fbpx
Skip to main content
Endru Lesli

Hrvatska '95. PLJAČKA, UBIJA I PALI po Kninu! Ovi zapadni generali nisu ćutali o zločinu "Oluja"

Foto: ICJY Printscreen
"Naši timovi izveštavaju o onome što vide... A ono što vide je ZLOČIN."

General Endrju Lesli, bivši komandant kopnene vojske Kanade, bio je jedan od svedoke zločinačke operacije "Oluja". Početak te operacije je Leslija, tada u činu pukovnika, zatekao u Kninu, na položaju načelnika štaba UNCRO u Sektoru Jug.

- Knin je početkom avgusta 1995. godine bio nebranjen grad - rekao je kanadski general. Nije bilo nikakvih priprema za odbranu i u gradu je bilo malo vojnika, budući da su sve snage krajinskih Srba prebačene na liniju razdvajanja u očekivanju napada. 

Kad neće država, tu je NAROD: Hrvati ustali PROTIV zločinačke "Oluje" i IZVINILI SE Srbima

Zločini Hrvata
Foto: Profimedia

Napad je počeo 4. avgusta u 5 časova ujutro masivnom artiljerijskom vatrom koju general Lesli – koji je najveći deo tridesetogodišnje vojničke karijere proveo u artiljeriji – opisuje kao "nasumičnu, sinhronizovanu i kontinuiranu", usmerenu na čitav grad.

Nakon dva sata intenzitet se donekle smanjio i vatra se koncentrisala na određene delove grada, uključujući centar, kao i pojedine lokacije za koje Lesli kaže da su predstavljale vojne mete: ranžirna stanica, fabrički kompleks i protivvazdušna baterija vojske krajinskih Srba. Granatiranje je nastavljeno do noći, da bi se sledećeg jutra nastavilo po istom obrascu i trajalo do ulaska hrvatskih snaga, oko 11 časova 5. avgusta.

LICEMERNO: Željko Bebek veličao Oluju i Tuđmana, a u Srbiji zarađuje pare

General Lesli je opisao kako je, 5. avgusta ujutro, na zahtev jednog srpskog lekara sa 6 oklopnih transportera otišao do kninske bolnice da evakuiše tridesetak pacijenata od kojih su mnogi bili u kritičnom stanju. U bolnici je, tvrdi, video "veliki broj leševa" poslaganih u hodnicima i u jednoj improvizovanoj mrtvačnici.

Izbeglice iz Krajine
Foto: Profimedia

Ubrzo po povratku konvoja iz bolnice, pred bazu UN su došli tenkovi i vojnici Hrvatske vojske koji su blokirali izlaz i sprečili pripadnike UN da napuste bazu i odu do grada kako bi utvrdili šta se tamo događa. Blokada baze je, prema Lesliju, trajala do 9. avgusta a on je bio među prvima koji su je napustili.

Nekadašnji komandant snaga UN u krajinskom Sektoru Jug, kanadski general Alen Foran, takođe svedoči o prvima danima "Oluje", koja je započeta baražnom i po njegovoj oceni neselektivnom artiljerijskom paljbom na Knin i druge gradove, sa ciljem da se među stanovništvom izazove panika.

Vedrana Rudan onima koji slave Oluju: Vi, zadrigli, pijani, ludi, VI PRIČATE O SLOBODI? JE*ITE SE SVI!

Alen Foran
Alen Foran
Foto: ICJY Printscreen

Foran je uputio protestno pismo Gotovini zbog "napada na nevine civile i objekte UN."

Foran je i Čermaku uputio brojna pisma u kojima je protestovao zbog ograničenja slobode kretanja pripadnicima UN, paljenja i pljačkanja srpskih kuća, ubistava i zlostavljanja civila, kao i krađe vozila, građevinskih mašina, kontejnera za stanovanje i druge opreme UN od strane pripadnika Hrvatske vojske. 

Nema pravde ni za mrtve! Kako je danas Srbima prognanim iz Hrvatske za vreme zločinačke akcije "Oluja"

- Ako vam se ne dopadaju njihovi izveštaji, preduzmite mere da se to zaustavi! -  tako je kanadski general Foran odgovorio hrvatskom generalu Čermaku koji ga je optužio da se u izveštajima UN iznose "neutemeljeni navodi i insinuacije bez osnova" o zločinima hrvatskih snaga nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine.

Timovi UN za ljudska prava, naveo je Foran u pismu koje je 7. septembra 1995. godine uputio Čermaku, "izveštavaju o onome što vide... A ono što vide je zločin." 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd