Skip to main content
petnica

SVE POLAZNICE PETNICE DA SE JAVE: Oglasilo se tužilaštvo - APELUJU da se obrate sve koje smatraju da su oštećene

Foto: Youtube/Printscreen/Profimedia
Novi detalji istrage, tužilaštvo uputilo apel polaznicama

Osnovno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve nekadašnje polaznice Istraživačke stanice Petnica koje smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine da se jave ovom tužilaštvu.

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

"HITNO DOSTAVITE DOKAZE" Oglasilo se ministarstvo povodom navodnog zlostavljanja dece s invaliditetom

"HITNO DOSTAVITE DOKAZE" Oglasilo se ministarstvo povodom navodnog zlostavljanja dece s invaliditetom

"SAVAN ĆUTI, A BRATA LOMI BRIGA" Šta se dešava posle pretresa u kući Savića, osumnjičenog za seksualno uznemiravanje u Petnici

"SAVAN ĆUTI, A BRATA LOMI BRIGA" Šta se dešava posle pretresa u kući Savića, osumnjičenog za seksualno uznemiravanje u Petnici

U tužilaštvu je potvrđeno da upućuju javni apel osobama koje su u periodu nakon 2013. godine, od strane bivšeg radnika ISP Branislava Savića (65) pretrpele bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja ili prisile na fotografisanje, a osećaju se oštećenima da se obrate Osnovnom tužilaštvu u Valjevu.

Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica ISP, koje su u svojoj ispovesti za nedeljnik "Vreme" urednika "Petničkih sveski" označile kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine, kako nam je potvrđeno u tužilaštvu, još uvek je u fazi predistražnih radnji - obavljanja informativnih razgovora i prikupljanja materijalnih dokaza za tvrdnje žrtava.

Počelo je veštačenje na desetine zaplenjenih analognih fotografija i kutija sa filmovima na kojima su nage devojke, koji su pronađeni u stanu u kojem je kao podstanar Savić živeo izvesno vreme.

- Pored utvrđivanja vremena nastanka tih fotografija, od kojih su neke eksplicitne, kao i lokacije na kojima su snimljene, s obzirom da nije reč samo o Savićevoj kancelariji i prostoru ISP, radi se i na identifikaciji ženskih osoba koje su na njima. Važno je utvrditi da li su u vreme snimanja, nage devojke na njima bile maloletne - navodi izvor, dodajući da je pretres, u potrazi za dokazima, obavljen i u kući njegove porodice u selu Gornje Leskovice.

Moguće formiranje krivične prijave

Ukoliko se identitet potvrdi, a tužilaštvu se jave polaznice koje smatraju da su na ovaj način iskorišćene, kako dodaje, moguće je formiranje krivične prijave i pokretanje postupka protiv Savića koji je, podsećamo, saslušan u svojstvu građanina i nije lišen slobode. Period nakon 2013. godine je važan, jer bi se u tom slučaju primenjivao "Marijin zakon" po kojem krivična dela na štetu polnih sloboda maloletnika ne zastarevaju, a njime je obuhvaćeno i iskorišćavanja maloletnog lica za fotografisanje.

U samoj Istraživačkoj stanici Petnica, nakon sednice Upravnog odbora na kojem je prihvaćena ostavka direktora Nikole Božića koji je na tom mestu bio tek par meseci, putem zvaničnog sajta obavestili su buduće polaznice da je seminar antropologije, planiran od 1. do 6. jula, odložen, dok će seminar biologije biti održan. Rukovođenje ISP, do izbora novog direktora preuzeo je UO, čija je predsednica Tanja Adnađević izjavila da se priprema novi protokol koji bi stanicu učinio bezbednijom.

- Nijedna škola u Srbiji, osim univerziteta, nema proceduru po kojoj bi reagovalo tako da Petnica nije jedinstven slučaj. Naši saradnici su inicirali donošenje dokumenta, koji bi pokrivao pitanja seksualnog uznemiravanja i ponašanja. Užasno je važno da imamo takav dokument i da imamo proceduru. To je pilot-projekat, a uporedo ćemo raditi i edukaciju – rekla je Tanja Adnađević.

Prema njenim rečima, mora se doneti paket mera, kako bi i saradnici znali da prepoznaju nedozvoljeno ponašanje i kako da se ponašaju u tim situacijama.

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd