fbpx
Skip to main content
Povratnici

POVRATNICI - TEMPIRANE BOMBE KOJE PONOVO UBIJAJU I SILUJU: Da li su bivši robijaši spremni da se vrate u društvo?

Foto: Srbija Danas/FacebookPrintscreen/Ninoslav Jovanović/MUP/Printscreen
Prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, velike su šanse da ubice i silovatelji ponove delo, a veoma male da nakon zatvora žive normalno

Policija je danima tragala za Marjanom S. (47) iz Vranja zbog sumnje da je 20. februara ove godine ubio Saru A. (27) na benzinskoj pumpi u Vranju. Ubistvo se dogodilo u subotu oko 18 časova u kafiću na pumpi kod glavne autobuske stanice, kada je muškarac ispalio više metaka u Saru koja je sa prijateljem sedela unutra. Marjan S. je u ponedeljak uveče presudio i sebi pucnjem iz pištolja. Da se predao policiji, robijao bi po treći put. Prvi put je to bilo zbog ubistva na groblju.

SRAMOTAN SI KOLIKO I TVOJI POSTUPCI! Pravio se da kupuje lek, pa ukrao novac za decu obolelu od raka (VIDEO)

SRAMOTAN SI KOLIKO I TVOJI POSTUPCI! Pravio se da kupuje lek, pa ukrao novac za decu obolelu od raka (VIDEO)

MOTIVI SUROVOG ZLOČINA KOJI JE POTRESAO SRBIJU: Otkriven RAZLOG ubistva Sare iz Vranja - evo zašto je ubica pobesneo! (FOTO/VIDEO)

MOTIVI SUROVOG ZLOČINA KOJI JE POTRESAO SRBIJU: Otkriven RAZLOG ubistva Sare iz Vranja - evo zašto je ubica pobesneo! (FOTO/VIDEO)

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U ZAJEČARU: Kolima naleteo na devojčicu (6)

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U ZAJEČARU: Kolima naleteo na devojčicu (6)

Njegova prva žrtva bila je Vranjanka Ankica Trajković, koju je zadavio na groblju i zbog toga proveo devet godina iza rešetaka.

Svedok Marjanove brutalnosti bio je inženjer drvne industrije u penziji Nikola Stojiljković koji je ispričao kako je Marjan nasrnuo na Ankicu nekoliko meseci pre nego što ju je ubio.

- Vraćao sam se s posla iz Vladičinog Hana i negde na auto putu videli smo da je zaustavljen saobraćaj. Stao je autobus ispred Moštaničkog polja, ljudi su zabezeknuto gledali u muškarca koji je imao nož u ruci i koji je maltene ženi nabio glavu u oranicu - seća se Nikola.

Tada je iz autobusa izašao granični policajac u civilu, zamolio da mu neko pomogne i krenuo prema žrtvi i njenom napadaču. Ankica je, u gužvi, iskoristila njegovu zbunjenost i pobegla. Kada je počela pucnjava, ona je stala između policajaca i svog napadača. Marjan je tada sebe izbo nožem u predelu stomaka.

Marjan
Marjan
Foto: MUP

Nakon što se oporavio od povreda, suđeno mu je za pokušaj ubistva. Odmah nakon, ubio je Ankicu. Sačekao ju je kada se vraćala s posla i udavio je na groblju.

Po izlasku iz zatvora i odslužene kazne za ubistvo Ankice Trajković, Marjan je 2008. godine pokušao da ubije još jednu ženu kod autobuske stanice. Ponovo je osuđen, ovog puta na 10 godina zatvora. Međutim, nije izdržao celu kaznu jer je amnestiran, pa mu je kazna smanjena za godinu dana.

U njegovom dosijeu navedeno je i da je 2000. godine bio je jedan od organizatora pobune zatvorenika u lokalnom zatvoru, ali i još nekoliko imovinskih krivičnih dela, u koja se ubrajaju i krađe, zbog čega je takođe bio u zatvoru.

Na slobodu je izašao u januaru, a već u februaru njegova poslednja žrtva postala je Sara A.

Nije redak slučaj da oni koji su izvršili krivična dela nakon izlaska iz zatvora delo ponove. Tokom poslednjih nekoliko godina bilo je više slučajeva u kojima su počinioci nakon izlaska iz zatvora ponovili krivično delo.

Da li su povratnici kao tempirane bombe?

Kriminolog Dobrivoje Radovanović istakao je da su veoma male šanse da povratnici prođu ponovnu socijalizaciju i inkluziju u društvo, naročito kada su u pitanju silovatelji, kao i da je velika mogućnost da se oni ponovo nađu među zidovima ćelije.

- Istraživanja su pokazala da je kod silovatelja povrat u zatvor 100 odsto, bez obzira na to šta oni kažu ili šta stručnjaci procene. Tu sa velikom verovatnoćom može da se očekuje da će da se ponovi krivično delo, samo je pitanje vremena koje će da prođe od izlaska iz zatvora do ponovnog dela - objašnjava on.

Dobrivoje Radovanović
Dobrivoje Radovanović
Foto: Youtube/Printscreen/N1

Kako kaže, kod slučajnih ubistava ili ubistava iz osvete nema povrata izlaskom iz zatvora, te oni, ukoliko ih prihvati porodica i sredina, kao i ukoliko uspeju da nađu posao, mogu da žive normalno. Ipak, kod ubistava iz psihopatskih razloga, procenat povrata je 60 do 70 odsto.

- Kod psihopata i silovatelja šansa za inkluziju je nula. Psihopata ne mora da čini ubistva, ali mu ona pričinjavaju zadovoljstvo. Seksualnog zločinca, ipak, nagon navodi na to. Ima nekoliko motiva zbog kojih se čovek odluči na silovanje i oni nisu uvek seksualni. Ali, koji god bio razlog, velike su šanse da delo ponove nakon izlaska na slobodu - zaključuje Radovanović.

Višestruki silovatelj

Ninoslav Jovanović, u javnosti poznatili kao Malčanski Berberin, višestruki je povratnik. Pre nego što je kidnapovao, ošišao i seksualno zlostavljao dvanaestogodišnju devojčicu 2019. godine, zbog čega je osuđen na doživotnu robiju, Jovanović je je počinio slične zločine, od kojih se prvi dogodio još 1996. godine.

Prema policijskoj evidenciji, te godine je silovao devojku, a samo nekoliko dana kasnije i 14-godišnju devojčicu. Obe je držao u zatočeništvu i pre svakog seksualnog zlostavljanja šišao. I tada se krio po šumama i napuštenim kućama. Žrtve su uspele da pobegnu, a on je osuđen na 10 godina zatvora.

Malčanski berberin
Malčanski berberin
Foto: Srbija Danas/FacebookPrintscreen/Ninoslav Jovanović

Na uslovnoj slobodi našao se 2005. godine, ali je nedugo potom našao novu žrtvu - devojčicu od 12 godina koju je maltretirao duže od dva dana. Više od 500 policajaca tragalo je za njim, a on je oteo novu žrvu, takođe 12-godišnju devojčicu, koju je ošišao u šumi. Nakon ovog dela osuđen je na 15 godina zatvora. Ipak, odlukom Vrhovnog suda, presuda mu je smanjena na 12 godina.

Iz zatvora je izašao u januaru 2018. godine, a u oktobru je uhapšen zbog proganjanja žena putem društvenih mreža, zbog čega je u zatvoru odležao još pet meseci.

Sa svakim izlaskom na slobodu počinio novo delo

Dušan Murgaški, poznatiji pod nadimkom Pikaso, 2019. godine je napao radnicu Kliničkog centra Vojvodine, nakon što ga je ekipa Hitne pomoći pronašla onesvešćenog od alkohola i dovezla u ovu ustanovu na trežnjenje.

Nakon što je došao sebi, krenuo je u napad na radnicu u kuhinji. Najpre ju je vređao, da bi je potom napao nožem. Srećom, ona je prošla samo sa posekotinom na ruci, jer je pokušala da mu oduzme oružje. Ipak, njegove prethodne žrtva nisu bile te sreće.

Murgaški je dospeo u žižu javnosti nakon što je Igor Jurić na svom Tviter profilu objavio da ovaj višestruki silovatelj povratnik nakon 25 godina zatvora izlazi na slobodu.

Ovaj zločinac je prvo silovanje počinio u jednoj novosadskoj školi. Tada je, kako su preneli lokalni mediji, presreo čistačicu u dvorištu i odvukao je u obližnji žbun. Uhapšen je istog dana. Zatvorsku kaznu za to delo odslužio je 1998. godine, a na slobodu izlazi u julu.

Ipak, nepuna tri meseca kasnije, nalazi novu žrtvu. Četrnaestogodišnja devojčica krenula je u posetu drugarici u školu koju je pohađala. Primetila je da je Mugarški prati, te je otrčala u zgradu škole i pokušala da se sakrije u toaletu. Međutim, monstrum ju je sustigao, ušao za njom u toalet i silovao je. Nakon toga služio je višegodišnju robiju, koja se završila 2008. godine.

Ni ta 2008. nije prošla mirno. Pikaso je upao u stan jedne sredovečne Novosađanke koja je u tom trenutku bila sama, silovao je i pobegao. Žena je odmah pozvala policiju, a kada su čuli njegov fizički opis, policajci su znali o kome se radi. Istog dana je uhapšen i oduđen je na još 10 godina zatvora, odakle je izašao malo pre napada na kuvaricu kliničkog centra.

Silovao žrtve držeći im nož na vratu

Saša Mega je takođe višestruki povratnik. On je osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora zbog silovanja tri žene i pokušaja silovanja.

Saša Mega
Saša Mega
Foto: MUP

Od 7. novembra do 21. decembra 2009. godine brutalno se odnosio prema žrtvama i silovao ih držeći im nož na vratu, a zatim od njih uzimao po 100 ili 200 dinara i bežao.

Pre ove zatvorske kazne, odležao je kazne od pet i pet i po godina zatvora, a na slobodu bi trebalo da izađe za šest godina.

Silovao sestričinu

Slučaj Seđana S. jedan je od užasnijih slučajeva seksualnog nasilja. Ovaj monstrum je 2012. godine smešten iza rešetaka jer je silovao sestričinu koja je tada imala 14 godina.

Pre sestričine silovao je njenu sestru, a potom je sekirom ubio njihovog brata. Za ta dela odlužio je zatvorsku kaznu, ali je, čim je izašao na slobodu ponovo napastvovao sestričinu i vratio se u ćeliju iz koje bi trebalo da izađe za oko godinu dana.

36 godina iza rešetaka

Radonja Ćirković je višestruki povratnik koji će zbog silovanja provesti ukupno 36 godina iza rešetaka.

On je 1985. godine osuđen na kaznu zatvora od 13 godina, od kojih je osam godina bio u zatvoru. Ponovo je uhapšen 1997. godine zbog silvoanja i osuđen je na 14 godina.

Početkom januara 2010. godine izašao je iz zatvora, ali je već u maju iste godine silovao jednu devojku.

On se i dalje nalazi iza rešetaka, a na slobodu bi trebalo da izađe za tri godine.

Ubio oca, pa nakon izlaska iz zatvora izbo taksistu

Aleksandar M. je 2019. godine u Ubu nožem izbo vozača taksija. On je na taksi stanici bez povoda napao taksistu.

Najpre ga je gađao ciglom, ali je promašio i pogodio njegovog kolegu i automobil. Nesrećni taksista je bežao prolazom do kafića, kada ga je napadač sustigao i naneo mu 19 uboda u predelu leđa, prednjeg dela tela, ruku i nogu.

Zatvor
Foto: Profimedia/ilustracija

Aleksandar je devet godina pre ovog događaja, 2010. godine, kao maloletnik, ubio oca na spavanju.

Zločinu je navodno prethodila svađa oko ocena, a dogodio se oko sat iza ponoći, kada je tada maloletni Aleksandar uzeo pušku, stavio patronu u nju i pucao u oca. Njega je prvi metak ubio, ali je mladić stavio još dva metka i nastavio da puca. Nakon ubistva je probudio babu, rekao joj šta je uradio i pozvao policiju.

Zbog ovog dela odležao je zatvorsku kaznu od osam godina.

Bor u strahu zbog povratnika

D. J. iz Bora, više puta je odležao zatvorsku kazu zbog pljački, ali delo koje je prenerazilo javnost i zbog kog je u zatvoru bio 10 godina bilo je zversko mučenje.

Naime, pre nego što je ponovo uhapšen zbog razbojništva i preprodaje droge, on je 2019. godine izašao iz zatvora, gde je bio nekoliko godina jer je zverski mučio jednu staricu, odsekao joj uši i opljačkao je.

On je ostao dobro upamćen među Boranima jer je sa prijateljem provalio u kuću starice koja je živela sama, zbog toga što su čuli da ona ima bogatu ušteđevinu. Želeli su da je opljačkaju, ali ona nije htela da im kaže gde drži novac. Počeli su da je biju, da joj prete, ali je ona uporno ćutala. Razbojnike je to razbesnelo, pa su uzeli kuhinjski nož i počeli da je seku po celom telu, ali starica ni tada nije htela da im otkrije gde su pare. Zato su počeli da joj seku uši!

Trpeći jezive bolove, starica je, oblivena krvlju, konačno priznala gde joj je ušteđevina. Njih dvojica su uzeli taj novac i pobegli su, ali su ubrzo uhapšeni. D. J. je zbog ovog zločina proveo nekoliko godina iza rešetaka, ali čim je izašao s robije, nastavio je po starom i sad je uhapšen zbog droge. U periodu dok je bio na slobodi, meštani Bora bili su u strahu da bi mogao da ponovi slično delo.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd