Skip to main content
EU

EU brže bolje DEMANTOVAO Dačića: Mi ne tražimo priznanje Kosova

Foto: Profimedia
Evropska unija insistira da na normalizaciji odnosa rade i jedna i druga strana

U diplomatskim izvorima EU stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da deo međunarodne zajednice "laže Beograd" i da "oni samo hoće priznanje, a ne kompromis" za Kosovo komentarišu konstatacijom da "stvari tako ne fukcionišu" i da ne žele da komentarišu izjave svakog političara ponaosob. 

- Priznanje nije nešto što je pitanje EU. Mi insistiramo da na normalizaciji odnosa rade i jedna i druga strana, a u samoj EU imamo 5 zemlja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova od kojih jedna koja je izričito protiv - navodi se u diplomatskim krugovima EU institucija u Briselu. 

- Ne postoji unapred spremljeni papir - navode evropski diplomatski izvori i ističu da se do rešenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine mora doći kroz međusobni dogovor dve strane.

Ivica Dačić
Foto: Profimedia

U EU, koja je medijator u dijalogu Beograda i Prištine, insistiraju na tome da je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beogrda i Prištne neophodan uslov, ali i stvar komromisa dve strane, a ne unapred spremljeni papir. 

- Taj sporazum bi trebalo da bude rezultat dogovora dve strane, a ne nešto što ćemo mi dati na sto, po principu uzmite ili ostavite - kažu evropski izvori uključeni u procesu dijaloga Beograda i Prištine. 

Gojković predložila smenu generalne sekretarke Skupštine Svetislave Bulajić

Oni napominju da se od samog početka dijalog Beogrda i Prištine zasnivao na kompromisu dve strane, od toga o kojim će se pitanjima razgovarati do toga kako će izgledati već postignuti sporazumi. 

U Evropskoj komisiji su već najavili nastavak tehničkog dijaloga Beograd i Prištine za 19. mart, a , kako se napominje, trenutno se radi na "paralelnoj dinamici" koja podrazumeva implementaciju već dogovorenih sporazuma , ali i rad na novoj fazi o sveobuhvatnom sporazumu za odnose Srbije i Kosova. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd