fbpx
Skip to main content
Nato Kosovo

SKANDAL! Albanci doneli odluku da naprave svoju vojsku na Kosovu! Međunarodna zajednica ćuti na ove provokacije

Foto: Profimedia/ilustracija
Tzv. kosovski parlament glasao je za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova

Kako javlja „Gazeta eksppres", za formiranje tzv. Ministarstva odbrane glasalo je 101 od 102 prisutna poslanika, a kako javlja isti list za formiranje Oružanih snaga Kosova moraće da se promeni i Ustav.

SKANDAL NA KOSOVU: Srpske poslanike nazivali "svinjama"! Vrhunac bezobrazluka albanskih predstavnika

Predstavnici "Srpske liste" napustili salu za glasanje u trenutku kada je otvorena ova tačka dnevnog reda. Međunarodna zajednica nije reagovala na ove provokacije iz Prištine koje će svakako ugroziti dijalog Beograda i Prištine. Iako su upravo predstavnici međunarodne zajednice govorili da promene na Kosovu treba raditi u skladu sa ustavom, kada je formiranje vojske Kosova, ostaju nemi i prave se da se ništa ne dešava. Nije jasno zbog čega su promenili stav i zbog čega povlađuju Albancima?!

Skupština Kosova
Foto: Profimedia

Tzv. kosovski parlament je nepsoredno nakon početka rasprave o tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, sa 101 glasom "za" izglasao prvi zakonski akt, a očekuje se glasanje o druga dva. Nakon što je prihvaćen predlog opozicije da to bude prva tačka današnjeg zasedanja, poslanici Srpske lise napustili su sednicu.

Pre nego je počela rasprava o tri predložena zakona o transformaciji KBS, šef poslaničkg kluba Srpske liste Igor Simić je rekao da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske, nakon čega su oni napustili salu. Simić je rekao da transformacija KBS u vojsku nije u interesu manjinskih zajednica.

Nakon dužeg vremena Albanci su prvi na putu da postignu jedinstvo na pitanju transformacije KBS u vojsku Kosova. Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju. Opozicija, koja, inače, bojkotuje sednice parlamenta, danas prisustvuje sednici. Vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

Tzv. Ministar KBS Rustem Beriša je rekao da je predlog zakona o Ministarstvu odbrane sacinjen u skladu sa ustavnim normama.

- Izrada i postupak za Ministarstvo odbrane obavljeni su u skladu sa ustavnim normama. Ovaj nacrt zakona predviđa transformaciju ministarstva KBS. Ministarstvo odbrane vrši svoja ovlašćenja u skladu sa Ustavom. Ministarstvo odbrane biće sastavljeno od državnih službenika i vojnog osoblja - rekao je Beriša, preneo je portal Ljajmi.net.

Kosovo
Kosovo
Foto: Profimedia

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, je za skupštinskom govornicom rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS. Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i pedlog o formiranju oružanih snaga Kosova. Seljimi je dodao da je Samoopredeljenje oduvek podržavao tansformaciju i unapređenje KBS u vojsku. Rekao je i da niko od poslanika ne treba da protivnik formiranju kosovske vojske.

Šef parlamentane grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, je u raspravi o transformaciji KBS rekao da protiv toga mogu da budu samo oni koji su protiv NATO.

- Istorijski, Kosovo se u ratu samo branilo. Sada želimo da moderna vojska bude zajedno sa našim partnerima da se branimo - rekao je Hoti, koji smatra da se napori te stranke na formiranju vojske ne mogu znemariti, preneo je Ljajmi. Inače, u raspravi o stavljanju pomenutih zakona na dnevni red kao prvu tačku, što je tražila opozicija, došlo je do manjeg verbalnog sukoba između premijera Ramuša Haradinaja i zamenika predsednika parlamenta Džavita Haljitija.

Nakon što u prvom glasanju taj predlog nije prošao, Haradinaj je Haljitiju dobacio "ponovi glasanje, ili si možda zaspao", na šta mu je zamenik predsednika parlamenta odgovorio da gleda svoja posla.

- Nema potrebe da se pravi šou u radu parlamenta, ja nisam ničija krpa,a ni član vlade - rekao je Haljiti.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd