fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

Premijerka Brnabić sa novim direktorom EBRD-a: Podrška kroz unapređenje energetske efikasnosti

Foto: Profimedia
EBRD je vodeći institutacionalni investitor u zemlji

Premijerka Ana Brnabić danas je, u razgovoru sa novim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i dosadašnjom direktorkom ove međunarodne institucije Žužanom Hargitai, istakla da je EBRD vodeći institucionalni investitor u Srbiji koji značajno doprinosi jačanju srpske ekonomije i osnaživanju konkurentnosti zemlje.

NOVE TEME NA STOLU: Zakazana sednica Skupštine Srbije za danas

NOVE TEME NA STOLU: Zakazana sednica Skupštine Srbije za danas

"PUTIN JE DAO JASNU PORUKU ZAPADU" Lazanski istakao važnu stvar u vezi jučerašnje parade u Moskvi (VIDEO)

"PUTIN JE DAO JASNU PORUKU ZAPADU" Lazanski istakao važnu stvar u vezi jučerašnje parade u Moskvi (VIDEO)

KONAČNA ODLUKA 29. MAJA: Otkriveno o čemu se razgovaralo na sastanku o ujedinjenju SNS i SPAS

KONAČNA ODLUKA 29. MAJA: Otkriveno o čemu se razgovaralo na sastanku o ujedinjenju SNS i SPAS

Predsednica vlade ocenila je da, s obzirom na to da ekologija postaje sve značajnija oblast za Srbiju, "zelena agenda" i podrška koju u tom smislu EBRD pruža Srbiji kroz unapređenje energetske efikasnosti i bolje korišćenje obnovljive energije, predstavlja važan projekat i prioritetnu oblast saradnje.

Dosadašnja direktorka EBRD Žužana Hargitai navela je da je ova institucija u prethodnom periodu uložila gotovo šest milijardi evra u projekte podrške privatnom sektoru, infrastrukturu i poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora, prenela je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

To su oblasti koje će i dalje biti u fokusu ove institucije i saradnje sa Srbijom, navela je odlazeća direktorka EBRD.

Visoko na agendi, kako je objasnila, i dalje će biti prelazak na "zelenu ekonomiju", pre svega kroz projekte energetske efikasnosti i gasifikaciju i jačanje povezanosti ekonomija Zapadnog Balkana.

Predstavnici EBRD ocenili su da će veliki izazov u predstojećem periodu predstavljati i oporavak privrede nakon pandemije.

U tom smislu od izuzetnog je značaja program podrške malim i srednjim preduzećima u ublažavanju socijalnih i ekonomskih posledica, koju EBRD ostvaruje zajedno sa Ministarstvom privrede, naveli su sagovornici.

Premijerka Brnabić zahvalila je na izuzetnoj saradnji i ličnom angažmanu dosadašnjoj direktorki EBRD za Zapadni Balkan, a novom direktoru poželela dobrodošlicu, uz uverenje da će se nastaviti uspešna saradnja sa ovom međunarodnom institucijom, kaže se u saopštenju.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd