clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SJAJNE VESTI, JOŠ JEDNO CEPIVO STIŽE U SRBIJU? Brnabić: Pregovaramo oko "Sputnjik lajt" vakcine

10.02.2021. 12:20
Piše:
Srbija Danas
Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Printscreen
Svečani doček za češkog premijera organizovan je ispred Palate Srbije, uz intonirane himne dve zemlje, postrojenu Gardu VS i crveni tepih.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je danas premijera Česke Republike Andreja Babiša koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

"DIVNA SLIKA IZ PEKINGA" Vučić: 500.000 vakcina utovara se u avion Er Srbije, do kraja večeri u Beogradu (VIDEO)

"DIVNA SLIKA IZ PEKINGA" Vučić: 500.000 vakcina utovara se u avion Er Srbije, do kraja večeri u Beogradu (VIDEO)

Predsednik Vučić danas sa češkim premijerom Babišom

Predsednik Vučić danas sa češkim premijerom Babišom

VUČIĆEV INTERVJU GLEDALO VIŠE OD 70 MILIONA LJUDI! Predsednik za kinesku televiziju poručio samo jedno (VIDEO)

VUČIĆEV INTERVJU GLEDALO VIŠE OD 70 MILIONA LJUDI! Predsednik za kinesku televiziju poručio samo jedno (VIDEO)

Pitanja novinara

Na pitanje češkog novinara da ministarska obrazloži kakave su vakcine i za kojom se javlja najveća zainteresovanost, da li se najveći deo građana vakciniše Sputnjik V vakcinom i da li imaju neka neželjena dejstva, premijerka odgovara da Srbija ima sve vakcine, i da se niko nije žalio na nuspojave.

U pregovorima smo za novu rusku vakcinu "Sputnjik lajt", koju razvija Naučno-istraživački centar "Gamaleja", izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Kao neko ko nije stručan za tu oblast ne mogu da procenjujem koja je od njih bolja, sve su dobre i podjednako efikasne. Mi smo juče dobili dodatnu dozu "Sputnjika V", njena specifičnost jeste da su različine prva i druga vakcina, sve ljude koje znam da su se vakcinisali nisu imali nikakvih neželjenih dejstava. U pregovorima smo i oko "Sputnjik lajt" vakcine i proizvodnji ruske vakcine na našem Institutu Torlak. Nadamo se da ćemo proizvoditi vakcinu ovde - poručila je Brnabić.

Glavna razlika između "Sputnjik lajt" i "Sputnjik V" je u tome što je "lajt" jednokomponentna, odnosno daje se u jednoj dozi, za razliku od "V", koja se daje u dve doze.

Kako je krajem januara objavljeno na Tviter nalogu "Sputnjika V", "lajt" će da se pojavi u februaru. .

To saopštenje usledilo je nakon što je američka kompanija "Džonson i Džonson" objavila da efikasnost njihove vakcine koja se daje u jednoj dozi varira od 69 do 85 odsto.

- Vakcina "Džonsona i Džonsona" je u suštini samo prva doza Sputnjika V - napisali su tvorci ruske vakcine.

Šef Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da će nova verzija vakcine biti namenjena uglavnom stranim tržištima, odnosno da će zbog lakše primene biti orijentisana na mesta gde postoje žarišta epidemije.

"Lagana" verzija Sputnjika V dobila je 11. januara dozvolu za klinička ispitivanja od strane ruskog ministarstva zdravlja. Ispitivanje se sprovodi na 150 dobrovoljaca i vrši se u tri medicinske ustanove: Prvom medicinskom univerzitetu "Sečin", Naučno-istraživačkom centru "Eko-bezbednost" i Naučno-istraživačkom institutu za grip "Smorodinceva".

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Brnabić je, novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa českim premijerom, kazala da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

- Mi smo do sada 10 puta menjali protokol za lečenje zaraženih virusom korona - kazala je Brnabić i navela da je upravo u toku 10 revizija načina lečenja, te da smatra da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv korona virusa.

Takođe, Brnabić kaže i da uspeh u borbi protiv korone u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije i u tom smislu kaže da Srbija mnogo više hospitalizuje u odnosu na to kako se radi u zemljama Evrope i sveta.

- Sada je najvažnija vakcina, masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima - navela je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija i Češka Republika imaju odlične, izvanredne odnose koji se održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou.

U tom smislu podsetila je na njen sastanak sa premijerom Babišem u Pragu 2018. godine, zatim učcestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019., kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučić na Samitu Višegradske grupe.

Brnabić kaže i da se krajem marta očekuje u Beogradu češki ministar inostranih poslova koji će doći sa delegacijom koju će činiti privrednici.

Podsećajući da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, Brnabić je kazala da se ugovara termin posete predsednika Vučića Češkoj.

Brnabić i Babiš
Brnabić i Babiš / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Brnabić je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU kada je u pitanju Zapadni Balkan i dodala da su već objavili platformu za njihovo predsedavanje 2022. u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Kako je navela, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijardi evra.

- Beležimo suficit, to govori o nasoj saradnji, prisustvu čeških investitora. Imamo sve više čeških investicija - kazala je Brnabić i u tom smislu navela da je jedna od najvećih preuzimanje Telenora u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Ističe da broj investicija i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganja u Srbiji govori u prilog i političkim i ekonomskim odnosima.

Premijeru Češke je postavljeno pitanje ulaganja, odnosno investitora između Češke i Srbije, i tome kako regulišu pitanje između Telenora, Telekoma i SBB na šta je on odgovorio da je to unutrašnje pitanje Srbije i da se on u to ne može mešati. 

Na pitanje da li postoje pojedine oblasti u bilateralnom odnosu Češke i Srbije koje su propale u toku korona virusa i borbi oko istog, premijerka odgovara:

- Ne postoji nikakva oblast u odnosima, politički smo se ređe viđali, ali sada će posete biti sve češće i radiće se na odnosu još više - rekla je Brnabić.

Andrej Babiš dodao je da EU neema jasan plan što se tiče Šengejskog prostora, i tu sve mora da bude legalno, mi smo 2015. godine Srbiji pružili finansijsku pomoć kako bi regulisali ovaj vid problema. Mi ne samo da podržavamo ulazak Srbije u EU, već i u Šengejsku zonu. Naši odnosi su dobri, to predstavlja i most između naših zemalja, a korona virus samo je pomogla da se još više zbližimo - rekao je premijer Češke 

Obraćanje premijera Babiša

Na početku obraćanja zahvalio se premijerki Brnabić na gostoprimstvu mene i moje delegacije.

- Mi smo zadnji put razgovarali u Pragu 2018. godine i tada smo organizovali, mimo korone, viđanje na kojem ću povesti delegaciju investitora, što smo i uradili. Doveli smo naše najveće stručnjake u borbi protiv korone kako bismo razmenili iskustva i nastavili bolju i jaču borbu protiv korona virusa. Mi smo danas došli sa ekspertima iz zdravstva da izmenom iskustva, Srbija je vakcinisala skoro polovinu stanovništva i na taj način postala druga u Evropi, posle Velike Britanije. Srbija je naručila četiri miliona vakcine iz Kine, Sinofarma, koja se pokazala kao jedna od vodećih, kao jedna od mnogih za koju se građani odlučuju - istakao je premijer Češke i dodaje:

- Primer ovakvog vakcinisanja je za nas od velike važnosti i zato sam zahvalan što smo mogli da dobijemo sliku kako vakcinacija treba da funkcioniše.

Andrej Babiš
Andrej Babiš / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Što se ekonomije tiče, Babiš navodi da je siguran da će se posle korone nastaviti saradnja i još bolja ekonomija.

- Odnosi su međusobni, prijateljski, oboje razgovaramo fragmatično i to je jedinstvena priliku za saradnju i razvoj - rekao je on. 

Obraćanje premijerke Ane Brnabić

Premijerka je istakla da Češka i Srbija imaju sjajne odnose koji se održavaju posetama, samitima, sastancima, očekuje se poseta ministra sa češkim investitorima i slični događaji koji vode ka boljim odnosima između dve zemlje.

- Hvala premijeru Češke na svemu što su učini da pomognu Srbiji u razvoju i na njenom putu ka EU, hvala vam na pomoći i saradnji, i hvala vam na tome što ste već dali svoju saglasnost za brži razvoj Srbije u EU - naglasila je premijerka i dodaje da je Češka pružila pomoć i kada je bilo reči o Mini Šengenu.

- Naša saradnja 2019. godina dosta je mnogo novca, osnažila našu ekonomiju i dovela mnoge investitore, i zato želim da još jednom zahvalim premijeru Babišu. Od njega učim mnoge stvari i izuzetno mi je zadovoljstvo da mogu da ga ugostim i učim od njega. Mi imamo mnogo investicija koja dolaze iz Češke, a jedna od najvećih je investicija Češke koja je kupila Jat tehniku, i to je nešto što mnogo govori o političkim i prijateljskim odnosima - navodi Brnabić. 

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Svečani doček za češkog premijera organizovan je ispred Palate Srbije, uz intonirane himne dve zemlje, postrojenu Gardu VS i crveni tepih.

Sa Babišom su u Beograd doputovali i medicinski eksperti iz Češke, koji su se sastali sa srpskim kolegama koji se bore protiv virusa korona, a u toku dana zajedno će obaviti konsultacije i sa premijerima dve zemlje.

Nakon sastanka dvoje premijera i dve delegacije, Brnabić i Babiš će se obratiti medijima.

Premijer Češke će se danas sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kasnije u toku dana, Brnabić i Babiš obići će punktove za vakcinaciju na Beogradskom sajmu u hali 3.

Piše:
Srbija Danas
10.02.2021. 12:20