Skip to main content
Aleksandar Ranković

Ko je bio Leka - NAJVEĆI STRAH I TREPET ALBANACA: Čovek koji je prisluškivao Tita i pripojio Leposavić Kosovu

Foto: Youtube/printscreen/RTS Oko - Zvanični kanal/Profimedia
Oduzeo čak 27.000 komada oružja od kačaka

Danas je predsednik lažne drzave Kosova Hašim Tači prvi put progovorio o liniji eventualnog razgraničenja Srba i Albanaca. Međutim, Leposavić koji bi da menja za nekoliko naselja u opštini Preševo zapravo nikada nije bio deo Kosova, a čovek koji je bio jedan od ključnih u donošenju ove odluke bio je Aleksandar Leka Rankovic. Leka je to uradio iz najbolje namere kako bi Srbi postali većina na Kosovu. On je bio najveci strah i trepet Albanaca sa Kosova, a ostao je upamćen i kao čovek koji je prisluškivao Tita.

Aleksandar Leka Ranković, nekadašnji šef OZNE, ministar policije, potpredsednik SFRJ i saborac Josipa Broza Tita, čovek koji je prisluškivao sve, među prvima je zagovarao konačno razgraničenje i razračunavanje sa Albancima na Kosovu.

Pokušavao je sve da bi pacifikovao neposlušne Albance, krenuo je u veliku akciju oduzimanja oružja od Albanaca, a takođe je 1959. pripojio Leposavić Kosovu - da bi Srbi postali većina!

Aleksandar Ranković
Aleksandar Leka Ranković
Foto: Youtube/printscreen/RTS Oko - Zvanični kanal

Opština Leposavić je do tada pripadala Kraljevačkom srezu, i imala je isključivo srpsko stanovništvo.

Pridodata je Kosovu u skladu sa Lekinim planom da Srbi ponovo postanu većina na Kosovu, što kroz naseljavanje i korekcije granica, što kroz veću kontrolu albanske populacije i eliminisanje neprijateljski nastrojenih Albanaca.

Takođe je sproveo veliku akciju oduzimanja oružja od šiptarskih kačaka.

Aleksandar Ranković
Aleksandar Leka Ranković
Foto: Youtube/printscreen/RTS Oko - Zvanični kanal

- Krenulo se u akciju. Sakupljeno je 27.000 pušaka, nekoliko hiljada mitraljeza, revolvera, bombi, bacača, pa čak i dva topa. Poznato je koliko je živalj na Kosovu tradicionalno privržen oružju, pa je i jasno na koje su sve teškoće organi unutrašnjih poslova, prilikom ove akcije, i nailazili. Slaže se da je bilo mnogo, mnogo grubosti, batinjanja i primena sile, da bi se gore navedena akcija o oružju i sprovela - navodi jedan bliski saradnik Aleksandra Rankovića.

Tito
Foto: Profimedia

- Lično smatra da tamo ne treba biti sentimentalan, da oni svi - manje više, naginju ka Albaniji, da su dobrim delom pod njihovim uticajem i da treba voditi politiku nepopuštanja, tj. politiku čvrste ruke, jer u svakom drugom slučaju neminovno bi došlo do krvoprolića između Šiptara s jedne i Srba i Crnogoraca s druge strane. I dalje podvlači i smatra da jedino takvom politikom može se tamo na Kosovu uspeti. Svaku drugu politiku smatra pogrešnom - navodi isti izvor.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Nikolas's picture

Nikolas

LEKA JE BIO SEF OZNE I JOSKE BROZA FERDINANDA GLANI UBICA PRAVOSLAVNIH SRBA!!! U PRVA2MESECA OSLOBODJENJA U BEOGRADU JE UBIJENO 59Hiljada SRBA-ELITE!!

1 | 0
Salim's picture

Salim

Svi koji su nešto uradili, uglavnom su uradili loše za sopstveni narod a i za druge.Istorija je pokazala da najslabije ličnosti čine užasna dela.

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd