fbpx
Skip to main content
"Aleksandar"

EKSKLUZIVNI SNIMAK SA TESTIRANJA: Srpski "Aleksandar" jedinstven u svetu zbog gađanja u oba smera (FOTO/VIDEO)

Foto: Srbija Danas
Naslednik čuvene "Nore" za ponos naše vojske

Portal SrbijaDanas.com vam premijerno predstavlja kako dejstvuje "Aleksandar" samohodna haubica koja nasleđuje čuvenu "Noru". 

Novi artiljerijski sistem je i vizuelno i konstrukcijski drugačiji. Kabina nišandžije sada na prednjoj strani vozila, odvojena od automatskog punjača. Ovaj sistem ima mogućnost gađanja u oba smera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope i čini ga jedinstvenim sistemom u svetu.

Kao i ranije verzije iz "Nore", novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom. Domet zavisi, pre svega, od vrste projektila i zapremine komore.

Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 raketa.

"Aleksandar"
"Aleksandar"
Foto: SD/ilustracija

Brzina kojom gađa "Aleksandar" je 6 granata u minuti, što je brže od "Nore", a to je bio i glavni zahtev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe. Topovi i haubice koje je ranije imala naša vojska imale su manje brzine gađanja od tri do četiri granate u minuti, u zavisnosti od uvežbanosti posada.

Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku "udari i beži", uz pogon na svih osam točkova. "Aleksandar" je apsolutno automatizovan, pa je vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

"Aleksandar"
"Aleksandar"
Foto: Srbija Danas

Potrebna su svega tri člana, smeštena u oklopljenu kabinu vozila, za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem. Kabina je veoma dobro zaštićena, pa je i nivo bezbednosti u vozilu izuzetno visok.

Sa novih 6 migova Srbija postaje VELESILA: Kompletirana vojna eskadrila i ojačane prijateljske veze sa Rusijom

Najnoviji događaji pokazuju opredeljenost Srbije za mir, ali i jačanje srpske vojske kako bi se lakše očuvala situacija bez vojnog sukoba na ovim prostorima, a pre svega na prostoru južne srpske pokrajine. 

"Aleksandar"
"Aleksandar"
Foto: Srbija Danas

Ove nedelje je objavljeno da Srbija nabavlja borbene helikoptere Mi-35 iz Rusije, a treba se podsetiti i nabavke ruskih Migova 29 (ovih dana očekuje se i potpisivanje ugovora sa Belorusijom za dodatne Migove 29) i najave iz marta ministra Vulina da dva transportna aviona An-26 dolaze iz Rusije. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd