fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Si Đinping

VEST BROJ JEDAN U KINI: Državna televizija i portal u udarnom terminu o razgovoru Vučića i Đinpinga i čeličnom prijateljstvu

Foto: InstagramPrintscreen/buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je telefonskim putem razgovarao sa predsednikom NR Kine

Kineski informativni kanal CCTV objavio je na svom portalu udarni članak o telefonskom razgovoru između kineskog predsednik Si Ðinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom kojeg je, kako se navodi, predsednik Si izrazio spremnost za nastavak saradnje sa Srbijom s ciljem da međusobni prijateljski odnosi postanu još jači.

Zbog otkaza ruskih turista, cene u Grčkoj nikad niže! Polupansion na 10 noći sa prevozom od 330€

Zbog otkaza ruskih turista, cene u Grčkoj nikad niže! Polupansion na 10 noći sa prevozom od 330€

OGLASIO SE VULIN: Ako Bečić misli da je tzv. Kosovo država, neka to otvoreno objasni Srbima u Crnoj Gori

OGLASIO SE VULIN: Ako Bečić misli da je tzv. Kosovo država, neka to otvoreno objasni Srbima u Crnoj Gori

U NEDELJU USTOLIČENJE EPISKOPA VALJEVSKOG: Prisustvovaće patrijarh Porfirije ali i arhijereji SPC

U NEDELJU USTOLIČENJE EPISKOPA VALJEVSKOG: Prisustvovaće patrijarh Porfirije ali i arhijereji SPC

Vest o njihovom razgovoru prikazana je i u udarnom terminu na toj televiziji.

U telefonskom razgovoru sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, Si je rekao da, budući da su i Kina i Srbija trenutno suočene sa novim mogućnostima i izazovima, dve zemlje treba da, polazeći od strateške i dugoročne perspektive, sagledaju i razvijaju svoje odnose.

Si Đinping
Foto: Profimedia

Primećujući da srpski narod pridaje veliki značaj prijateljstvu sa Kinom, kineski predsednik Si Ðinping je rekao da je "čelično" kinesko-srpsko prijateljstvo najvrednije, i da zaslužuje da se čvrsto podržava i prenosi iz generacije u generaciju.

Si je naglasio da bi dve zemlje trebalo da se čvrsto podržavaju, istovremeno ulažući odgovarajuće napore u zaštitu svog nacionalnog suvereniteta i bezbednosti.

- Kina podržava razvojni put koji je izabrao srpski narod na osnovu svojih nacionalnih uslova - rekao je Si u telefonskom razgovoru.

Dve strane, prema njegovim rečima, treba da ubrzaju visokokvalitetnu saradnju u okviru projekta "Pojas i put", da neguju nova područja saradnje, dele mogućnosti i zajedno planiraju razvoj.

- Dve strane moraju zajedno da rade i na rešavanju globalnih izazova kao što su kovid-19, ekonomski oporavak i klimatske promene - rekao je Si, dodajući da je Kina spremna da Srbiji ponudi dalju pomoć u borbi protiv epidemije ako bude potrebe.

Si Đinping
Foto: Profimedia

Napominje da Kina i Srbija takođe treba da ojačaju koordinaciju u multilateralnim poslovima, da snažno pružaju podršku međunarodnom sistemu u čijem središtu su Ujedinjene nacije, da brane međunarodno pravo i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose.

Kineski predsednik je naveo da obe strane moraju u potpunosti implementirati konsenzus i zaključke sa samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC), i zalagati se za kontinuirani napredak u saradnji između Kine i CEEC-a.

Sa druge strane, predsednik Vučić je čestitao 100-godišnjicu od osnivanja Komunističke partije Kine, dodajući da je pod vođstvom Komunističke partije Kina postigla velika dostignuća koja su privukla pažnju sveta, ostvarivši takođe nacionalni prosperitet i postavši važna sila u promociji svetskog mira i razvoja.

Kina
Kina
Foto: Profimedia

Vučić je rekao da snažno veruje da će Komunistička partija i dalje voditi kineski narod kako bi napredovao na putu socijalizma koji nosi kineske karakteristike.

- Kina je veliki prijatelj Srbije i odnosi Srbije i Kine su najbolji u istoriji - rekao je Vučić, i dodao da je srpska strana veoma ponosna na "čelično" prijateljstvo Srbije i Kine.

- Kina je Srbiji pružila neprocenjivu pomoć u borbi protiv pandemije kovida-19 i u produbljivanju i učvršćivanju tradicionalnog prijateljstva - rekao je srpski predsednik, izrazivši nadu da će dve strane nastaviti da jačaju saradnju u oblasti vakcina i na drugim područjima.

Sinofarm
Sinofarm
Foto: Profimedia

- Srbija je spremna da aktivno učestvuje u zajedničkoj izgradnji ''Pojasa i puta'' i da proširi praktičnu saradnju u različitim oblastima - rekao je Vučić, napominjući da njegova zemlja čvrsto podržava i da će nastaviti da aktivno promoviše saradnju Kine i CEEC-a.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd