u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu, uhapsili M. Đ. (1971), bivše odgovorno lice Ortačkog društva za međunarodni i unutrašnji prevoz putnika i robe "Bata Rajzen" iz Leskovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da M. Đ. u 2017. i 2018. godini nije prijavio prihod koji je stekao po osnovu prodaje autobuskih karata čime je izbegao plaćanje zakonom propisanih obaveza u iznosu od  4.189.000 dinara.

KRVAVI OKRŠAJ SRBA NA POZNATOM LETOVALIŠTU: Muškarac hospitalizovan sa teškim ubodnim ranama!

KRVAVI OKRŠAJ SRBA NA POZNATOM LETOVALIŠTU: Muškarac hospitalizovan sa teškim ubodnim ranama!

Tragedija kod Kupusine: Mladić poginuo u šumi dok je sekao drva, na njega se obrušilo stablo i usmrtilo ga!

Tragedija kod Kupusine: Mladić poginuo u šumi dok je sekao drva, na njega se obrušilo stablo i usmrtilo ga!

Radnik pogrebnog pošao po telo POGINULOG BICIKLISTE, a zatekao MRTVOG BRATA! Pre samo 40 dana, ostao je BEZ ĆERKE...

Radnik pogrebnog pošao po telo POGINULOG BICIKLISTE, a zatekao MRTVOG BRATA! Pre samo 40 dana, ostao je BEZ ĆERKE...

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu.

Lagao ih da je "uticajan", one mu dale novac da ih zaposli?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, uhapsili su B. A. (1973) iz Beograda, za kojim je prethodno bila raspisana potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

On se tereti da je u periodu od januara do marta 2018. godine doveo u zabludu troje oštećenih iz Kragujevca lažno se predstavljajući kao osoba od uticaja, koja može da ih zaposli u preduzeću "Energetika" u Kragujevcu i Kliničkom centru u ovom gradu. Oštećene su mu za tu uslugu isplatile 1.044.900 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

Hapšenje zbog poreske utaje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu su u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Aranđelovcu, uhapsili Đ. V. (1986), odgovorno lice doo ''Đurđevdan" iz Aranđelovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

Sumnja se da je on od početka 2015. do 30 septembra 2018. godine na osnovu fiktivnih ulaznih računa neosnovano smanjivao iznos koji treba da plati na ime poreskih obaveza i na taj način oštetio budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 31.120.691 dinara.

Bankomat
Foto: Profimedia

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. P. (1976), bivše odgovorno lice "AD Jugoterm" Merošina i agencije "SAA Consalting", S. T. (1986), bivše odgovorno lice "AD Jugoterm" Merošina, zatim S. R. (1965) i D. M. (1966), radnike AD "Jugoterm" AD Merošina, kao i I. Đ. (1974), bivše odgovorno lice u AD "Jugoterm" AD Merošina, dok su protiv šezdesetdvogodišnjeg muškarca, odgovornog lica preduzeća "Di-cappo-dies" DOO i "Ti-rex" DOO, koji se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili  krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

Oni se terete da su od 1. aprila 2014. do 31. decembra 2017. godine, na osnovu fiktivne dokumentacije sredstvima AD "Jugoterm" Merošina pribavili robu i novac, a zatim ih prebacivali na privredno društvo "SAA Consalting" Beograd. Na taj način su  AD „Jugotermu“ pričinili materijalnu štetu, a privrednom društvu "SAA Consalting" Beograd, pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 61.529.212  dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Falsifikovao dokumenta, pa podigao milionski kredit?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su S. J. (1992) iz Vrbasa i Š. J. (1982), radnika "Komercijalne banke" AD Subotica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti i falsifikovanje isprave.

JSO - POSLEDNJI ČIN: Kako je Legija oslobođen optužbi?

JSO - POSLEDNJI ČIN: Kako je Legija oslobođen optužbi?

Veštačenje dalo NEOČEKIVANE REZULTATE: Marjanović odgovarao na pitanja o životu, ZAKLJUČAK PSIHIJATARA IZNENADIO SVE!

Veštačenje dalo NEOČEKIVANE REZULTATE: Marjanović odgovarao na pitanja o životu, ZAKLJUČAK PSIHIJATARA IZNENADIO SVE!

Iskočio iz voza i sapleo se, a vagon mu ODSEKAO GLAVU!

Iskočio iz voza i sapleo se, a vagon mu ODSEKAO GLAVU!

Oni se terete da su tokom novembra prošle godine sačinili i upotrebili falsifikovanu dokumentaciju o zaposlenju i primanjima S. J., na osnovu kojih je on podigao ukupno 2.200.000 dinara kredita kod "Halk banke" AD i "Komercijalne banke" AD.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Prisvajao, pa prodavao robu na "crno"?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su D. S. (1978), zaposlenog u preduzeću "Mercator S" DOO Novi Sad - radnoj jedinici u Kragujevcu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

Osumnjičeni se tereti da je od 2016. do decembra 2018. godine prisvajao, pa prodavao na "crno" mešovitu robu koju mu je poverio poslodavac "Mercator S".

Na ovaj način D. S. je, kako se sumnja, oštetio to preduzeće za oko 2.284.001 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

Falsifikovali zapisnike sa tehničkih pregleda?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su M. I. (1972), bivše odgovorno lice agencije "Miki MS" Vranje, i S. J. (1988) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave.

Novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Oni se terete da su 2018. i 2019. godine, nakon što je agencija "Miki MS" izbrisana iz Agencije za privredne registre, sačinili više od 50 lažnih falsifikovanih zapisnika o izvršenim tehničkim pregledima sa lažnim ID brojevima, koje su naplaćivali raznim fizičkim licima i omogućili im registraciju njihovih vozila.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Uhapšena zbog prevare

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu su po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu uhapsili M. M. (1976) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo prevara.

Osumnjičena se tereti da je od 1. aprila 2018. do 31. decembra 2018 godine, prilikom dobijanja novčane pozajmice od PD "ČEK KEŠ TIM" d.o.o. Beograd - filijala u Nišu, dovela u zabludu zaposlene predstavljajući se da je zaposlena u Institutu Niška Banja.

Osumnjičena je zaposlenima prikazala falsifikovana rešenja o administrativnim zabranama koja su glasila na njeno ime i imena izmišljenih osoba, a koje nikad nisu radile u Institutu Niška Banja, i tako ih navela da joj na osnovu te dokumentacije isplate 8.380.631 dinara pozajmice u gotovini sa računa firme.

M. M. je na taj način oštetila PD "ČEK KEŠ TIM" za navedeni iznos.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu  prijavu, privedena nadležnom tužilaštvu.

Da li srednja škola treba da bude obavezna?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd