fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Vladimir Bilčik

DESIĆE SE VAŽNA STVAR POSLE USKRSA! Bilčik o Vučićevoj poseti Briselu: "Lopta je sada na strani Prištine"

Foto: InstagramPrintscreen/buducnostsrbijeav
Bilčik je sa Vučićem razgovarao i o međustranačkom dijalogu i istakao da je Vučić tome posvećen.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je u Briselu imao otvoren i konkretan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i najavio da će posle Uskrsa biti održan sastanak sa neparlamentarnom opozicijom koja nije učestvovala na izborima.

MASK BEZ MILOSTI: Najbogatiji se žestoko narugao drugom po bogatstvu u svetu, nećete verovati šta je njemu smešno

MASK BEZ MILOSTI: Najbogatiji se žestoko narugao drugom po bogatstvu u svetu, nećete verovati šta je njemu smešno

MOSKVA PORINULA RAKETNU KRSTARICU: Američki brod uplovljava u Crno more, helikopteri nadleću područje, spreman i PVO

MOSKVA PORINULA RAKETNU KRSTARICU: Američki brod uplovljava u Crno more, helikopteri nadleću područje, spreman i PVO

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA Mutacije indijskog soja otporne na antitela - oni kažu da NJIHOVA VAKCINA IPAK ŠTITI

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA Mutacije indijskog soja otporne na antitela - oni kažu da NJIHOVA VAKCINA IPAK ŠTITI

On je, govoreći za N1, o dijalogu Beograda i Prištine, rekao da je sada "lopta na strani terena Prištine" i poručio da dijalog "ne može da traje zauvek", već mora doneti neki rezultat na korist oba naroda.

Bilčik je, osvrćući se na Vučićeve susrete sa zvaničnicima EU, istakao da su važni razgovori "licem u lice", kao i to što je Vučić "imao dobru posetu Briselu" i sastao se sa skoro svim predstavnicima evropskih institucija.

- Poruke su jasne – s jedne strane, naša podrška za evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i za put Srbije ka EU, a bilo je i dobrih vesti za neke velike investicione projekte, uključujući Koridor 10, koji će finansirati i EU - rekao je Bilčik i naglasio da je EU jasno rekla da očekuje mnogo više kad su pitanju reforme i ispunjavanje obaveza Srbije, kako bi radilo na ubrzanju pregovora sa Srbijom.

On je rekao i da se nada da će se opozicija, koja je prošle godine odlučila da bojkotuje izbore, vratiti u političku utakmicu, da kandiduje svoje kandidate za parlament.

On je dodao da EU mora da otvori neka poglavlja i klastere sa Srbijom narednih meseci, što je zadatak i za evropske institucije, ali da je važna i, kako je rekao, realizacija od strane Srbije.

Komentarišući navodni "Janšin non-pejper", rekao da je video neki papir bez autora u kojem su iznete, kako je istakao, opasne ideje i "put povratka u prošlost koja bi bila užasna za ovaj region".

On je, međutim, dodao da na njega ne treba obraćati pažnju i naglasio da se u njegovom izveštaju o Srbiji ne pominje nikakva promena granica.

Upitan za novi non-pejper, koji su objavili mediji u Prištini, rekao je da je video samo objave s tim u vezi na Tviteru i da ne može da komentariše.

- Važno je reći da moramo da ostvarimo napredak i kad je reč o nekim starim konfliktima u regionu, a jedan od tih je i dijalog Beograda i Prištine. U dobroj smo fazi u ovom trenutku i želeo bih da pohvalim stav Srbije koji je veoma jasan u pogledu toga da je Srbija posvećena dijalogu i to je pokazao predsednik Vučić. Lopta je na strani terena Prištine, imaju novog predsednika Vlade i on će doći u Brisel - rekao je Bilčik.

Bilčik je rekao da je važno da se nađe rešenje koje će biti trajno i pozdravio "svaki pokušaj i ideju koja može na taj način da nam pomogne".

Rešenje, kaže, mora da bude rezultat dogovora, koji je pomogla EU, ali ono mora da bude proizvod suštinskog dogovora rukovodstava u Beogradu u i Prištini.

- Dijalog ne može da traje zauvek, mora da da neki rezultat, po meni najbolji bi bio ako dođe do pravno-obavezujućeg sporazuma koji će biti u korist oba naroda na terenu - da obični građani na Zapadnom Balkanu bolje mogu da sagledaju svoju budućnost, a to će moći samo ako se reše neka pitanja iz prošlosti - rekao je Bilčik i dodao da će biti kakav sporazum biti dobar ako na njega pristanu obe strane.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd