fbpx
Skip to main content
izbori

Danas ističe rok za podnošenje izveštaja o troškovima kampanje: Svi kandidati obavezni da se jave

Foto: Profimedia/ilustracija
Dužni su da prikažu sve prihode i troškove odnosno sve ono što se odnosi na finansije

 Političke stranke, grupe građana i koalicije koje su predložile kandidate za predsednika na nedavno održanim izborima imaju rok do danas da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave izveštaj o troškovima izborne kampanje.

Hit! Janković iznenađen što je izabran za predsednika pokreta koji je sam osnovao

Srbi moraju biti JEDINSTVENI: Samo SRPSKA LISTA sprečava formiranje vojske Kosova

- Svi politički subjekti koji su imali kandidate na prethodnim predsedničkim izborima u obavezi su da u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora podnesu Agenciji izveštaj o troškovima izborne kampanje. Kako je izveštaj o konačnim rezultatima izbora objavljan 20. aprila tako svi politički subjekti imaju obavezu da izveštaj Agenciji podnesu do 20. maja-  rekla je ranije pomoćnica direktora Agencije Katarina Dakić.

izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njenim rečima, kako je rok "pao" u subotu, 20. maja, on se pomera na 22. maj, odnosno do prvog radnog dana.

Dakić je podsetila da je 11 političkih subjekata - političkih stranaka, koalicija i grupa građana, imalo svoje kandidate na izborima za predsenika i da su svi oni u obavezi da podnesu izveštaje o troškovima izborne kampanje.

Kako je rekla, na tom izveštaju politički subjekti su dužni da prikažu sve prihode i troškove, podatke o eventualnim kreditima koje su uzimali, izbornom jemstvu, odnosno sve ono što se odnosi na finansije izborne kampanje.

izbori
Foto: Profimedia

- Svi politički subjekti su u obavezi da preuzmu obrazac sa sajta Agencije, popune ga i podnesu ga i u elektronskoj formi, a zatim ga odštampaju zajedno sa dobijenim bar kodom i dostave pisanu verziju Agenciji- obijasnila je Dakić.

Dakić je navela i da će protiv svih onih koji ne budu podneli izveštaje Agencija podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Dačić otkrio kolike su šanse da bude premijer

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Agencija podnosi i ako izveštaj nije podnet na način kako je predviđeno zakonom, odnosno, ako ne prikazuje sve podatke koje bi trebalo, ako politički subjekt nije otvorio poseban račun preko koga ide sav promet u izbornoj kampanji...

Ona je istakla da će Agencija, nakon provere ko je sve dostavio izveštaj, kontrolisati tačnost i istinitost navedenih podataka i to na osnovu prikupljenih podataka iz monitoringa izborne kampanje.

Stefanović otkrio: SNS na dan inauguracije Vučića organizuje veliki skup

Kako je navela, Agencija je i ove godine organizovala monitoring - mrežu posmatrača koji su prikupljali podatke na terenu i na propisanim obrascima dostavljali ih Agenciji.

- Prikupljamo podatke i od banaka, pružalaca usluga, fizičkih i pravnih lica koji su bili finansijeri- zaključila je Dakić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd