fbpx
Skip to main content
Miodrag Linta

Linta poručuje: Samo se dijalogom rešavaju otvorena pitanja u regionu

Foto: Media Centar
Srbi u četiri kantona sa hrvatskom većinom nisu konstitutivan narod

Samo se dijalogom mogu rešavati brojna otvorena pitanja između država naslednica bivše Jugoslavije, rekao je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je pozdravio sastanak učesnika Trilaterale Srbije, Hrvatske i BiH u Mostaru.

Jedno od otvorenih pitanja jeste i pitanje položaja i poštovanja nacionalnih i ljudskih prava Srba u Federaciji BiH, navodi Linta i podseća da Srbi u četiri kantona sa hrvatskom većinom, odnosno u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Posavskomi i Livanjskom, nisu konstitutivan narod.

- To praktično znači da Srbi nemaju pravo na jezik, pismo, nacionalnu grupu predmeta, zapošljavanje u javnom sektoru, a Srbi u Mostaru nemaju nikavav uticaj na predlaganje i usvajanje budžeta zbog neodržavanja izbora i nepostojanja Gradskog veća - naveo je Linta u pisanom saopštenju.

Miodrag Linta
Miodrag Linta
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Posebno je istakao činjenicu da Srbi u Federaciji BiH imaju velike probleme oko ostvarivanja svojih imovinskih i stečenih prava "zbog opstrukcije nadležnih vlasti", a pomenuo je i obnovu porušenih srpskih kuća u Federaciji BiH, koja je, kako ocenjuje, faktički u zastoju zbog blokade regionalnog stambenog programa.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd