fbpx
Skip to main content
Delić

General Delić o petom oktobru: Ako treba zauzeću Skupštinu, ali ko pipne moje vojnike BIĆE UBIJEN (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/ BALKAN INFO - Zvanični kanal/ Profimedia/ SD ilustracija
Nekadašnji načelnik štaba beogradskog korpusa general major Božidar Delić je u intervjuu za Balkan Info ispričao šta se se sve dešavalo petog oktobra, zašto mu nije bilo dozvoljeno da zauzme Skupštinu, kako mu je Tadić uništio karijeru, o čemu je pričao sa Miloševićem u Hagu...

- General Nebojša Pavković mi je negde oko 10 časova naredio da zatvorim Ibarsku magistralu. Pošto sam imao imao jedinicu u Maloj moštanici oni su stigli na to mesto ali me je komandant te jedinice izvestio da je kolona iz Čačka već prošla i da prolaze samo pojedinačna vozila. Pitao me je da li da zatvori Ibarsku ja sam rekao da onda to ne treba da se radi. Potom sam dobio zadatak da zatvorim novosadski put. Tamo su mojim ljudima kada su stigli rekli policajci da put ne treba da se zatvara. Posle nekih sat vremena sam dobio zadatak da zatvorim u visini Bubanj potoka auto-put. Rekli su mi da zatvorim samo pravac iz Niša. Ja sam im tada rekao da treba zatvoriti obe trake jer ako se to ne uradi onda će oni iz pravca Niša samo ući u suprotne trake i nastaviti ka Beogradu. Pripadnici MUP su na svaki način hteli da uvuku vojsku. Bio sam prisutan kada su pripadnici policije rekli vojsci - Pa šta čekate, što ne intervenišete. Pobiše nas kod Skupštine. Ja pozovem svoje ljude i kažu mi da je bilo pucnjave ali da se ne dešava to o čemu policajci pričaju - priča general major Delić. 

SRPSKI DRŽAVNI VRH UPOZORAVA: Priština 28. novembra formira VOJSKU KOSOVA? "Očekujemo reakciju EU i NATO!"

On je otkrio i zašto nije tenkovima zauzeo skupštinu. 

- U jednom momentu, bio je ceo kolegijum načelnika generalštaba, ja sam bio pozvan. Tada mi je rečeno da ja treba da idem sa mojom jedinicom i da oslobodim plato ispred Skupštinu i samu Skupštinu. To mi je naredio general Pavković. A onda sam im ja svima rekao: Gospodo, ja sam se borio u tri rata braneći srpski narod. Prolio sam mnogo krvi neprijatelja srpskog naroda u borbi. Nikada nisam prolio ni kap srpske krvi. Danas to verovatno neće moći da prođe bez prolivanja srpke krvi... Ali treba da znate kada moja tenkovska kolona stigne pred Skupštinu i zauzme raspored koji joj ja odredim, jer i ja ću biti tamo, pre nego što stignu svi tenkovi i transporteri vojska će dobiti zadatak da jedni druge štite. Ne topovima naravno, ali da se štite mitraljezima. Tako da svako onaj ko bude pipno moj tenk ili pokuša da se popne na tenk, da mi davi vojnike, biće likvidiran istog momenta i to bez opomene. Dakle svako ko se popne na tenk i transporter biće odmah ubijen. Za mene moji vojnici nemaju cenu. E onda je neko iz tog kolegijuma rekao - E pa ne može to tako, moja deca su tamo. A ja mu kažem: To je tvoj problem što su tvoja deca tamo. Moja deca nisu tamo. Ali moja deca su u transporterima i tenkovima. Niko ne može da pali moje tenkove i transportere i da ubija moje vojnike. Samo pod tim uslovima ja idem i zauzeću Skupštinu i sve što treba. Zbog tih mojih komentara mi je Pavković rekao da ne idem na Skupštinu već da jedinicu sa Bubanj potoka vratim u kasarnu Stepa Stepanović - kaže Delić.

O Vuku Jeremiću

"Koliko znam Vuk Jeremić je služio vojsku u Jakovu. Navodno služio... Da je makar hteo da služi civilno vojsku, to bi bilo pošteno, pa da ga onda Tadić stavi u svoj kabinet. Ali on je hteo da služi vojsku u uniformi a došao je, a to je moja jedinica, u Jakovo, obukao uniformu i otišao kod Tadića. Ne znam koliko je puta ukupno došao u svoju jedinicu pre nego što se razdužio."

Govoreći o onima koji su rušili vlast petog oktobra, Delić pominje Legijine Crvene beretke. 

- Kada je prošao peti oktobar, ova jedinica koja je prešla na stranu demonstranata ona je mobilisala i svoju rezervu, a to su bile upravo Legijine Crvene beretke. Onda su mi neki rekli kako će ta jedinica napasti i zauzeti Generalštab i još neke objekte ja sam svim svojim jedinicama dao zadatke u vezi sa tom jedinicom ako bi nešto ona pokušala. Doveli smo šest PRAGA. Dve su bile u krugu VMA a ostale su bile u krugu Vase Čarapića ali su im cevi gledale prema objektu Instituta bezbednosti gde su se nalazile Crvene beretke. Tada sam poslao jednog svog poukovnika koji je bio iz domena obaveštajne službe da ode na Novi Beograd. On je otišao u jedan kafić gde je Legija svraćao svakog dana. Pošto su se oni znali, čim ga je Legija video pitao je tog mog pukovnika:

- Zašto je vojska opkolila moj objekat?

- Kako opkolila tvoj objekat? Vojska se nalazi u svojoj kasarni i u krugu VMA da zaštiti svoje objekte, odgovorio mu je pukovnik.

- Ali cevi gledaju ka mom objektu a vojnici sede ili na oruđima ili su pored oruđa sa šlemovima na glavi, rekao je Legija a pukovnik mu je rekao:

- Ti pazi dobro šta radiš.

- Zar tebi pada napamet da bih ja mogao da napadnem vojsku?

- Ne znam, ali u koliko bi to pokušao to bi za tebe bio kraj - poručio mu je pukovnik.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd