scattered clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OD NAVIJAČA DO KOLJAČA! Rađanje monstruoznog klana - uspon i pad Veljka Belivuka

01.01.2022. 16:18
Piše:
Srbija Danas/Republika
Velja Nevolja
Velja Nevolja / Izvor: Foto: MNpress/Printscreen Youtube/Insajder Video
Ime Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, vođe beogradske ćelije ozloglašenog "kavačkog" klana, optuženog za najmonstruoznija krivična dela, bilo je jedno od onih koje je tokom 2021. godine svakodnevno punilo novinske stupce.

Od kako je, zajedno sa pripadnicima svog kriminalnog klana uhapšen 4. februara, iz dana u dan otkrivani su novi detalji iz istrage zločina koje je Belivuk naređivao i izvršavao, a javnost je mogla da čita o iznudama, ucenama, svirepim ubistvima, mučenjima i maltretiranjima žrtava čiji je glavni akter bio upravo Belivuk.

Kako je sve počelo i kako se Belivuk, korak po korak, uspinjao na hijerarhijskoj lestvici srpskog podzemlja?

VODEĆA ULOGA NA CSR SCENI – MILION I PO EVRA OD MOZZARTA ZA POMOĆ ZAJEDNICI

VODEĆA ULOGA NA CSR SCENI – MILION I PO EVRA OD MOZZARTA ZA POMOĆ ZAJEDNICI

NOVI DETALJI HAPŠENJA KLANA BELIVUK - MILJKOVIĆ! Ministar Vulin brutalno: Žao mi je što je ukinuta SMRTNA KAZNA

NOVI DETALJI HAPŠENJA KLANA BELIVUK - MILJKOVIĆ! Ministar Vulin brutalno: Žao mi je što je ukinuta SMRTNA KAZNA

PONOVO ODLOŽENO SASLUŠANJE! Nevolja, Mesar i Janković se danas NEĆE naći pred tužilaštvom

PONOVO ODLOŽENO SASLUŠANJE! Nevolja, Mesar i Janković se danas NEĆE naći pred tužilaštvom

Navijački počeci i sticanje uticaja

Svoju navijačku karijeru Belivuk je započeo je u fudbalskom klubu Rad, pristupivši čuvenoj grupi "Junajted Fors".

Posle izvesnog vremena sa još nekoliko saboraca odlučio da pređe u suparnički tabor. Pa tako Belivuk iz Crnotravske, svoje kofere seli u Humski broj 1 i postaje deo "Grobara".

Do prekretnice u njegovom životu dolazi nakon susreta sa Aleksandrom Stankovićem, a koji po svedočenjima upućenih, datira još od 2007. godine.

Velja Nevolja, Sale Mutavi
Velja Nevolja, Sale Mutavi / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ Insajder Video

Belivuk je prvi put dospeo u žižu javnosti, kada je kao šef obezbeđenja na splavu "Blejvoč" isprebijao dvojicu maloletnika. Tužilaštvo ga je tada teretilo da je udario pištoljem po glavi jednog a potom ga tukao metalnom barskom stolicom, da bi nakon toga zapucao na drugog mladića. To delo tužilaštvo je tretiralo kao ubistvo u pokušaju, ali nakon što su maloletnici promenili iskaze, a optužba za posedovanje oružja zastarela, Belivuk je osuđen prvostepeno tek 2015. godine za nanošenje teških telesnih povreda i to na pet meseci i 15 dana zatvora.

Poseban odnos imao je sa Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi kome je bio veran i odan do koske, a u istoj ekipi je bio i Vlastimir Milošević za čije ubistvo na šinama je optužen upravo Belivuk.

Osnivanje "Janjičara" i preuzimanje južne tribine

Prve ozbiljne turbulencije na južnoj tribini desile su se u vreme kada je ubijen navijač francuskog Tuluza Bris Taton na Obilićevom vencu 2009. godine, a koje je razbilo južnu tribinu. Nekoliko bitnijih vođa je pohapšeno a nekoliko je pobeglo iz zemlje. Pojedinci su tu situaciju videli kao priliku da preuzmu jug i ubrzo su na tribini počeli nemiri i podele više frakcija.

Tada je nastala grupa "Zabranjeni" koji su proterani sa juga i otuda i takvo ime.

Sredinom 2010. godine "Zabranjeni“ i "Alkatraz“, kojim je Đorđe Prelić upravljao nakon ubistva Francuza, otpočeli su međusobni rat, koji im je u narednim godinama zapečatio sudbinu. A sam vrhunac dostignut je nakon ubistva Ivana Perovića (20) na Novom Beogradu.

To je bila prilika koju je Stanković dugo čekao i koju je imao sve šanse da napreduje u podzemlju upravo zahvaljujući Belivuku kog je imao pored sebe. Ubrzo su zauzeli južnu tribinu i osnovali novu navijačku podgrupu "Janjičari" koja postaje najjača navijačka grupa Partizana. Rođenje nove grupe nije pak značilo i prestanak nemira na južnoj tribini, pa su tako pripadnici "Alkatraza" nastavili da se obračunavaju, ovaj put sa "Janjičarima".

Upravo je u njihovim obračunima Belivuk pokazao sve svoje "kvalitete“, posebno kao akter demoliranja kafića "Holivud“ na Karaburmi u vlasništu vođe "Alkatraza“, Aleksandra Vavića, u decembru 2013. godine.

Iz četiri vozila izašlo je oko 15 muškaraca, među kojima su bili Belivuk, Savković, Karapandžić, Aleksandar Vučeljić i Stevan Petrović. Većina ih ulazi u kafić i uništava inventar, dok Srećković ostaje napolju. Prema izveštaju policije, par minuta po demoliranju muškarci izlaze iz kafića, sedaju u vozila i udaljavaju se.

Upravo tada preko Stankovića Belivuk ostvaruje kontakt sa bivšom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović, koja je, nakon što je otkriveno da je umešana u mnogobrojne afere, označena kao "boginja mafije".

Svoj potpuni uspon Belivuk je doživeo nakon smrti svog bliskog prijatelja Aleksandra Stankovića - od tog momenta on postaje strah i trepet na tribini ali i u Beogradu.

Nakon niza sukoba na jugu koji su odneli dva mlada života u leto 2014. godine došlo je do izmirenja između zavađenih strana.

Do ujedinjenja je došlo 24. avgusta 2014. godine, kada se oko 3.000 navijača okupilo ispred Hrama Svetog Save, a onda uz navijačke pesme, svi zajedno krenuli ka stadionu JNA, gde se igrala utamica u prvenstvu.

Međutim, iako se tada činilo da je došlo do ujedinjenja na jugu, jedna grupa je, kako će se ispostaviti, počela da jača, a nekoliko događaja koji će se u narednih nekoliko godina dogoditi, obeležiće sudbinu Aleksandra Stankovića i Veljka Belivuka, grupe "Principi", ali i kompletnog juga.

Sukobi klanova i veze sa "kavčanima"

Zbog nestanka 200 kilograma kokaina u španskom gradu Valensija, na ulicama Beograda, ali i regiona, 2014. godine počeo je krvavi rat između škaljarskog i kavačkog klana. Nekada jedinstveni Kotorani razdvojili su se na dve grupe, a te "manje" grupe počele su da uvlače ostale klanove u rat koji je iza sebe ostavio brojne žrtve.

Tako je i u srpskoh prestonici došlo do kriminalne podele, pa je deo žestokih momaka sa vrelog beogradskog asfalta prišao "škaljarcima", kriminalnom klanu Filipa Koraća, dok su se Belivuk i Stanković udružili sa "kavčanima". Uporedo sa jačanjem Stankovića i njegove grupe "Janjičari" na političku scenu stupila je i kontroverzna Dijana Hrkalović. Nakon što je završila psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, brzo je napredovala u karijeri i vrhunac dostigla 2017. godine kada je ozabrana za državnu sekretarku u MUP.

Zanimljiv je podatak da su u momentu Dijanine "vladavine" iza rešetaka završavali samo "škaljarci" dok su "kavčani" retko završavali iza brave.

Napad na Miloša Vazuru 

Krajem aprila 2016. godine događa se incident na parkingu ispred Partizanovog stadiona, kada Aleksandra Stanković, zajedno sa Veljkom Belivukom i Darkom Ristićem napada obezbeđenje direktora kluba Miloša Vazuru.

Zbog ovog incidenta tužilaštvo je protiv Stankovića podnelo prijavu, dok je Belivuk dobio godinu dana kućnog zatvora.

Ubistvo Saleta Mutavog i objava rata mafiji

Sale Mutavi
Sale Mutavi / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/DanasConferences

Samo nekoliko meseci od napada na Vazuru ispred teretane u Bačvanskoj ulici izrešetan je Aleksandar Stanković u svom automobilu marke "audi" dok je izlazio iz garaže teretane u kojoj je vežbao

Tada, na scenu stupa Belivuk kome su se od smrti prijatelja praktično otvorile sve karte, a neko podoban je morao da preuzme jug.

Tri meseca nakon ubistva Stankovića u Beogradu se dogodilo novo ubistvo, poznato kao "ubistvo na šinama". Likvidiran je Vlastimir Milošević. A nedelju dana kasnije, uhapšen je Belivuk, koji je tada je bio osumnjičen kao direktni izvršilac, ali je optužnica u međuvremenu promenjena, pa je optužen za pomaganje. 

Sumnja da je pomogla u Belivukovom oslobođenju pala je na Dijanu Hrkalović koja je kasnije uhapšena zbog pomaganja u ubistvu tako što je uklanjala dokaze.

Milošević bio kum Marka Miljkovića - Mare Mesar

Marko Miljković, zvani Mare i Mesar, kako se osnovano sumnja, ubio je dva svoja kuma i o tome se javno hvalio. A jedan od njih je upravo Vlastimir Milošević koji je brutalno ubijen na tramvajskim šinama u širem centru Beograda.

Marko Miljković
Marko Miljković / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ Goce Trajkovski

O ovome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je javnosti obelodanio da Miljković za sebe govori: "Pazi, kakav sam ja kralj. Ubio sam dva kuma"!

Snimak brutalne likvidacije karatiste Miloševića, koje je u javnosti poznatije kao "ubistvo na šinama", prikazan je ekskluzivno na TV Pink.

Ubistvo Kiće Markovića

Jedan od vođa "Alkatraza" Ljubomir Marković zvani "Kića" ubijen je početkom novembra 2019. godine u ulici Grčića Milenka na Lekinom Brdu. Likvidator za ovo ubistvo nije uhapšen a kako se ranije govorilo imao je veomo dobru logističku podršku.

Pojavile su se tada informacije da je Marković imao nameru da sa Goranom Klještanom, zvanim Boske, vođom navijačke grupe "Šedouz" formira novu navijačku grupu na jugu.

Ljubomir Kića Marković
Ljubomir Kića Marković / Izvor: Foto: Facebook/Printscreen

Inače Klještanin je preminuo tri nedelje pre Kićinog ubistva u teretani od srčanog udara. Nekoliko dana od Markovićevog ubistva spekulisalo se da je on navodno bio u sukobu sa Belivukom, te da je nezadovoljan stanjem na južnoj tribini.

Posle Kićinog ubistva, manja grupa koju je predvodio njegov prijatelj Vladimir Maljković, bivši istaknuti član "Alkatraza", napustila je jednu utakmicu, zajedno sa Milošem Radisavljevićem Kimijem. U decembru mesecu 2019. oni su razvili transparent na kom je pisalo "Ovaj stadion više nije mesto za navijače Partizana".

Početkom januara 2020. godine pojavio se video snimak na kom vođa "Partizanovaca" Rade Petrović, koji je bio u jako dobrim odnosima sa ubijenim Markovićem, izjavljuje da je zajedno sa Milošem Radisavljevićem Kimijem izdao Partizan. Potom se pojavio još jedan snimak, na kome se vidi kako govori Belivuk, koji pozdravlja Kimija i poručuje mu da je on "sledeći" i kako treba da se spremi za njihov dolazak.

Otmice i brutalna ubistva protivnika

Obračuni među "navijačima" trajali su cele 2020. godine ali sa puno jačim intezitetom. Prvo su 25. januara nepoznati napadači pucali na Nenada Alajbegovića, zvanog Alajbeg, bivšeg vođu navijačke grupe "Zabranjeni". Iako teško ranjen uspeo je da preživi a do Urgentnog centra prevezao ga je Aleksandar Halabrin (26) koji nestaje nestaje 20. marta 2020. godine na Banjici, a čije će telo biti pronađeno 16. maja zakopano kod Sopota sa prostrelnom ranom na glavi.

Trećeg dana avgusta, u centru Beograda nestaje Goran Veličković Goksi (33), jedan od vođa navijača Partizana.

Goran Veličković Goksi
Goran Veličković Goksi / Izvor: Foto: Društvene mreže

Jedan od retkih koji se nije plašio Belivuka a za koga je Marko Miljković kao direktni egzekutor izjavio da se najbolje držao od svih žrtava. Prema raspoloživim informacijama iz istrage, Goksijevo telo je raskomadano i samleveno u mašini za mlevenje mesa.

Takođe, nestaje i Lazar Vukićević, koji je 2017. godine ranio tada vođu "Alkatraza" Aleksandra Vavića. Tragovi krvi Vukićevića, pronađeni su u kući u Ritopeku, gde su pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka, brutalno mučili i ubijali žrtve.

Među tragovima krvi koji su pronađeni na podovima, zidovima i nameštaju u kući, otkriven je i trag ovog navijača, koji je navodno bio blizak i škaljarskom klanu.

Lazar Vukićević
Lazar Vukićević / Izvor: Foto: Društvene mreže

Početkom septembra na Instagram profilu "Duh.grobarstva" pojavio se tekst sa prizvukom pretnji Aleksandru Šarcu, koji će biti ubijen nekoliko nedelja kasnije. Iza ove stranice stoje pripadnici navijačke grupa "Južna strana", koja se dovodila u vezu sa navijačima Belivuka, "Principi".

Kuća "strave" u Ritopeku

Dvospratna kuća u kojoj je, kako se sumnja, Belivuk zajedno sa svojim saradnicima mučio i ubio Milana Ljepoju, Gorana Veličkovića Goksija i Zdravka Radojevića, nalazi se u zabačenom delu Ritopeka, u ulici koja broji tek nekoliko kuća, mahom vikendica.

Opasana je betonskom ogradom visine od čak dva metra, tako da sakriva prizemlje i prednji deo dvorišta, koji je veličine koliko i trem.

U kući je bio ulaz koji je vodio u sakrivenu prostoriju koju su članovi Belivukove ekipe nazivali "klanica".

Svedok-saradnik, koji je, kako je sam priznao učestvovao u nekoliko ubistava koja se ovoj grupi stavljaju na teret, ispričao je do detalja kako su zločini izvršavani, ali i kako su nakon toga tela sklanjana, a dokazi uništavani. Žrtve koje su u njoj provele svoje poslednje sate života, prvo su namamljene preko "ljudi kojima su verovali", da bi potom bile mučene i na kraju zverski ubijene, čija su tela završila u mašini za mlevenje mesa.

Kako se ranije pričalo, Belivuk i "ekipa", su se na taj način odlučili jer su tako lakše mogli da prikriju tragove. A njihove ostatke, pakovali u kese i prosipali u Dunav koji se nalazi blizu kuće.

- Posle svakog ubistva u kući u Ritopeku mašina za mlevenje mesa, kao i prostorija - buner, detaljno su prani sonom kiselonom i varikinom. Tela smo se rešavali tako da prvo odsečemo glavu, a potom udove... Kosti se lome, i sve se to stavlja u korito, pa u mašinu za mlevenje. Sve samleveno ide u plastični, a potom platneni džak - opisao je Hrvatin jezive detalje.

Velja Nevolja, kako pričaju meštani, počeo je u ovaj kraj da dolazi u leto 2019. godine, nakon što je Vlada Draganić, koji je uhapšen zbog sumnje da je bio član Nevoljine grupe, otišao iz kuće u kojoj je živeo više od deceniju.

U garaži TC "Ušće“ 13. oktobra izrešetan je Aleksandar Šarac, koji je devet dana kasnije podlegao povredama. Nekoliko dana od atentata na Šarca, policija je saopštila da je identifikovala pucača Lazara I.

Milan Ljepoja iz Niša poznat kao akter spektakularne pljačke u Dubaiju, a svaki trag mu se izgubio početkom decembra 2020. godine kada je, kako je rekao supruzi, krenuo da kupi automobil.

Milan Ljepoja
Milan Ljepoja / Izvor: Foto: MUP Srbije

Kod kuće je ostavio mobilni telefon, pozvao je taksi i otišao u nepoznatom pravcu. Kući se više nije vratio. Njegova porodica ubrzo je počela da sumnja da je on ubijen. Ljepoja je namamljen i pozvan da iz Niša dođe u Beograd. Na parkingu u blizini "Laste", na autoputu ka Nišu, u kolima "pasat" sačekao ga je osumnjičeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku. 

Mladić iz okoline Aranđelovca, Strahinja Belošević (31) nestao je 12. jula 2020. godine.

On je kobnog dana izašao iz kuće oko sedam sati ujutru, a svojoj devojci je rekao da ima "neka posla"  i da "ide do grada da ih završi".

Strahinja Belošević
Strahinja Belošević / Izvor: Foto: nestalisrbija.rs

Sumnja se da je likvidiran, a da je za to odgovorna upravo ekipa Veljka Belivuka.

Fitnes trener iz Beograda, Jovo Kecman koji je nestao još 24. septembra 2020. godine. Izašao je iz kuće govoreći porodici da ide da se nađe sa drugom u Malom Mokrom Lugu.

Isprva je još njegovom ocu, ali i devojci bilo čudno to što nije poneo mobilni telefon sa sobom, ali su mislili da je možda poželeo da "se odmori od svega". Međutim već nekoliko dana nakon njegovog nestanka oni su posumnjali da više nije među živima.

Nekoliko nedelja pre nestanka govorio je kako ima problem koji mora da reši, ali nije ispoljavao nikakve druge znake koji bi ukazivali na to da se njemu dešava nešto loše u životu.

U novembru strada i Vedran Repčić, koji je imao bogat dosije, ubistvo, razbojništva i iznude, a koji je ranjen i 2015. godine. Nekoliko dana kasnije ubijen je i Bojan Mirković, u garaži u naselju Belvil, a njegove ubice ubzo su uhapšene.

On se dovodio u vezu sa Šarcem, ali i Lazarom Vukićevićem, bio je šef obezbeđenja na jednom splavu i član škaljarskog klana. Krajem novembra, uhapšen je ubica, saizvršioci i pomagači u likvidaciji Bojana Mirkovića, a malo pre toga i napadači na Alajbega.

Uz nestalog navijača Zvezde Zdravka Radojevića, Milana Lepoje i Gorana Veličkovića Goksija, sumnja se da je ekipa Belivuka odgovorna za još 10 nestalih muškaraca, na tom spisku su: Strahinja Marković (22), Jovo Kecman (51), Lazar Vukićević, (31), Vukašin Košović (21), Filip Marjanović (23), Lazar Ilić (25), Ljubomir Lainović (25), Dario Đorđević (23) i Alekandar Grigorijević (42) i Goran MIhajlović (23). Sumnja se da niko od pomenutih 10 muškaraca nije živ, mada zasad nema dokaza o tome.

4. februara ove godine odjeknula vest da su Veljko Belivuk i Marko Miljković uhapšeni po nalogu Tužilaštva i da se terete za izvršenje najtežih krivičnih dela.  Time je država stala na put ovoj monstruoznoj bandi, a koliko će godina ostati iza rešetaka a možda i doživotno ostaje da se sazna u narednim mesecima.

Optužnica 

Viši sud je u Beogradu je, na sednici veća održanoj 27. septembra 2021. godine, doneo rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je podignuta protiv Veljka Belivuka i drugih koji su sa njime sarađivali. Optužnica je potvrđena za ukupno 30 osoba za razna krivična dela, među kojima su zločinačko udruživanje, ubistva, silovanje, otmice, trgovina narkoticima i druga dela.

Očekuje se da će Belivuk i njegovi pajtosi biti osuđeni na maksimalne kazne zatvora - 40 godina.

Piše:
Srbija Danas/Republika
01.01.2022. 16:18