fbpx
Skip to main content
zdravstvena knjižica

Ukidaju se zdravstvene knjižice u Srbiji?! Uskoro kod lekara idemo samo sa ovim dokumentom?

Foto: Srbija Danas
Možda više ne bude ni vozačkih dozvola

Od papirnih dokumenata smo se odavno oprostili, a uskoro bismo to mogli da učinimo i sa mnogim plastificiranim. 

Prva preporuka je već stigla i, ako to prođe, najpre ćemo se osloboditi zdravstvenih knjižica. Kod lekara bismo u tom slučaju išli samo sa ličnom kartom, na kojoj bi bili svi lični i zdravstveni podaci, objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za ekonomski razvoj, koja je i uputila ovu preporuku. 

Dom zdravlja
Foto: Profimedia/ilustracija

To je samo jedan od 100 predloga NALED-u za smanjenje birokratije i povećanje efikasnostidržave, predstavljenih u najnovijem 10. izdanju sive knjige.

Ivan Radak iz NALED-a kaže da bi to uštedelo i vreme i novac potrebne za vađenje zdravstvene knjižice. 

- Lične karte imaju čip na kojem mogu da se skladište podaci koji već postoje i na zdravstvenim knjižicama. Zašto to sve ne bismo umrežili i koristili jednu karticuumesto gomile različitih kartica o kojima treba voditi računa. Osim toga, bezbednost je velika prednost jer ne mora svaka od tih institucija za koju imamo karticu posebno da brine o bezbednosti, već se o tome brine na jednom mestu - navodi Radak neke od prednosti njihovog predloga.

Kartica
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako ističe, najdalje u tome je otišla Estonija. Njihov indetifikacioni dokument je multikartica koja objedinjuje različita dokumenta.

- To se kod njih zove ID i njima je to lična karta, vozačka, zdravstvena knjižica, služi im za logovanje za račun u banci , za glasanje, naručivanje elektronskih recepata za lekove. Bilo bi lepo dostići taj nivo - navodi on.

Inovacije u gradskom prevozu: Vožnju ćete plaćati platnim karticama

Mihailo Jovanović, direktor Vladine kancelarije za IT i e-Upravu, kaže da je ovo dobra ideja koju treba razmotriti. - To je interesantna zamisao. Inače, koncept digitalizacije, kako su to Vlada i premijerka Ana Brnabić postavili, zapravo je optimizacija, da ne pravimo sisteme koji međusobno ne mogu da komuniciraju. Bilo bi dobro da se u budućnosti , kada se stvore zakonski uslovi, sve to optimizuje. I zašto da se ograničimo samo na zdravstvene knjižice, zašto da nemamo i vozačku i ličnu kartu i knjižicu sve u jednom - kaže Jovanović

Od 100 preporuka NALED ministarstva su prošle godine realizovala svega devet, od kojih su delimično rešene samo tri.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd