fbpx
Skip to main content
Hrvatska

Brutalno ubijanje Srba se ne zaboravlja! Prošlo 25 godina od hrvatske zločinačke akcije Medački džep! (VIDEO)

Foto: Youtube/PrintScreen/Bernadin
Napad se dogodio 1993. godine

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podseća da se navršava 25 godina od zločinačke akcije Medački džep u kojoj je hrvatska vojska izvršila agresiju na tri srpska podvelebitska sela (Divoselo, Čitluk i Počitelj) koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Napad Hrvatske vojske se dogodio 9. septembra 1993. godine, na sela koja su već tada bila osamnaest meseci pod zaštitom UN.

- Jedini osuđeni za ovaj brutalni i nepojmljivi zločin je general i poznati ubica gospićkih Srba Mirko Norac. Hrvatski sud ga je za navedeni zločin osudio na uvredljivih i ponižavajućih šest godina, a ta je presuda jedan u nizu dokaza da je hrvatsko pravosuđe pristrasno i u funkciji opravdavanja zločina nad Srbima - naveo je Linta.

Osim toga, kako kaže, Norac je sam još jedan od brojnih ratnih zločinaca koji se u Hrvatskoj smatraju herojima, te je proglašen za počasnog građanina Splitsko-dalmatinske županije i još najmanje osam hrvatskih gradova i opština.

Miodrag Linta
Miodrag Linta
Foto: Media Centar

U ovoj akciji, prema Veritasovim podacima, ubijeno je i nestalo 88 Srba, od toga 36 civila, od kojih je 26 starije od 60 godina. 

Od ukupno 84 pronađena posmrtna ostatka, 77 je identifikovano, dok se na listi nestalih vodi još 11 lica, među njima sedam civila prosečne starosti 71 godinu od kojih su 4 žene. U ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo. 

Hrvatska vojska je u nastupanju pljačkala, palila, rušila kuće, trovala bunare, ubijala i masakrirala civile, vojnike i policajce. 

Ono što nisu uspeli u nastupanju, pobili su i uništili u povlačenju, koje je, uz posredovanje UNPROFOR-a, potrajalo do 17. septembra 1993. godine, naveo je Veritas. 

Komadant UNPROFOR, general Žan Kot, 19. septembra 1993. godine, posle kompletnog obilaska pomenutih sela, izjavljuje: - Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno.

Za zločine počinjene u ovoj akciji Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je trojicu hrvatskih generala: Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv četvrtog, Petra Stipetića, obustavljena pošto je, po rečima glavne tužiteljke, uspeo da dokaže "paralelnu liniju komandovanja".

Županijski sud u Zagrebu, u maju 2008. godine, optuženog Ademija, vršioca dužnosti komadanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi, a optuženog Norca, komadanta operacije "Džep 93", osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, koju mu je Vrhovni sud smanjio na šest godina.

Mirko Norac pojavio se na obeležavanju 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Medački džep" u Gospiću, na misi za poginule veterane. Obeležavanju su prisustvovali i ministar odbrane Damir Krstičević i načelnik generalštaba Mirko Šundov.

EVO KAKO JE VUČIĆ IZGLEDAO KAO VOJNIK: Predsednik se u Mitrovici sreo s drugom iz vojske, ON MU DONEO SLIKU SA ZAKLETVE! (FOTO)

Norac je novinarima rekao da akcija "Medački džep" ne vuče "nikakve repove" i obavljena je, tvrdi, po pravilima Ženevske konvencije. To što, kako kaže, neki izmišljaju i prave od toga cirkus, to je neki drugi problem.

Hrvatsko pravosuđe je, počev od 2012. godine, optužilo još trojicu pripadnika Hrvatske vojske: Josipa Krmpotića, Velibora Šolaju i Josipa Mršića, zbog ubistva starije neidentifikovane žene. 

U međuvremenu su sva trojica i osuđeni pred Županijskim sudom u Zagrebu: Velibor Šolaja pravosnažno na pet godina zatvora, a Josip Krmpotić i Josip Mršić nepravosnažno na po tri godine zatvora. 

U aprilu 1991. godine u Divoselu je živelo 344, u Počitelju 307 a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti. U septembru 2018. godine, u Počitelju žive dve starice, u Čitluku jedan bračni bar, u Divoselu nema nikoga.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd