Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić

(FOTO) VUČIĆ IZ KINE: Opremićemo i snabdećemo zemlju onim što je potrebno i neophodno za našu decu

Tanjug/​Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je rano jutros u višednevnu posetu Pekingu, tokom koje će se sastati sa predsednikom Kine Si Ðipingom, kao i predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, sa kojima će, pored bilateralnih pitanja, pre svega razgovarati o Kosovu i Metohiji. 

Na aerodromu u Pekingu, predsednik Srbije, koji predvodi brojnu delegaciju ministara, dočekan je uz postrojenu počasnu gardu kineske vojske i crveni tepih.

13.10
Vučić uživo iz Kine

Predsednik Vučić je iz Kine poručio da će u toku ovih nekoliko dana potpisati više okvirnih ali i konkretnih sporazuma, kao i više memoranduma o saradnji.

- Mi sa Kinezima, razvijamo sveobuhvatnu stratešku saradnju u svim oblastima društvenog života. Počeli smo saradnju kroz bilateralne - strukturalne projekte - rekao je Vučić.

Kako kaže, naša saradnja je da Kinezi najviše od svih zemalja u jugoistočnoj Evropi ulažu u Srbiju. 

- Reč je i o njihovoj sve većoj zainteresovanosti za dolazak u Srbiju – kazao je Vučić i dodao da je jedna od njegovih ključnih molbi za predsednika Sija da se Srbija uključi u tokove veštačke inteligencije.

Predsednik je rekao da imamo mnogo pametnih mladih ljudi i očekujemo da njihov talenat i znanje budu iskorišćeni na najbolji mogući način, i dodao da je ovo potvrda čeličnog prijateljstva dve zemlje.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Vučić je istakao da Kinezi jasno kažu da žele saradnju sa Srbijom i da ni na koji način ne ugrožavaju integritet Srbije.

- Mi danas završavamo jedan investicioni ciklus. Za deset dana biće otvoren južni deo Koridora 10. Ovde smo potpisali okvirni sporazum, pruga Beograd-Preševo, želimo da vozovi idu 160 kilometara na sat i mi time olakšavamo prevoz. Potrebno je da gradimo pruge – naveo je Vučić.

Vučić je naglasio da je za Srbiju važno da ulazimo u novi investicioni ciklus ne ulazeći u problem sa javnim dugom. 

- Potpisuje se sporazum okvirni Novi Sad-Ruma. Idemo Čačak-Kraljevo-Banja-Trstenik-Kruševac-Ćićevac-Pojate, sa tim idemo odmah. Kada to pogledate, Srbija je potpuno drugačija zemlja – kazao je Vučić i dodao da kada imate Linglong nemoguće je da nemate brzu saobraćajnicu.

Predsednik Srbije je istakao da su značajni radovi i na obilaznici Bubanj Potok.

- Gledaću da na najbolji način zemlju opremimo i snabdemo za sigurnost naše dece, a da ne oštetimo našu zemlju – kazao je Vučić.

On je istakao da će sa predsednikom Putinom prioritetna tema biti Kosovo.

- Što snažnija Srbija ekonomski, to će biti i politički jača – ističe Vučić.

Kako dodaje, posebno je zabrinut zbog mere da se Srpskoj listi ne dozvoli da učestvuje na izborima.

Goran Rakić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- U Briselskom sporazumu nama se nameće učešće na izborima, ali njima sada smeta što SL pobeđuje. Pogledajte koliko su medija stranci stvorili na Kosovu da bi razorili ugled Srpske liste. Ništa nisu uspeli jer Srbi sve znaju. Možete da govorite šta hoćete, Srbi će da budu uz svoj narod i svoju državu – rekao je Vučić.

Vučić ističe da je Priština zabranila Srbima da učestvuju jer se ne sviđaju Tačiju, Haradinaju, Kurtiju i ostalima.

- Čekam da vidim šta će neko u Berlinu da mi kaže tim povodom. Oni brane da se neko kandiduje iako ta politika nema ničeg čime bi nekoga ugrozila. Zna se kako se to zove, to ću da pitam i Merkelovu i Makrona. Šokiran sam do koje mere ide njihov bezobrazluk. Šta očekujete da bude srpska odluka kada prođe 10. maja? – upitao je Vučić.

Vučić dodaje da Srbi znaju za koga su i koga vole, a da hoće da ih sklone iz političkog života samo jer im se ne sviđaju. 

Kosovo, Kosovska Mitrovica, KiM
Foto: Profimedia

- Hoće da Srbe sklone iz političkog života jer ne nose zastavu koja njima ne odgovara. Albanci ne prezaju ni od čega. Ono što je ukidanje demokratije, a niko iz sveta nije reagovao. Mene zovu svaki dan da li ima nešto što možete da uradite da odobrovoljite Albance.. Moje je da zastupam interese Srbije, a ne da se nekom ne dodvoravam – naveo je Vučić. Kako dodaje trenutno ne razume kako i o čemu da se razgovara sa Prištinom u Berlinu.

11.42
U Kini potpisano više sporazuma

Delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisala je u sredu, prvog dana posete, u Pekingu više bilateralnih sporazuma.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisala je sa konzorcijumom "Power Construction Company of China i Azvirt (Azerbejdžan)" Memorandum o razumevanju o saradnji radi realizacije Projekta izgradnje obilaznice oko Beograda na autoputu E70/E75 i teretne obilazne pruge, deonica: Bubanj Potok-Pančevo (Sektor C).

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas tri sporazuma sa kineskom kompanijom CRBC kojima se stiču uslovi za početak radova na realizaciji projekta srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Nenad Popović
Tanjug/​Dimitrije Goll

Potpisani su Ugovor o razvoju projekta, Ugovor o osnivaju zajedničke kompanije, kao i poslovni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se prostirati na 320 hektara u Borči.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Huavej za projekat "Pametni gradovi".

Kina
Tanjug/​Dimitrije Goll

Svrha potpisivanja tog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavei kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i drugih.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić će u Kini potpisati Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Narodne Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

7.00
Vučić stigao u Kinu

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi. 

Poziv da učestvuje na ovom skupu srpski predsednik dobio je od predsednika Kine, a planirano je da se sastane i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta KP Kine i direktorom Kancelarije za istraživanje politike CK KP Kine. 

VUČIĆEVA OFANZIVA ZA KOSOVO: U nedelju dana sa 4 SVETSKA LIDERA, a u Kini POČASNO MESTO

VUČIĆEVA OFANZIVA ZA KOSOVO: U nedelju dana sa 4 SVETSKA LIDERA, a u Kini POČASNO MESTO

Predstojeća poseta predsednika Kini "jedna od najznačajnijih za Srbiju"

Predstojeća poseta predsednika Kini "jedna od najznačajnijih za Srbiju"

Vreme da Srbija direktno uspostavi svoje opštine na severu Kosova! Potreban OŠTAR ODGOVOR na novu provokaciju Prištine!

Vreme da Srbija direktno uspostavi svoje opštine na severu Kosova! Potreban OŠTAR ODGOVOR na novu provokaciju Prištine!

"Nema dogovora sa Prištinom DO OKTOBRA! EU nikako da izvrši PRITISAK": JASNA PORUKA BRISELU I LAŽNOJ DRŽAVI

"Nema dogovora sa Prištinom DO OKTOBRA! EU nikako da izvrši PRITISAK": JASNA PORUKA BRISELU I LAŽNOJ DRŽAVI

IZA KULISA, KINA NAORUŽAVA SRBIJU! Lazanski ima saznanja: Predsednik Vučić na specijalnoj misiji u Pekingu!

IZA KULISA, KINA NAORUŽAVA SRBIJU! Lazanski ima saznanja: Predsednik Vučić na specijalnoj misiji u Pekingu!

Forumu "Jedan pojas, jedan put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasiades, Čilea Sebastijan Pinera, Egipta Abdul Fatah al Sisi. 

Najavljeno je oko 40 šefova država i vlada.

vucic
Tanjug/​Dimitrije Goll

Među njima su i premijer Mađarske Viktor Orban, Grčke Aleksis Cipras, Austrije Sebastijan Kurc, Italije Ðuzepe Konte, kao i šefovi vlada Ujedinjenih arapskih Emirata, Kambodže, Etiopije, Malajzije, Mjanmara, Pakustana, Papua Nove Gvineje, Singapura i Tajlanda, te generalni sekretar UN Antonio Gutereš i direktorka MMF-a Kristin Lagard. 

Na okruglom stolu lidera "Pojas i put" učestvovaće i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja, kao što su ašefovi diplomatija Francuske Žan Iv Le Drijan, Španije Jusep Bore, ministar ekonomije i energetike Nemačke Peter Altmajer, zamenik premijera Koreje Hong Nam-ki, državni sekretar za finansije Velike Britanije Filip Hamond, te i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Sefčovič, i generalni sekretar vodeće partije Japana LDP Tošikiro Nikai. 

vucic
Tanjug/​Dimitrije Goll

Ministar inostranih poslova Kine Vang Ji najavio je, na nedavnoj konferenciji za štampu povodom konferencije, da će Forum otvoriti predsednik Kine Si Ðiping.

On je istakao da će ovaj forum biti najvažniji diplomatski događaj u Kini ove godine. 

Forum se inače sastoji od serije događaja, kao što su okrugli stolovi lidera, sastanci na visokom nivou, tematski forumi, konferencija izvršnih direktora u cilju daljeg pospešivanja saradnje, ukazao je Vang. On je rekao da je po prvi put predviđena i konferencija namenjena posebno za biznis zajednicu. 

- Drugi Forum ima za cilj da doprinese podizanju kvaliteta saradnje u okviru inicijative „Pojas i put", te da omogući potpunu razmenu viđenja o budućem planu saradnje - objasnio je Vang. 

On je naglasio da Kina gradi saradnju na konsenzusu i po principu konsultacija, kroz transparentan i inkluzivan pristup. 

vucic
Tanjug/​Dimitrije Goll

- Imamo razloga da se nadamo i verujemo da će drugi Forum biti veliki uspeh - istakao je Vang uoči skupa. 

Predsednik Srbije je, uoči posete Kini, primio ambasadorku te zemlje Čen Bo, kojoj je izrazio veliko zadovoljstvo povodom predstojećeg učešća na Drugom forumu "Pojas i put", kao i svog šestog susreta sa Si Ðinpingom. 

Kineskom predsedniku Vučić će, kako je najavio, zahvaliti za sve što je učinio za Srbiju i za svu pomoć u ekonomskom razvoju, kao i podršku u pitanjima od državnog i nacionalnog interesa. 

Vučić je istakao da se iskreno nada da će predsednik Si, tokom sastanka u Pekingu, potvrditi svoju nameru da nam učini čast da ponovo poseti Srbiju. Vučić je rekao da ga raduje to što je i svojim radom doprineo da srpsko-kineski odnosi dostignu najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji, do nivoa sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva. 

Ambasadorka Čen je naglasila da će predsedniku Vučiću biti ukazana posebna čast da bude među tri lidera koji će dati završnu reč. 

Vučić je rekao da učešće na ovom Forumu predstavlja veliku čast za Srbiju i potvrdu da Kina u našoj zemlji vidi pouzdanog partnera.

On je, takođe, izrazio čvrstu podršku Srbije vizionarskoj ideji predsednika Sija, jer je jedna od najznačajnijih u modernoj istoriji, koja će doprineti napretku celog čovečanstva. 

Predsednik Vučić sastaće se, kako je najavljeno, 26. aprila u Pekingu i sa šefom ruske države Putinom. 

vucic
Tanjug/​Dimitrije Goll

Prema rečima ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova to će biti nastavak intenzivnog dijaloga Srbije i Rusije koji su zacrtali predsednici dve zemlje. 

Vučić je u više navrata, proteklih dana, najavljivao da mu ove nedelje predstoje važni sastanci u vezi budućnosti dijaloga o Kosovu i Metohiji. 

On je, nedavno, zamolio i predstavnike Srba sa Kosova i Metohije da sačekaju da se vrati iz Kine i potom iz Berlina, sa njihovim reakcijama na provokacije Prištine. 

Isto tako najavio je da će, nakon razgovora u Pekingu, a potom i Berlinu, 6. maja, na Ðurđevdan saopštiti i mere koje će Beograd preduzeti u odgovor na sve mere koje je Priština u međuvremenu uvela, minirajući dijalog o rešenju kosovskog problema, ukoliko ih do tada prištinske vlasti ne povuku.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić. 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd