Skip to main content
ISIS

IMENA OD KOJIH SE DIŽE KOSA NA GLAVI: Ovo su tri balkanska ISIS dželata, a među njima je i JEDAN SRBIN

Foto: Profimedia/ilustracija
Postala su dobro poznata i u domaćoj javnosti, a bezbednosne agencije ih imaju na radaru

Balkanski pripadnici ISIS nikada nisu drzali ključna mesta u hijerarhiji ove terorističke organizacije, ali su se isticali brutalnim zločinima i ideološkim "slepilom".

Tri imena od kojih se diže kosa na glavi - Jasmin Keserović, Goran Pavlović i Lavdrim Muhadžeri - postala su dobro poznata i u domaćoj javnosti, a bezbednosne agencije ih imaju na radaru. Njihove biografije podjednako su zastrašujuće.

Makron oštro naredio Tačiju: Odmah da se dogovorite sa Srbima o razgraničenju

Jasmina Keserovića iz Zavidovića u Bosni i Hercegovini javnost je upoznala 2017. godine kada je bio jedan od glavnih aktera promotivnog videa ISIS u kom se preti da će ova teroristička organizacija organizovati i sprovesti ubijanje ljudi sa Balkana. Te godine lociran je u Majadinu, u provinciji Dajr ez Zaur. Reč je o mladiću rođenom 1994. godine, koji je u džihad otišao sa Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. godine - sa nepunih 19 godina.

Beograđanin Pavlović inače je do 1995. bio zaposlen u Vojnotehničkom institutu u psrestonici Srbije. Imao je čin poručnika. Vojsku je napustio da bi počeo da radi na carini. U islam je prešao 2002. i uzeo ime Abdulah. Pretpostavlja se da se 2013. godine pridružio Frontu al Nusra u Siriji. Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je optužnicu protiv njega jer se sumnja da se u Srbiji i više drugih zemalja udružio s više drugih osoba zbog terorizma, kao i da je vrbovao i obučavao ljude za teroristička dela i finansirao terorizam.

Diplomatska borba za KiM: Šta su aduti SRBIJE?

Lavdrim Muhadžeri, "Kasapin iz Kačanika" je, prema pisanju prištinskih medija, nekada radio u vojnoj bazi Kfora Bondstil u blizini Uroševca i za NATO u Avganistanu. Postao je poznat nakon što je objavljen video u kojem nožem ubija jednu osobu i spaljuje kosovski pasoš. Ubijen je u Siriji u junu 2017. godine, a mediji su spekulisali da je na Kosovu bio samo šest meseci ranije. Muhadžeri je bio komandant albanskih dobrovoljaca koji se bore u redovima ekstremističke Islamske države.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
27 Beograd