fbpx
Skip to main content
Velja Nevolja

POSLE OPTUŽNICE BELIVUK I KASAPINI PRED NOVOM PROCEDUROM: Evo šta sledi dalje u postupku protiv krimi klana

Foto: Profimedia/Shutterstock
Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović detaljno obrazložio

Podizanje optužnice protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i još 29 pripadnika te grupe zapravo znači da je optužnica predata Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu na razmatranje i donošenje odluke o potvrđivanju.

UBISTVA, DRŽANJE NARKOTIKA I ORUŽJA, OTMICE, SILOVANJA: Pet ključnih dokaza protiv Velje Nevolje i mesarskih drugara

UBISTVA, DRŽANJE NARKOTIKA I ORUŽJA, OTMICE, SILOVANJA: Pet ključnih dokaza protiv Velje Nevolje i mesarskih drugara

EKIPA IZ MUP-a OBAVEŠTAVALA BELIVUKA O KRETANJU VUČIĆA: Iznete šokantne informacije - praćena i predsednikova porodica!

EKIPA IZ MUP-a OBAVEŠTAVALA BELIVUKA O KRETANJU VUČIĆA: Iznete šokantne informacije - praćena i predsednikova porodica!

"TO NIJE VULINOVA KUĆA" Načelnik UKP-a otkrio šta je sve obuhvaćeno optužnicom protiv Belivuka i Miljkovića

"TO NIJE VULINOVA KUĆA" Načelnik UKP-a otkrio šta je sve obuhvaćeno optužnicom protiv Belivuka i Miljkovića

Tek kada prođe zakonom propisanu proceduru, optužnica stupa na pravnu snagu i sud može da zakaže suđenje, a predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović objašnjava tok ove procedure.

- Sud po prijemu optužnice najpre ispituje da li je ona propisno sastavljena, odnosno da li sadrži sve zakonom propisane elemente. Ova faza se naziva formalnim ispitivanjem optužnice - rekao je Stefanović.

Ako oceni da nije propisno sastavljena, sud optužnicu vraća tužilaštvu sa nalogom da u roku od tri dana otkloni uočeni nedostatak.

velja nevolja
Foto: Profimedia

Kada sud ustanovi da je optužnica propisno sastavljena, ona se radi odgovora dostavlja braniocu i okrivljenom sa poukom da imaju pravo da daju odgovor na optužnicu.

Ako se okrivljeni nalazi u pritvoru, kao u ovom slučaju, optužnica mu se dostavlja u roku od 24 časa, a u naročito složenim predmetima u roku od najviše tri dana.

Rok za odgovor na optužnicu je osam dana od dana prijema, ukazao je Stefanović.

Po isteku roka za odgovore, sud u roku od 15 dana pristupa preispitivanju optužnice u sadržinskom smislu, odnosno utvrđuje da li na osnovu svih predloženih dokaza proizlazi opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela.

- Ako tada sud ustanovi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice, naložiće da se istraga dopuni, u kom slucaju je tužilac dužan da u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage - ukazao je predsednik UST.

Može se, kako je napomenuo, takođe desiti da sud utvrdi da se u spisima nalaze i neki dokazi pribavljeni mimo zakonske procedure, u kom slučaju te dokaze rešenjem izdvaja iz predmeta.

Ako utvrdi da postoji opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela za koja se terete, sud će doneti rešenje o potvrđivanju optužnice i dostaviće ga okrivljenima i njihovim braniocima, koji imaju pravo da ulože žalbu na to rešenje u roku od tri dana od prijema rešenja.

U ovom slučaju o žalbama će biti nadležan da odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, koji prvostepeno rešenje može da potvrdi, ali može i da ga ukine i vrati predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Stefanović takođe kaže da u optužnici može biti stavljen predlog da se prema okrivljenom odredi, produži ili ukine pritvor , o kom predlogu sud odlučuje u roku od 48 sati.

U ovom slučaju je stavljen predlog za produženje pritvora Belivuku i ostalima a odluka suda se očekuje u ponedeljak, jer im tada ističe pritvor.

Optužnica protiv Belivuka i ostalih u petak popodne je podneta sudu. U toku naredne sedmice se očekuje odluka suda po pitanju formalne ispravnosti.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd