fbpx
Skip to main content
Patrijarh Porfirije i Dušan Delić

KOPANJE, NAJLEPŠE DEVOJKE I DILAN: Šta se sve krije iza fotografije iz mladosti patrijarha Porfirija

Foto: Srbija Danas - Facebook/Dusan Duke Delic
Nakon objave fotografija koju je na Fejsbuku podelio Dušan Delić iz mlađih dana sa svojim prijateljem Prvoslavom Perićem, otišlo se korak dalje

Posle ustoličenja Njegove Svetosti, novog patrijarha, Porfirija Perića, pojavljuju se i mnogi detalji iz njegove prošlosti.

NEMAČKI OFICIR PITA "ZAŠTO USTAŠE UBIJAJU I SRBE"? Lazanski podsetio na zastrašujući dijalog iz "Dare iz Jasenovca" (VIDEO)

NEMAČKI OFICIR PITA "ZAŠTO USTAŠE UBIJAJU I SRBE"? Lazanski podsetio na zastrašujući dijalog iz "Dare iz Jasenovca" (VIDEO)

I NEMAČKA BRUJI O NOVOM PATRIJARHU SRBIJE! Dnevni List nahvalio Porfirija: "On je važan faktor moći u zemlji"

I NEMAČKA BRUJI O NOVOM PATRIJARHU SRBIJE! Dnevni List nahvalio Porfirija: "On je važan faktor moći u zemlji"

KO JE GAZDA KUĆE? LEČIĆ ILI LUTOVAC? Ministarstvo presudilo - On ko je upisan kao predsednik DS

KO JE GAZDA KUĆE? LEČIĆ ILI LUTOVAC? Ministarstvo presudilo - On ko je upisan kao predsednik DS

Nakon objave fotografija koju je na Fejsbuku podelio Dušan Delić iz mlađih dana sa svojim prijateljem Prvoslavom Perićem, otišlo se korak dalje.

"Serbian Times" je pronašao Dušana, poznatog srpskog umetnika iz Čikaga, slikara, ikonopisca i muzičara u Americi poznatijeg pod umetničkim imenom "Duke of Chicago", da bi sa njim porazgovarali o detinjstvu i mladosti provedenoj sa čovekom koji se sada nalazi na čelu Srpske pravoslavne crkve, a koga je on od milja nazivao Prletom.

- Prvoslav i ja smo živeli u Čurugu, u Ulici Đure Jakšića, ali se nismo družili sve do polaska u školu, u prvi razred, kada su nas prvog dana stavili u istu klupu. Od tada smo najbolji prijatelji, nerazdvojni i dan danas, kada živimo na dva kontinenta, hiljadama milja daleko, priseća se Dušan Delić ranog detinjstva - priseća se Dušan Delić.

Čurug je tih sedamdesetih, kada su Dule i Prle momkovali, bio najveće selo u Srbiji, sa preko 10.000 stanovnika. Ali još važnije za tadašnje tinejdžere, imao je veliki korzo na kojem se noću iskupljala omladina, rađale prve ljubavi.

- Na Korzo su izlazili svi, bio je centar društvenog života, vodio je putem kroz četiri parka, a na jednom i na drugom kraju je bio po jedan diskać, u kome se slušala muzika, plesalo, a ponekad bogami i tuklo. Nas dvojica nismo bili među tim kavgadžijama, bili smo fini momci, uvek se lepo ponašali, svi su nas znali i gotivili. "Eno ih Dule i Prle!" - govorili bi kad nas vide. A što da ne kažem, volele su nas i devojke, zabavljali smo se sa najlepšim curama iz Čuruga, a posle i iz drugih mesta, sve do Novog Sada - priseća se Dušan Delić.

Posebna priča bila je muzika. U to vreme neki su slušali narodnjake, ali Dule i njegov najbolji drugar odmetnuli su se na drugu stranu, rokersku. Počeli su da slušaju ploče, da puštaju kose.

- Mnogo smo voleli rokenrol, volimo ga i dan danas, a Prleta, tj. Porfirija kasnije su prozvali "rok vladika". Kao dečkići išli smo kod seoskih domaćina da radimo u polju, kopali smo kukuruz, repu, hmelj, znojili se da bi zaradili neki novac da odemo na more i na koncerte, da kupimo ploče i farmerke, koje su tada bile naš znak raspoznavanja. Slušali smo Dženis Džoplin, Boba Dilana, Džetro Tal, a kasnije su došli ovi domaći, Azra, Smak, Leb i Sol i ostali - rekao je Dušan.

A onda je došlo vreme da iz Čuruga krenu dalje u svet, obojica u obližnji Novi Sad, gde su upisali gimnaziju i srednju školu.

- Prle je bio mlad vojnik kada je na autobuskoj stanici u Novom Sadu, sasvim slučajno, upoznao vladiku bačkog, tada jeromonaha Irineja, koji je na njega ostavio veliki utisak i postao njegov duhovni otac - rekao je Dušan.

Prvoslav i Dušan su bili vernici i do tada, ali ne na taj način. Čitali su Dostojevskog, pričali o Bogu, smislu života. Prle se zainteresovao za veronauku, a Dušana je kao umetničku dušu privlačilo ikonopisanje. Ispostavilo se kasnije da je to opredelilo njihove živote.

- On je izgurao do kraja, ja nisam, jer je moja današnja supruga zatrudnela pa nisam više bio u mogućnosti da studiram, valjalo je zaraditi hleb za porodicu. Međutim, nekoliko godina posle ponovo se srećemo zajedno na duhovnom putu… On odlazi u Atinu na postdiplomske teološke studije, a uskoro i ja dolazim u Grčku, gde u čuvenom manastiru Megara zajedno učimo ikonopisanje od velikog svetogorskog majstora, oca Grigorija - rekao je Dušan za Serbian Times.

Za Dušana nije bilo iznenađenje kada mu je najbolji prijatelj rekao da je rešio da uzme monaški postrig i u potpunosti se povuče u duhovni život.

- To je, jednostavno, bio njegov put. Kada je došlo vreme da se ženim, naravno, pozvao sam Prvoslava da mi bude kum, ali on nije mogao kao monah da kumuje u civilnom braku, pa smo našli srednje rešenje - za kuma sam uzeo njegovog rođenog brata Srđana.

Iako su im se putevi tada razišli ostali su u kontaktu, pa je Dušan obilazio svog prijatelja svaki put kada bi došao u Srbiju. A Porfirije je dalje napredovao u crkvenoj hijerarhiji, postavši prvo vladika jegarski, a 2014 i mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

- Moj odmor se uvek sastojao iz dva dela. Pola bih provodio sa njim, a pola sa mojom porodicom. Tako je bilo dok je službovao u Kovilju, kasnije u Zagrebu, nadam se da će tako biti i sada kada po službi Božijoj preseli u Beograd - rekao je Dušan i dodao:

- Duhovno smo vezani i ja njega vidim ne samo kao prijatelja, već i duhovnika, čoveka kome mogu da se ispovedim i kažem šta mi je na srcu. Njegova reč mi je uvek pomagala u životu, da ne lutam, da nađem pravi put. Njegovu ljubav ne osećam samo ja, nego i cela moja porodica, supruga Svetlana i ćerka Lola, svi smo ovih godina bliže Bogu zahvaljujući njemu - završava svoju ispovest umetnik Dušan Delić, alias "Duke of Chicago", dugogodišnji prijatelj novoustoličenog patrijarha srpskog, gospodina Porfirija.

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličen je 19. februara na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Porfirije pozdravio vernike s balkona Patrijaršije
Porfirije pozdravio vernike s balkona Patrijaršije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je 46. patrijarh po redu, a 57 poglavar naše svete Srpske pravoslavne crkve

Na mestu patrijarha nasledio je Irineja, koji je preminuo od korona virusa 20. novembra 2020. godine.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd