Utorak 19. mar 2024.
Nikola Tesla

BIZARNE NAVIKE 11 SVETSKIH GENIJA Ajnštajn je mrzeo čarape, a NIKOLA TESLA je imao neobičan ritual pred spavanje

Foto: Profimedia
Neverovatno

Mnogi od nas imaju bar jednu neobičnu naviku za koju ne želimo da drugi za nju znaju. Ali, čak su i najveći umovi u istoriji ponekad pokazali neke svoje čudne sklonosti.

Pitagora

Jedan od začetnika matematike i jedan od najuticajnijih filozofskih mislilaca je  neke namirnice jednostavno prezirao, ponajviše pasulj. Ne samo da nije hteo da ga jede, već se plašio i da ga dotakne. Taj njegov odnos prema pasulju mu je na kraju i došao glave, bar tako kaže legenda. Pitagora je navodno, bežeći od neprijatelja, naišao na polje pasulja, ali umesto da se u njemu sakrije nije želeo da zagazi unutra, pa su ga neprijatelji stigli i ubili.

Ludvig van Betoven

Jedan od najvećih svetskih kompozitora je najviše voleo da stvara muziku između dva kupanja, ili nakon što bi se polio vodom. Dugo bi hodao po sobi dok je smišljao kompoziciju, a na kraju bi se polio vodom i nastavio da zapisuje note.

Slušanje pesme stare 191 godinu snižava pritisak i štiti srce

Onore de Balzak

Mnogi ljudi ne mogu da zamisle dan bez nekoliko šoljica kafe. A čuveni francuski književnik je navodno pio oko 50 šoljica dnevno!  Jednom je rekao da je radio 48 sati uz samo tri sata sna, pa je jasno da mu je kafa pomagala da ostane budan.

Igor Stravinski

Čuveni ruski kompozitor, najpoznatiji po baletu “Žar-ptica”, imao je običaj da svakog jutra 15 minuta dubi na glavi. To je radio kako bi “razbistrio misli”.

Evo rešenja: Naučnici napokon otkrili ZAŠTO se smeši Mona Liza

Leonardo da Vinči

Da Vinči nije bio ljubitelj spavanja. Ovaj renesansni umetnik, izumitelj i naučnik je, da bi postigao sve što je planirao, rešio da se odrekne uobičajenih nekoliko sati spavanja. Umesto toga, on bi 24 sata proveo budan, pa nakratko dremnuo, pa opet ceo dan bio aktivan.

Nikola Tesla

NIKAD SE NIJE ŽENIO: Nikola Tesla je ODBIO najlepšu ženu svog vremena - evo zašto! (FOTO)

Srpski naučnik i izumitelj je važio za veoma neobičnu ličnost. I on nije mnogo spavao, samo oko dva sata dnevno, ali to nije najneobičnija stvar koju je radio. Pre nego što bi legao u krevet on bi 100 puta stisnuo prste na nogama, jer je verovao da će to da mu poboljša rad moždanih ćelija. Takođe, voleo je golubove, ali je prezirao nakit i gojazne žene.

Nikola Tesla
Nikola Tesla
Foto: Profimedia

Agata Kristi

Književnike često zamišljamo za nekim pisaćim stolom ili u radnoj sobi koja odiše njihovim karakterom. Ipak, čuvena spisateljica detektivskih romana nije imala ni radnu sobu, niti sto. Ona je sa sobom nosila pisaću mašinu i pisala je gde god bi poželela –  pa bilo to u hotelu ili u kuhinji.

Albert Ajnštajn

MUDROST JEDNOG GENIJA: Otkrivena Ajnštajnova beleška o tajni SREĆNOG života!

Ajnštajn je oduvek bio ekscentričan. Nije voleo berberine, pa je puštao kosu da mu raste. Nije nosio čarape jer ih je smatrao nepotrebnim.

Fridrih Niče

Jedan od najuticajnijih evropskih filozofa je sve svoje knjige pisao stojećki i kritikovao je sve druge koji to nisu radili. Jednom je Gistava Flobera nazvao “nihilistom” jer se odmarao dok je Niče pisao. Inače, i Virdžinija Vulf i Luis Kerol su takođe voleli da pišu knjige stojećki.

Čarls Dikens

Dikens je bio poznat kao perfekcionista, ali je moguće i da je imao opsesivno-kompulsivni poremećaj. On je mrzeo kada mu kosa ne bi bila savršeno očešljana i kada bi mu štrčala makar i jedna dlaka na glavi. Zato bi se opsesivno češljao nekoliko puta dnevno. Na svom radnom stolu je voleo da uvek ima malu vazu sa cvećem, nož, papire i bronzanu statuu dve debele žabe sa mačevima.

ČARLS DIKENS: Mi kujemo lance koje nosimo tokom života!

Džejn Ostin

Engleska književnica je mrzela kada bi neki radoznalac poželeo da proviri u spise za njene nove knjige pre nego što ih ona završi. Zato namerno nije podmazivala vrata svoje sobe kako bi mogla da čuje da li neko pokušava da uđe.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd