fbpx
Skip to main content
gračanica, kosovo

Hoće da spreče POVRATAK PROTERANIH: Lažne albanske vlasti na Kosovu prave puteve preko srpske zemlje

Foto: Profimedia
Suptilni proterivanje i pritisak na preostalo srpsko stanovništvo

Vlasti lažne države Kosovo imaju novi plan kako da otežaju život preostalih Srba na KiM, ali i da definitivno spreče povratak prognanih. Priština, naime, najavljuje gradnju 730 kilometara novih puteva kojima će, kao sasvim slučajno, “preseći” zemljište i parcele u vlasništvu Srba.

Prema zvaničnom planu, ideja je da se do 2023. godine na Kosovu povežu modernim putevima, u šta će nepriznate  prištinske vlasti uložiti skoro dve milijarde evra. Ne bi to samo po sebi bilo sporno da 80 odsto ovih saobraćajnica ne prolazi upravo preko zemljišta koje je, prema katastarskim knjigama u privatnoj svojini kosmetskih Srba.

Put
Foto: Profimedia

Komentarišući ovaj plan profesor međunarodnog prava Dejan Mirović ističe:

- Plan Prištine da autoput do Plava “sprovede” tik pored manastira Dečani jeste znak da će ponovo udariti na SPC. Najviše me plaši stezanje obruča oko Srba koji žive na Kosovu. Međutim, gore od svega je to što su Albanci potpuno preuzeli sudstvo. Njihove sudije ne žele da govore na srpskom i ne priznaju prvostepene presude koje su donete u korist Srba koji su potraživali svoju imovinu. Sada nažalost, mogu da rade šta hoće i da ozakone svoju otimačinu.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović ističe da putevi koji su u planu prolaze kroz sela u kojima skoro da više nema Srba.

- Od posle rata 1999. godine Srbi više ne žive na tom području. Vlasti žele da se srpsko stanovništvo nikad više tamo ne vrati, pa je to i cilj izgradnje tih novih puteva - zaključuje Bogdanović.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd