fbpx
Skip to main content
delegacija

Beograd uručio ambasadorima Evropske unije ČETIRI ZAHTEVA

Foto: Tanjug/ Rade Prelić
Na argumente Joksimovićeve i Ðurića o agresivnom nastupu Albanaca i potrbi za većim angažovanjem Brisela, diplomate EU su odgovarale da sve strane treba da smire strasti i da je cilj mir i stabilnost u regionu

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić podelili su na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije, "non-pejper " u kome se ukazuje na to da su poslednji potezi albanskih lidera koordinisani u cilju posetepene legitimizacije projekta "velike Albanije" .

U dokumentu se, kako pišu "Večernje novosti", iznose četiri zahteva.

ĐURIĆ I JOKSIMOVIĆ NA SASTANKU SA AMBASADORIMA: Očekujemo veći angažman Evropske unije

Traži se da relvantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podele, nastavak dijaloga Beograda Prištine, izbalansirano mirno politčko rešenje za krizu u Makedoniji i uvažavanje međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarono priznatih država.

U dokumentu se, između ostalog, navode i najekstremnije izjave albanskih političkih lidera od početka godine.

Isti papir, kako saznaju Novosti, Ðurić će naredne nedelje uručiti i šefu UNMIK-a na KiM Zahiru Taninu sa zahtevu da ga prosledi generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu.

Inače na sastanku su bili ambasadori gotovo svih članica EU, uključujući i pet drzava koje nisu priznale Kosovo i Metohiju.

Brisel
Foto: Profimedia

Prema pisnju "Novosti", pozicije EU su najviše obrazlagali francuska ambasadorka Kristin Moro, nemački ambasador Aksel Ditman i predstavnik EU Oskar Benedikt, a na argumente Joksimovićeve i Ðurića o agresivnom nastupu Albanaca i potrbi za većim angažovanjem Brisela, diplomate EU su odgovarale da sve strane treba da smire strasti i da je cilj mir i stabilnost u regionu, dodaje list. 

 

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Umerena kiša
7 Beograd