fbpx
Skip to main content
Zatvor

SUD JE POSLAO VAŽNU PORUKU ZA SVE: Pedofil osuđen na osam godina robije! Više puta obljubio devojčicu (11)

Foto: Profimedia
Viši sud je u okviru krivičnog postupka maloletnoj oštećenoj dosudio naknadu nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede ljudskog dostojanstva

Pera Dmitrov (67) iz Bačke Palanke osuđen je danas u Višem sudu u Novom Sadu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina za produženo krivično delo obljuba sa detetom u sticaju sa produženim krivičnim delom nedozvoljene polne radnje.

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

OGLASIO SE REBIĆ O SLUČAJU "JOVANJICA": Tvrdnje Miroslava Aleksića su netačne, želi da naruši ugled MUP-a

OGLASIO SE REBIĆ O SLUČAJU "JOVANJICA": Tvrdnje Miroslava Aleksića su netačne, želi da naruši ugled MUP-a

KOVAČEVIĆ OSTAJE IZA REŠETAKA: Tužilaštvo obelodanilo NOVE DETALJE u slučaju prebijanja devojke

KOVAČEVIĆ OSTAJE IZA REŠETAKA: Tužilaštvo obelodanilo NOVE DETALJE u slučaju prebijanja devojke

Po izrečenoj presudi okrivljeni Dmitrov je obavezan i da maloletnoj oštećenoj N. N. rođenoj 2006. godine na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova i zbog povrede ljudskog dostojanstva isplati iznos od 300.000 dinara u roku od mesec dana od pravosnažnosti presude pod pretnjom izvršenja.

Kako se navodi u obrazloženju Višeg suda, okrivljeni Dmitrov je neutvrđenog dana 2017. godine do 19. juna naredne godine u svojoj kući u Bačkoj Palanki u ulici Čerga "sposoban da shvati značaj svoga dela i da upravlja svojim postupcima, svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje, u cilju zadovoljenja svog polnog nagona, deset do petnaest puta izvršio sa detetom - oštećenom N. N. koja je rođena 2006. godine, čin izjednačen sa obljubom i u više navrata nad njom vršio druge polne radnje".

- Sud je okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od osam godina ceneći sve okolnosti kako na strani okrivljenog koji tokom čitavog postupka nije pokazao ni trunku saosećaja, kao i okolnosti vezanih za samo izvršenje dva krivična dela u produženju koja je okrivljeni činio u naselju Čerga gde su svi živeli kao najbliže komšije i bliži ili dalji rođaci. Sud je cenio i sve okolnosti na strani mlt. oštećene, njene porodične i socijalne prilike, da je majka ostavila kada je imala tri meseca, da odrasta sa ocem, maćehom i troje braće i sestara, da redovno ide u školu, ali i da se razvija u obrazovno i socijalno nestimulativnom okruženju. Ovako odmerenom kaznom, sud nalazi da će se postići i ciljevi generalne prevencije u smislu uticaja na potencijalne izvršioce ovakvih krivičnih dela - piše u saopštenju Višeg suda u Novom Sadu.

Shodno Zakoniku o krivičnom postupku kao i Konvenciji Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, Viši sud je, kako se ističe u saopštenju, u okviru krivičnog postupka maloletnoj oštećenoj dosudio naknadu nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede ljudskog dostojanstva, koje svaki čovek pa tako i svako dete stiče samim rođenjem, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu pripadnost i niko nema pravo da mu ga oduzima niti povređuje, a seksualno nasilje je jedan od najtežih vidova narušavanja ljudskog dostojanstva koje stvara zastrašujuću, neprijateljsku, ponižavajuću atmosferu do koje je dovelo ponašanje okrivljenog i očigledno objektivna nemoć maloletne oštećene da ga u tome spreči, suprotstavi se ili nekome prijavi.

- Zbog svega toga, sud je poslao jasnu poruku, da svako dete ima jednako pravo na detinjstvo, a da onom detutu koje možda i nema adekvatnu zaštitu od strane porodice i okoline, zaštitu će dati Zakon i Sud - poručuju iz Višeg suda u Novom Sadu.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd