fbpx
Skip to main content
Marko Đurić

Đurić poručio: Srbi na Kosovu i Metohiji će reagovati smireno, znaju da ih Srbija štiti

Foto: Profimedia
Građani Srbije na KiM su sa olakšanjem primili poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakao je Ðurić

Niko od Srba na Kosovu i Metohiji neće preduzeti bilo šta, ni vezano za Zajednicu srpskih opština, niti bilo šta drugo, što bi pružilo izgovor bilo pojedinim Albancima ili zlonamernim delovima međunarodne zajednice da protiv Srba preuzmu bilo kakvu akciju, rekao je danas direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Građani Srbije na KiM su sa olakšanjem primili poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je Ðurić za RTS.

Dodao je da niko od Srba neće preduzeti ništa i da će reagovati ozbiljno, odgovorno i smireno.

- Ono što zabrinjava jeste kampanja pritisaka, dezinformacija, u kojima nažalost učestvuju i pojedini Srbi, koji za račun Prištine i račun pojedinih stranih država, govore o tobožnjim scenarijima dogovorenih sukoba, podela i tome slično - kazao je Ðurić. 

Naveo je da su to priče koje treba da stvore alibi pojedinim krugovima u Prištini, kako bi preduzimali mere protiv Srba na KiM. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- To je izuzetno opasno - istakao je direktor vladine Kancelarije.

Upitan za pojačanje trupa KFORA na severu KiM, Ðurić je kazao da KFOR ima jasno definisanu ulogu i misiju, kao i država Srbija.

- Srbi su danas zadovoljni porukama predsednika Vučića, jer znaju da država Srbija štiti njih. Tako i KFOR ima svoje obaveze, koje mi očekujemo da u potpunosti ispuni i mi očekujemo da se KFOR ponaša neutralno i da smanjuje tenzije. Naša vojska je u kontaktu sa njima - rekao je on.

Komentarišući najave za zauzimanje Gazivoda, Ðurić je naveo da ima mnogo onih koji pokušavaju da unesu nemir i zato šire glasine o različitim akcijama.

Kfor
Foto: Profimedia

- Želim da poručim da građani nemaju razloga da brinu, država radi svoj posao i prema međunarodnoj zajednici i bezbednosno, a oni koji šire različite dezinformacije to svakako ne rade u interesu naše zemlje, već u interesu predstavnika Prištine - kazao je Ðurić i dodao da će o tome više biti reči na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti.

Upitan šta misli o današnjem saopštenju iz Brisela, Ðurić je kazao da bi mnogo više voleo da je umesto tih saopštenja čuo da je posao urađen.

- Međutim, kako smo i upozoravali mesecima unazad, posao nije urađen. Da su oni uradili svoj posao i da je Priština uradila svoj posao, danas niko ne bi mogao da manipuliše ovom temom i na veštački način da stvara tenziju. Loše urađen domaći zadatak - kazao je.

Ðurić je ponovio da će Srbija reagovati kao ozbiljna i odgovorna država.

- Naši ljudi neće nasedati na provokacije, neće preduzimati bilo šta što bi bilo kome dalo izgovor i sve će biti u redu - zaključio je Ðurić.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd