fbpx
Skip to main content
Zoran Janković

Gradonačelnik Ljubljane navija za naš ulazak u EU: EVO kada predviđa da Srbija postane članica

Foto: Facebook/Zoran Janković
Saradnja Slovenije i Srbije odlična

Srbija će ući u Evropsku uniju za četiri godine, 2021. ili 2022. godine, a zaslužuje da već bude članica te zajednice, rekao je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

On je u intervjuu za Magazin Biznis naveo da ne želi nikog da vređa, ali ako se "istorijski pogledaju ulasci u članstvo EU, u čemu je Srbija lošija od, recimo, Bugarske"?

Aleksandar Vučić sa Federikom Mogerini na marginama Generalne skupštine UN: Napredak Srbije na putu ka EU

NIZ BILATERALNIH SASTANAKA: Predsednik Vučić u Njujorku sa najvišim svetskim liderima

- Moje stanovište je da Srbija treba što pre da bude članica Unije, a da Bosna mora dekretom da uđe u EU. Mislim da je neophodno da sve zemlje bivše Jugoslavije 'u paketu' uđu u EU - rekao je Janković.

U EU, kako je ocenio, nije sve lepo, "ne teče med i mleko, ali nije dobro ni da se bude van Unije".

Dodao je da je predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru rekao "želimo EU u jednoj brzini, što znači da se moraju sve zemlje članice razvijati u istom tempu".

- Trebalo bi da države koje su male po broju stanovnika i po društvenom proizvodu naprave neki blok, da bi njihova zalaganja imala veću težinu - ocenio je Janković.

On je istako da EU, odnosno Evropskoj komisiji treba jak vođa koji će na istom nivou odlučivanja pričati i sa Vladimirom Putinom i sa Donaldom Trampom.

- Mi smo u principu protiv svih sankcija jer su one besmislene. Mi hoćemo saradnju. Sada pripremamo jednu deklaraciju gde bi se gradonačelnici glavnih gradova u EU javno založili za saradnju sa Moskvom - rekao je Janković.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

Saradnja Srbije i Slovenije je, prema njegovim rečima, odlična, ima uzlazni trend, a biće još bolje kada Srbija bude članica EU.

- Kapital je našao svoj put. Ali, prvo je važan ljudski faktor, a onda dolazi kapital. Pri svemu tome, politički odnosi između Slovenije i Srbije su veoma dobri. Mi smo drugi 'grad pobratim' sa Beogradom i veoma smo ponosni na to - rekao je Janković.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd