fbpx
Skip to main content
Aleksandar Ranković

Ko je bio Leka - NAJVEĆI STRAH I TREPET ALBANACA: Čovek koji je prisluškivao Tita i pripojio Leposavić Kosovu

Foto: Youtube/printscreen/RTS Oko - Zvanični kanal/Profimedia
Oduzeo čak 27.000 komada oružja od kačaka

Danas je predsednik lažne drzave Kosova Hašim Tači prvi put progovorio o liniji eventualnog razgraničenja Srba i Albanaca. Međutim, Leposavić koji bi da menja za nekoliko naselja u opštini Preševo zapravo nikada nije bio deo Kosova, a čovek koji je bio jedan od ključnih u donošenju ove odluke bio je Aleksandar Leka Rankovic. Leka je to uradio iz najbolje namere kako bi Srbi postali većina na Kosovu. On je bio najveci strah i trepet Albanaca sa Kosova, a ostao je upamćen i kao čovek koji je prisluškivao Tita.

Aleksandar Leka Ranković, nekadašnji šef OZNE, ministar policije, potpredsednik SFRJ i saborac Josipa Broza Tita, čovek koji je prisluškivao sve, među prvima je zagovarao konačno razgraničenje i razračunavanje sa Albancima na Kosovu.

Pokušavao je sve da bi pacifikovao neposlušne Albance, krenuo je u veliku akciju oduzimanja oružja od Albanaca, a takođe je 1959. pripojio Leposavić Kosovu - da bi Srbi postali većina!

Aleksandar Ranković
Aleksandar Leka Ranković
Foto: Youtube/printscreen/RTS Oko - Zvanični kanal

Opština Leposavić je do tada pripadala Kraljevačkom srezu, i imala je isključivo srpsko stanovništvo.

Pridodata je Kosovu u skladu sa Lekinim planom da Srbi ponovo postanu većina na Kosovu, što kroz naseljavanje i korekcije granica, što kroz veću kontrolu albanske populacije i eliminisanje neprijateljski nastrojenih Albanaca.

Takođe je sproveo veliku akciju oduzimanja oružja od šiptarskih kačaka.

Aleksandar Ranković
Aleksandar Leka Ranković
Foto: Youtube/printscreen/RTS Oko - Zvanični kanal

- Krenulo se u akciju. Sakupljeno je 27.000 pušaka, nekoliko hiljada mitraljeza, revolvera, bombi, bacača, pa čak i dva topa. Poznato je koliko je živalj na Kosovu tradicionalno privržen oružju, pa je i jasno na koje su sve teškoće organi unutrašnjih poslova, prilikom ove akcije, i nailazili. Slaže se da je bilo mnogo, mnogo grubosti, batinjanja i primena sile, da bi se gore navedena akcija o oružju i sprovela - navodi jedan bliski saradnik Aleksandra Rankovića.

Tito
Foto: Profimedia

- Lično smatra da tamo ne treba biti sentimentalan, da oni svi - manje više, naginju ka Albaniji, da su dobrim delom pod njihovim uticajem i da treba voditi politiku nepopuštanja, tj. politiku čvrste ruke, jer u svakom drugom slučaju neminovno bi došlo do krvoprolića između Šiptara s jedne i Srba i Crnogoraca s druge strane. I dalje podvlači i smatra da jedino takvom politikom može se tamo na Kosovu uspeti. Svaku drugu politiku smatra pogrešnom - navodi isti izvor.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd