Utorak 19. mar 2024.
Ljubomir Zemunac

"OSEĆAM I DALJE BOLOVE OKO METKA KOJI NOSIM U TELU" Isplivalo JEDINO sačuvano pismo Ljube Zemunca - poslao ga je NJEMU (FOTO)

Foto: Youtube printscreen/bratdjuro
Pismo je poslao advokatu Andriji Ražnatoviću.

Devedesete su pomerile sisteme vrednosti, pa su mnogi iz ovog "miljea" obožavani među klincima. Ljubomir Magaš, koji je u javnosti bio poznatiji kao Ljuba Zemunac je bio beogradski kriminalac, bokser i jedna od najpoznatijih ličnosti jugoslovenskog podzemlja. 

Ljudi su govorili: umro je onako kako je i živeo! Na ulici, brzo. U utorak, 10. novembra 1986, ispred zgrade Zemaljskog suda u Frankfurtu, sreli su se, čini se, ne baš slučajno, dvojica okorelih neprijatelja Ljuba Magaš i Goran Vuković. Iako je važio za žestokog momka, Ljuba Zemunac nije bio čovek bez osećanja.

ŽALILA SE BIVŠEM MUŽU DA JE DEČKO MALTRETIRA: Svađali se jer nije želela da se preseli kod njega - Detalji ubistva kod Sombora

ŽALILA SE BIVŠEM MUŽU DA JE DEČKO MALTRETIRA: Svađali se jer nije želela da se preseli kod njega - Detalji ubistva kod Sombora

TEŠKA NESREĆA KOD POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U VALJEVU: Učestvovala dva automobila, srča svuda po putu (VIDEO)

TEŠKA NESREĆA KOD POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U VALJEVU: Učestvovala dva automobila, srča svuda po putu (VIDEO)

UBIO MIGRANTA U BLIZINI MAĐARSKE GRANICE: Munjevita akcija policije u Subotici, uhapšen Avganistanac

UBIO MIGRANTA U BLIZINI MAĐARSKE GRANICE: Munjevita akcija policije u Subotici, uhapšen Avganistanac

Pre 3 godine pojavilo se jedino sačuvano pismo Ljubomira Magaša. Ljuba Zemunac je rukom pisano pismo poslao svom tadašnjem advokatu Andriji Ražnatoviću posle ranjavanja.

"Druže A. Pošto je prošlo nedelju dana kako ste bili kod mene, ja Vas obaveštavam da se moja situacija nije promenila na bolje nego na gore. Ja osećam i dalje bolove oko metka koji nosim u telu, a ostale stvari kao što sam Vam i ranije rekao nisu bolje već gore. Druže Andrija sada želim da Vas obavestim da se osećam sve slabiji fizički i psihički i da sam prestao da jedem. Nadam se da ćete nešto preduzetiPozdrav. Magaš Ljubomir"

Magaš je rođen je 27. maja 1948. godine u Zemunu u porodici Šime Magaša, poreklom iz Vinjerca pored Zadra i Rose, rođene Ćurčić, a sa porodicom se kasnije preselio na Zvezdaru.

Sa šest godina je ostao bez oca, koji se rastao od njegove majke. Učio je auto-limarski zanat, ali ga nije završio. U policiji je prvi put registrovan 1964. godine, kao napasnik. U narednih nekoliko godina često je privođen uglavnom zbog sitnih krivičnih dela: grebanja automobila, pretnji, tuča, otmica torbi.

pismo Ljube Zemunca
pismo Ljube Zemunca
Foto: Facebook printscreen/Legende devedesetih

Na Zvezdari je počeo da se bavi ameterskim boksom i uličnim tučama. Sud u Beogradu mu je 1965. odredio kazneno-popravnu meru slanja u Dom za maloljetne prestupnike u Nišu. Godine 1967. je u jednoj tuči na Tehnološkom fakultetu teško prebio studenta Vladimira Vučkovića, pa je u strahu od policije, prvi put pobegao u Austriju.

Iste godine kada se vratio iz inostranstva osumnjičen je da je zajedno sa Radetom Ćaldovićem Ćentom i Zoranom Milosavljevićem Robijom silovao jednu devojku. Za ovo delo je dobio tri godine zatvora u Sremskoj Mitrovici.

Dve godine robije je proveo u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Ubrzo nakon izlaska iz zatvora u martu 1971. godine našao se na Interpolovoj poternici zbog krađe automobila. Istog trenutka kad je izdata poternica, Magaš se našao u bekstvu zajedno sa svojim prijateljem Đanijem sa kojim je pobegao u Italiju.

Sedamdesetih godina 20. veka je boravio u zapadnoj Evropi gde se bavio pljačkma i iznudama. Osumnjičen je za ubistvo Veljka Krivokapića 27. oktobra 1978. u kafeu "Haup trost" u Beču. Ubio ga je Goran Vuković zvani Majmun ispred oblasnog suda u Frankfurtu.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd