Skip to main content
Aleksandar Vučić

"BRZO ĆEMO NAĆI REŠENJE SA VUČIĆEM" Radnici Fijata veruju u predsednika, vlada optimizam pred sastanak

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Radnici kompanije "Fijat automobili Srbija" (FKA) sve nade polažu u današnji sastanak sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, i veruju da će se sa njim brzo dogovoriti i naći rešenje za sporna pitanja, koja se tiču visina otpremnine i pozicije zaposlenih koji ne žele da odu na rad u inostranstvo.

Dosadašnja ponuda "Stelantisa", čiji je deo i kragujevački "Fijat", za njih nije prihvatljiva.

U sredu je blokada auto-puta u Beogradu trajala pet sati, a okončana je tek kada su dobili pisane garancije da će ih šef države primiti u subotu u devet sati.

"OTVORENI BALKAN" STABILNIJI OD ZATVORENE EU? Srbija, Albanija i Makedonija JASNO pokazale svoj stav u Briselu

"OTVORENI BALKAN" STABILNIJI OD ZATVORENE EU? Srbija, Albanija i Makedonija JASNO pokazale svoj stav u Briselu

DANAS ODLUČUJUĆI SASTANAK: Vučić razgovara sa radnicima Fijata, predsednik će građanima poslati VAŽNU PORUKU

DANAS ODLUČUJUĆI SASTANAK: Vučić razgovara sa radnicima Fijata, predsednik će građanima poslati VAŽNU PORUKU

NASTAVLJA SE RAT NA TVITERU! Mitrović žestoko odgovorio Manojloviću: "Seoskoj varalici nije dovoljno što sam ga raspamprčio 10:1 i istaslačio 20:1"

NASTAVLJA SE RAT NA TVITERU! Mitrović žestoko odgovorio Manojloviću: "Seoskoj varalici nije dovoljno što sam ga raspamprčio 10:1 i istaslačio 20:1"

Početkom juna je formirana Radna grupa kako bi se došlo do prihvatljivih rešenja za radnike, ali sindikati tvrde da ništa nije postignuto.

Predsednik Samostalnog sindikata u "Fijatu" Saša Đorđević ističe da je u ovom trenutku jedino predsednik Vučić relevantan sagovornik, imajući u vidu da je samo on zvanično započeo novi mandat.

On smatra da će razgovori sa njim sigurno trajati kraće od dosadašnjih, i imati razultat.

Sličnog je mišljenja i Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata "Fijat plastik". Radnici očekuju, kako kaže, da će sve probleme rešiti sa predsednikom, jer ne verujemo da nas je zvao da bismo se opet vrteli u krug.

- Nadamo se da će naši zahtevi biti ispunjeni, a to je da zaposleni koji ne žele da rade u inostranstvu, mogu da zadrže radna mesta u "Fijatu" i da ostanu na minimalcu ili da se za njih nađe posao u drugim fabrikama u Kragujevcu i okolini, do početka proizvodnje novog električnog modela, koji treba da počne sredinom 2024. godine - ističe Miljković.

- Treba da se dogovorimo i o visini otpremnina, a mi smatramo da to ne može da bude ispod 1.000 evra po godini staža - naveo je on. 

Ukoliko se ne postigne prihvatljiv dogovor, kako naglašava, radnici nemaju drugi izbor, nego da nastave sa protestima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: MN Press

On kaže da nisu dobili informaciju koliko se zaposlenih prijavilo za odlazak u neki od "Stelantisovih" pogona u inostranstvu i da će to saznati danas. Rok za registraciju zainteresovanih istekao je u ponedeljak u 13.00 časova.

Prethodnih dana radnici "Fijata" su navodili da je odziv slab i da se prijavilo oko 200 ljudi. Očekivanja kompanije i Vlade su bila da će se oko 1.000 radnika javiti za rad van Srbije. Oni koji ne prihvate tu ponudu smatraju se tehnološkim viškom. Radnici kažu da je za njih najveći problem što teba da provedu u inostranstvu od 18 do 24 meseca u kontinuitetu, a mnogi su zasnovali porodicu i imaju decu.

Vlada Srbije i kompanija FKA potvrdili su prošlog petka ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije fabrike u Kragujevcu, a to je da će, pre svega u tom procesu, biti zaštićene ranjive kategorije i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

- Potvrđeno je obavezivanje "Stelantisa" da će garantovati radna mesta zaposlenima "FKA Srbija" koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju - navedeno je u zajedničkom saopštenju. - U zaštićene ranjive kategorije spadaju žene na trudničkom i porodiljskom odsustvu, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece, majke sa decom do pet godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Prethodno je premijerka rekla da će ove zaštićene kategorije od 1. jula dobijati platu 100 odsto, a do sada su primali 65 procenata.

"Stelantis" je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu tako da će bonus za podršku zaposlenima biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a manji po povratku u Srbiju.

Na primer, radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćen kada se vrate u Srbiju. Predviđena je minimalna plata od 800 evra za rad u Slovačkoj, a 850 u Poljskoj. Porodicama je obezbeđeno zdravstveno osiguranje.

Vlada Srbije i kompanija "Fijat" naveli su da će obezbediti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u zemlju. Takođe će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

"Stelantis": Srbija ključna za nas

Srbija će igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana Dare forward 2030 kompanije "Stelantis" i to je jasna dugoročna posvećenost ovoj državi.

Ovo su poručili globalni direktor proizvodnje u "Stelantisu" Arno Debef, i direktorka korporativne kancelarije "Stelantisa" i "FKA Srbija", Silvija Verneti Blina.

- Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su važan deo velike "Stelantis" porodice - istakli su Debef i Vernetijeva.

BONUS VIDEO: Ukrajinski dronovi "love" ruske vojnike noću

 

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd