fbpx
Skip to main content
Interpolova poternica

OVO JE SRPKINJA KOJU INTERPOL JURI GODINAMA! Među najtraženijim beguncima i Arkanov ortak, ali i brat Darka Eleza!

Foto: Profimedia
Na crvenoj Interpolovoj poternici nalazi se 25 Srba, među njima je i Arkanov ortak Slobodan Kostovski, ali i Slobodanka Boba Tošić, koju međunarodna policija jure i zbog sumnje da je pripadnica kriminalne grupe Darka Eleza!

Crvena poternica je raspisana za bivšom mis i plejbojevom zečicom Slobodankom Tošić, koju traže zbog više krivičnih dela u vezi sa organizovanim kriminalom. Tošićeva je, da stvar bude još interesantnija, posle učešća u pokušaju likvidacije Đorđa Ždrala u Sarajevu, na Lukavici, pobegla u Beograd gde je godinama bez problema boravila. Štaviše, javnosti je poznata i po učešću u rijalitiju Survajver. Potom joj se 2017. gubi svaki trag.

"JUČE SAM GA VIDEO, A DANAS GA VIŠE NEMA" Prvi komšija nastradalog mladića: Tuga, ne mogu da poverujem (VIDEO)

"JUČE SAM GA VIDEO, A DANAS GA VIŠE NEMA" Prvi komšija nastradalog mladića: Tuga, ne mogu da poverujem (VIDEO)

"VADILI SMO KOLA IZ KANALA, A ONDA SMO UGLEDALI DVA TELA ZAGLAVLJENA NA SEDIŠTU" Na licu mesta ribočuvar zatekao UŽAS - prizor je bio jeziv

"VADILI SMO KOLA IZ KANALA, A ONDA SMO UGLEDALI DVA TELA ZAGLAVLJENA NA SEDIŠTU" Na licu mesta ribočuvar zatekao UŽAS - prizor je bio jeziv

TUGA! Ovo su mladići koji su nastradali u STRAVIČNOJ NESREĆI kod Vlajkovca! Svi se opraštaju od Marijana i Kristiana (FOTO)

TUGA! Ovo su mladići koji su nastradali u STRAVIČNOJ NESREĆI kod Vlajkovca! Svi se opraštaju od Marijana i Kristiana (FOTO)

Stručnjaci za bezbednost objašnjavaju da su, oni koje Interpol potražuje zbog organizovanog kriminala uglavnom ljudi koji su bili u sprezi sa određenim granama vlasti, izvršne, zakonodavne ili sudske.

Slobodanka Tosic
Slobodanka Tosic
Foto: Printscreen

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović smatra da su pojedinci iz kriminalnih krugova bili zaštićeni.

- Pojedini članovi organizovanih kriminalnih grupea bili su nedodirljivi, nisu uhapšeni iako su bili na Interpolovoj poternici. To nam govori da su bili pod zaštitom države tj. pojedinaca iz najvisih bezbednosnih krugova. Bez odlučne političke volje i beskompromisne borbe ovo zlo se ne može uništiti. Tim pre jer može uzdrmati temelje svake države i društva. Treba naglasiti da ne postoji organizovani kriminal i mafija koja je jača od države, pa samim tim i zaključak je jasan - smatra Bjegović.

Neki od najzanimljivijih begunaca su Davor Elez, brat Darka Eleza i član njegove organizovane kriminalne grupe, zatim Milan Lučić kojeg potražuje Češka, takođe zbog organizovanog kriminala i trgovinu drogom. Tu je i Slobodan Kostovski za kojim je Brazil raspisao crvenu poternicu zbog međunarodnog šverca droge, koji je ujedno i ortak pokojnog Željka Ražnatovića Arkana, sa kojim je pljačkao po Evropi, kao i Jovan Bjelotomić zbog teških plački banaka.

Među traženijima je i Saša Dunović, kojeg Sarajevo potražuje zbog sumnje da je kao pripadnik Vojske RS počionio ratne zločine u Ključu. On je, kako je navedeno, s drugim vojnicima 1. juna 1992. godine ušao u selo Prhovo (opšina Ključ) i učestvovao u proterivanju stanovništva iz kuča, kao i ubistvu najmanje tri civila.

Sasa Dunovic
Sasa Dunovic
Foto: Printscreen

Na Crvenim Interpolovim poternicama nalazi se 7.486 osoba, a Srbi se podeljeni u dve grupe. One koje traže zbog ratnih zločina i one za organizovani kriminal!

Zanimljiv je i podatak da se srpski državljani, za sada, ne potražuju zbog radikalnog islamizma.

Interpolove poternice postoje u sedam boja, evo šta one znače!

  • Crvena je najpoznatija Interpolova poternica i ona se rapisuje za počiniocima najtežih krivičnih dela
  • Žuta poternica je zapravo međunarodna objava za pronalaženje nestalih lica
  • Narandžastom poternicom upozoravaju se policija, državne službe i internacionalne organizacije na potencijalne opasnosti
  • Plava poternica se izdaje za obaveštavanje članica Interpola o prikupljenim podacima o beguncu ili njegovim aktivnostima
  •  Zelena se koristi u slučajevima kada su u pitanju lica koja su počinila određene prekršaje i očekuje se da će ih ponoviti
  •  Ljubičasta poternica sadrži metode delovanja, načine ponašanja i oružja kojima se čine krivična dela
  •  Crna poternica je ona kojom se oglašavaju nepoznata mrtva tela
Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd