clear sky
27°C
02.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TAJNI ZADATAK ILI "LOVA UDARILA U GLAVU"? Evo gde su policajci koji su sarađivali sa kavčanima - brza kola, milioni u bankama

06.05.2022. 15:52
Piše:
Srbija Danas/Vijesti.me
Velja Nevolja
Velja Nevolja / Izvor: Foto: Libertas press, aplikacija Sky/ustupljene fotografije

Petar Lazović u junu prošle godine vraćen je u Agenciju za nacionalnu bezbednost (ANB), dok policajci Ljubo Milović i Nebojša Bugarin godinama ne dolaze na posao - Milović je suspendovan 2018. godine, a Bugarin je godinu pre toga otvorio bolovanje koje još koristi.

To su "Vijestima" odgovorili iz Uprave policije, ali nisu objasnili šta su njih trojica radili sa pripadnicima kavačkog klana, sa kojima su se i fotografisali.

Fotografiju na kojoj su Lazović, Milović, Bugarin, zatim kavčani Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar i odbegli šef te organizovane kriminalne grupe Radoje Zvicer, pre par dana objavio je portal Libertas press.

UZNEMIRUJUĆE! "KORAĆ JE PI*KA" Mesar je ovako govorio o uhapšenom škaljarcu - iz Ritopeka mu preko Goksijevog leša poslao BOLESNU PORUKU

UZNEMIRUJUĆE! "KORAĆ JE PI*KA" Mesar je ovako govorio o uhapšenom škaljarcu - iz Ritopeka mu preko Goksijevog leša poslao BOLESNU PORUKU

MAFIJAŠKI KONSILJERE IM NIJE JEDINO ZAJEDNIČKO! Ovako su se sreli Šarić i Belivuk

MAFIJAŠKI KONSILJERE IM NIJE JEDINO ZAJEDNIČKO! Ovako su se sreli Šarić i Belivuk

SRBIN IZ NEMAČKE UBIJEN "PO RECEPTU" VELJE NEVOLJE! Leš pronašli tinejdžeri, a detalji su jezivi

SRBIN IZ NEMAČKE UBIJEN "PO RECEPTU" VELJE NEVOLJE! Leš pronašli tinejdžeri, a detalji su jezivi

Ona je deo dokumentacije koju je Europol u julu 2021. godine dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kao dokaz da su Lazović i Milović radili za kavački kriminalni klan.

Nastala je 21. januara 2021. godine, kada je u Crnoj Gori navodno sprečena likvidacija Belivuka i Miljkovića.

Iz Uprave policije nisu želeli da odgovore na pitanja da li su njih trojica bili na tajnom zadatku sa članovima kavačkog kriminalnog klana i po tom zadatku se fotografisali sa njima, razmjenjivali oružje i poklone.

Bez odgovora ostalo je i pitanje ako su bili na tajnom zadatku ko ih je poslao i na osnovu kog zakona, s obzirom na to da zbog ukinutih odredbi policija godinama nije mogla da u radu koristi prikrivene islednike.

”...Nismo u mogućnosti da odgovorimo, jer kao što Vam je poznato Specijalno državno tužilaštvo je u vezi navoda objavljenih u medijima otvorilo predmet, te u cilju nesmetanog odvijanja istrage, u ovoj fazi postupka Uprave policije Vam ne može saopštiti više detalja”, kazali su iz te bezbednosne institucije.

Velja Nevolja
Velja Nevolja / Izvor: Foto: Printscreen/TV Pink

Objasnili su da je Milović neraspoređeni službenik Uprave policije:

- A duži vremenski period, od 2018. godine bio je i suspendovan zbog vođenja disciplinskog postupka.

Petra Lazovića iz tajne u javnu policiju prebacili su bivši direktori te dve službe - Dejan Peruničić i Veselin Veljović i to nedugo nakon što je njegov otac Zoran Lazović postavljen za pomoćnika direktora UP.

U tadašnjem Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOK) bio je raspoređen u Jedinici za podršku.

Sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije tvrde da je u toj jedinici imao neformalnu šefovsku poziciju, te da je imao nesporazume sa više kolega.

Lazović odavno na bolovanju, škaljarci ga optuživali za zlostavljanje

- Petar Lazović nije službenik Uprave policije, već je na osnovu sporazuma bivših direktora Agencije za nacionalnu bezbednost i Uprave policije bio privremeno raspoređen u Upravi policije do juna 2021. godine, nakon čega više nije raspoređen u Upravi policije. Nebojša Bugarin je raspoređen u Odeljenju bezbednosti Kotor u zvanju stariji policijac I klase i već duži vremenski period se nalazi na bolovanju - odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Mlađeg Lazovića hapšeni članovi škaljarskog kriminalnog klana optuživali su za zlostavljanje, a njegov šef i otac tvrdio je da su optužbe usmerene na njega.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, Zoran Lazović je u decembru 2020. godine na konferenciji SDT-a i Uprave policije, rekao da su navodi da Petar Lazović muči uhapšene ljude, prebija ih i stavlja im kesu na glavu, usmereni protiv njega.

- Siguran sam da je to deo pritiska protiv mene. Ja podržavam da se izvrši istraga i ako se dokaže da je bilo ko, pa makar i moj sin, prekršio zakon i prekoračio odgovornosti, neka snosi posledice - rekao je tada.

Lazović ni juče nije bio dostupan na broj poznat redakciji “Vijesti”.

Portal Libertas press prije par dana obelodanio je komunikaciju koju je, pod nikom Junior, mlađi Lazović vodio sa Bornom (Zvicerom) preko kriptovane Sky aplikacije.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicer / Izvor: Foto: detective-info.com.ua

Ipak, ni nakon toga Uprava policije nije odgovorila na pitanja “Vijesti” o komunikaciji Petra Lazovića sa navodnim vođom kavačkog kriminalnog klana.

”Vijesti” su 5. maja 2021. godine, između ostalog, pitale Upravu policije da li imaju informacije da je imao komunikaciju sa Radojem Zvicerom i je li zbog toga saslušavan. Bez odgovora ostalo je i pitanje tada poslato - je li utvrđeno kakva je ta komunikacija - službena ili privatna.

Tada im je poslato i pitanje je li tačno da je Lazović bio na porodičnoj proslavi Radoja Zvicera i ako jeste, da li je tamo bio po zadatku ili privatno? Nisu odgovorili na njega, kao ni na pitanje da li Petar Lazović komunicira i sa pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana ili eventualno drugih klanova koji deluju na teritoriji Crne Gore.

Bez odgovora ostalo je i pitanje ako komunicira sa drugim klanovima, da li je ta komunikacija službena ili privatna, kao i pitanje da li drugi službenici UP privatno komuniciraju sa pripadnicima kriminalnih klanova, ko su ti službenici, sa kojim kriminalnim klanovima komuniciraju i zbog čega, kao i da li su saslušavani zbog toga.

Prvi deo dokaza Europol je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio u julu 2021. godine, a 18. oktobra iz agencije Evropske unije za sprovođenje zakona stigla je nova pošta. U svim tim dokumentima transkripti su razgovora sa Sky aplikacije koje su međusobno vodili članovi crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa, kao i fotografije koje su razmenjivali i prepiska glasovnih poruka.

”Vijesti” su u avgustu 2021. godine objavile da su crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmjenjivali putem kriptovane Sky aplikacije. Tada je objavljeno i da inspektori prioritetno češljaju poruke koje su razmenjivali pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i osobe sa njima povezane, među kojima ima i onih sa policijskom značkom.

Skupa kola

Mreža za afirmisanje nevladinog sektora (MANS) objavila je dokumentaciju koja pokazuje da je Petar Lazović, sin Zorana Lazovića, kao devetnaestogodišnjak, 2009. godine kupio automobil marke “mitsubishi” vrednosti od 40.000 evra. MANS je objavio i da je Petar Lazović četiri godine nakon toga kupio i automobil marke “mini cooper”, za cenu od 35.000 evra.

U tom periodu posedovao je i vozilo marke “BMW X1”, za koje MUP-u nije dostavio druge podatke.

Iz MANS-a su saopštili da je Lazović krajem 2018. godine, za 17.500 evra kupio i polovni automobil marke “golf VII”.

Ta nevladina organizacije od Agencije za nacionalnu bezbednost tražila je da im dostave podatke od kad je Lazović zaposlen u toj instituciji i kolika su mu primanja. Oni su, međutim, odbili da ih dostave, pozvavši se na poverljivost i tajnost podataka.

Lazović nema upisane nekretnine na svoje ime.

Policija tvrdi da nije znala za policajce koji sarađuju s kriminalcima, ali...

Iako je Uprava policije zvanično saopštila da nije u posedu materijala koji je objavljen u medijima 3. maja 2022. godine, a koji se odnosi na Petra Lazovića i Ljuba Milovića, zakon propisuje da su oni morali imati taj materijal.

Velja Nevolja
Velja Nevolja / Izvor: Foto: Libertas press, aplikacija Sky/ustupljene fotografije

U tekstu Zakona o potvrđivanju sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Crne Gore i Evropske policijske kancelarije propisano je ko su nadležni organi za saradnju i nacionalna kontakt tačka.

- Za nacionalnu kontakt tačku, koja će biti centralna kontakt tačka između Europola i drugih nadležnih organa Crne Gore, ovim putem određuje se Odsek za međunarodnu policijsku saradnju, Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjiih poslova - piše u tekstu Zakona.

U tom dokumentu piše da se razmena informacija između Europola i Crne Gore definisana Sporazumom odvija između Europola i nacionalne kontakt tačke, ali da to ne sprečava direktne razmene informacija izmedu Europola i nadležnih organa. Nadležni organi su državni organi u Crnoj Gori odgovorni prema nacionalnom zakonodavstvu za sprečavanje i borbu protiv krivičnih dela - Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Državno tužilaštvo i nekadašnje uprave - carina, za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i poreska.

"Ja sam rekao da nema dokaza"

Specijalni tužilac Saša Čađenović rekao je da je on doneo odluku da nema dokaza da je Petar Lazović počinio krivično delo doneo je tačno šest meseci nakon što im je Europol dostavio transkripte, a samo četiri dana pre izbora novog Tužilačkog saveta.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pre dva dana za “Vijesti” je rekao da je Specijalno državno tužilaštvo, a ne Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu.

- Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obaveštavao pretpostavljene, što je doprinelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih dela - rekao je Katnić.

Dodao je i da se nikada ne hapse vlastiti agenti: “Makar nisu do sada”.

Poput Petra Lazovića, i njegov otac Zoran, doskorašnji pomoćnik direktora Uprave policije, navodno je službeno pre desetak godina bio na svadbi tada optuživanog narko-bosa iz Rožaja, Safeta Kalića.