Skip to main content
Devojčica

Devojčica (13) čeka da se porodi u Beogradu! Roditelji šokirani kad su čuli ko je OTAC

Foto: Profimedia/ilustracija
Devojčica stara tek 13 godina primljena je u subotu uveče u GAK "Narodni front", gde će za dve nedelje postati majka, iako je još i sama dete

Ovakav skandalozan slučaj maloletničke trudnoće uznemirio je zaposlene u "Frontu", koji kažu daje tužno videti dete u takvoj situaciji.

- Primljena je u subotu. Došla je u pratnji roditelja. U 38. je nedelji trudnoće i za dve sedmice bi trebalo da se porodi. Zasad je sve u redu, jedino što je devojčica uplašena. Njeni drugari idu u sedmi razred i igraju se, a ona treba da postane majka. Otac deteta ima 15 godina - kaže izvor upućen u slučaj.

RADOST ZA SVE ĐAKE: Uvodi se bežični internet u 40 škola u Srbiji

BUKVALNO ĆEMO SE DRŽATI ZA GLAVU: Pogledajte NEVEROVATAN VELEOBRT vremena narednih dana

Inače, prema zvaničnoj statistici, tokom 2015. godine 2.293 maloletne devojčice su rodile, a njih 25 je bilo mlađe od 15 godina! Istovremeno, 631 je odlučila da bebu ne zadrži i izvršila je abortus, dok su dve bile mlađe od 15 godina.

Direktorka GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić podseća da je taj broj sigurno veći, jer zvanična statistika ne pokriva privatne bolnice, u kojima se takođe vrši prekid trudnoće i koje su upravo zbog toga i "popularne".

- Ono što se može videti u praksi je da broj takvih trudnoća raste. Među njima je najviše onih devojčica koje u tinejdžerskim danima ostanu trudne - navodi dr Rakić.

beba u porodilistu
Foto: Profimedia

Što se tiče trudnoća devojčica od 12, 13, 14 i 15 godina, ona kaže da se u "Frontu" jedan takav slučaj dogodi svake dve godine, odnosno na svakih 14.000 porođaja.

- Ovakve trudnoće nose veliki rizik za majku i bebu, jer mladi organizam nije u potpunosti prilagođen trudnoći. Međutim, maloletna lica ne mogu ništa da odluče bez saglasnosti roditelja, a često kriju trudnoću ili zbog neiskustva kasno i saznaju da su u drugom stanju, pa abortus nije opcija - ističe dr Rakić.

RODITELJI VELIKA PAŽNJA: Pojavio se lažni crtani Pepa Prase na Jutjubu i pun je NASILJA I UZNEMIRUJUĆIH SCENA

Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost  i potpredsednica Vlade, kaže da nezvanični podaci pokazuju da u Srbiji ima i do 16.000 maloletničkih trudnoća godišnje.

- U 90 odsto slučajeva te trudnoće su neželjene, što dalje utiče na zdravlje tih devojčica. One nisu u tom uzrastu ni fizički ni psihički spremne da budu majke. I devojčice i dečake moramo da naučimo zrelom seksualnom ponašanju. Nema tu mesta stidu, sramoti ili bilo čemu drugom, jer ovde je u pitanju zdravlje naših najmlađih.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd