fbpx
Skip to main content
Mika Aleksić

ŠTA KAŽE ZAKON: Ukoliko se dokaže da je učinio krivična dela za koja je optužen, kolika kazna preti Aleksiću?

Foto: Youtube/Printscreen/Studio B
Vlasniku škole glume u Beogradu, Miroslavu Aleksiću na teret se stavlja 15 krivičnih dela.

Ukoliko se dokaže da je kriv, vlasniku škole glume u Beogradu Miroslavu Miki Aleksiću (68), koji se sumnjiči za 15 krivičnih dela - 8 silovanja i 7 dela polno uznemiravanje, a kojem je juče Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana, preti 20 godina zatvora, kaže advokat El Sarag Sarah. Ona objašnjava da je u ovom slučaju reč o sticaju, s obzirom na to da se tereti za silovanje i obljubu zloupotrebom položaja, i nedozvoljene polne radnje. S tim u vezi, kako kaže, najviša kazna može biti 20 godina, po članu 60. stav 2. tačka 2 Krivičnog zakonika.

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

"OVO NE SME POSTATI..." Milena Radulović nakon saslušanja Mike Aleksića: Moje je bilo da ne ćutim!

"OVO NE SME POSTATI..." Milena Radulović nakon saslušanja Mike Aleksića: Moje je bilo da ne ćutim!

ADVOKAT OTKAZAO PUNOMOĆJE MIKI ALEKSIĆU: Poznat razlog zašto neće zastupati učitelja glume

ADVOKAT OTKAZAO PUNOMOĆJE MIKI ALEKSIĆU: Poznat razlog zašto neće zastupati učitelja glume

- To znači da ako je učinilac jednom radnjom ili sa više radnji učinio više krivičnih dela za koja mu se istovremeno sudi, sud će prethodno utvrditi kazne za svako od tih dela, pa će za sva ta dela izreći jedinstvenu kaznu. U ovom slučaju to znači da bi Mika Aleksić mogao da dobije jedinstvenu kaznu koju će sud izreći za dela koja mu se stavljaju na teret, jer je za njih predviđena kazna zatvora, i može da je povisi na najtežu utvrđenu kaznu, s tim da jedinstvena kazna ne sme dostići zbir utvrđenih kazni, niti preći dvadeset godina zatvora - objašnjava El Sarag Sarah.

Dodaje da se Aleksić tereti da je ponavljao krivična dela silovanja, polnog uznemiravanja i obljubu zloupotrebom pložaja, što dalje znači da je ovde reč o povratu, kao i to da su u pitanju bila maloletna lica.

- Sve to mu se uzima kao obavezna otežavajuća okolnost, što sve utiče na visinu kazne koja će, ako se dokaže da je kriv, biti odmerena  - kaže ona.

Produženo krivično delo 

Navodi i da ukoliko se ispostavi da su navodi optužnice tačni, takođe, prilikom odmeravanja kazne treba uzeti u obzir i da je u pitanju i produženo krivično delo.

- A što znači da je on vršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret prema istom licu, koristeći istu okolnost više puta, mada je i jednom dovoljno. Dakle, sticaj, povrat i produženo krivično delo su okolnosti koje sud obavezno uzima u obzir prilikom odmeravanja kazne - navodi ona i obrazlaže kazne ponaosob:

-  Zaprećena kazna za silovanje, po članu 178. Stav 3. je od pet do 15 godina, za obljubu zloupotrebom položaja po stavu 181. Stav 2. od jedne do 10 godina i za nedozvoljene polne radnje, po stavu 182. stav 3, od dve do 10 godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvalo da se jave sve devojke koje su oštećene. El Sarag Sarah kaže da je reč o redovnoj proceduri. Objašnjava da takve izjave ne utiču na visinu kazne već izvršenje krivičnih dela.

Sadržaj dokaznog postupka

Na pitanje koliko su ova dela dokaziva na sudu s obzirom na to da su protekle godine od izvršenja nad oštećenima navodi šta sve treba da sadrži dokazni postupak.

- Dokazni postupak mora da sadrži ubedljive izjave oštećenih, sa takvim detaljima koji ne mogu da se izmisle, ali uporedo s tim izjavama, dokazivanje se mora sprovesti i kroz sudsko medicinsko veštačenje kao i veštačenje neuropsihijatra. Sam protek godina ne utiče na mogućnost dokazivanja da su krivična dela izvršena - kaže ona. 

NE znači NE

El Sarag Sarah primećuje da ovaj slučaj trpi veliki pritisak javnosti, osuđuje se i daje se podrška preko drušvenih mreža, medija kao i u svakodnevnom razgovoru. S tim u vezi kaže da postoje dve strane takvog pritiska.

- To je,  s jedne strane dobro, jer može na taj način da se ohrabre žrtve da prijave lica koja su izvršila ovaj tip krivičnih dela nad njima. A, s druge strane, ovoliki pritisak je nezahvalan jer postoje žrtve koje nisu spremne da prijave izvršioce, a nameće im se pitanje zašto čekaju i zašto ćute, što ih dodatno obeshrabruje.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd