Skip to main content
Aleksandar Marković

Marković: Uprava Grada Šapca gurnula je JKP Stari grad u podstanare jer im privatni interes bio ispred interesa građana

Foto: Privatna arhiva
Reakcija na mahinacije u Šapcu

Uprava Grada Šapca na čijem se čelu nalazi gradonačelnik Nebojša Zelenović, ostavio je JKP "Stari grad" bez prostorija u kojima se preduzeće nalazilo i poslao ih u podstanare. Narodni poslanik SNS Aleksandar Marković reagovao je na aferu koja potresa Šabac i izjavio da veruje da će, nakon isteka Zelenovićevog mandata, isplivati još mnogo toga na površinu.

Marković ističe da su afere, štetni ugovori, sumnjivi poslovi, sukobi interesa i zloupotrebe položaja nešto zajedničko svuda gde demokrate i njihovi sateliti vrše vlast.

- Ovo je još jedna u nizu afera koja potresa Šabac pod vlašću Nebojše Zelenovića. Iz onoga što se vidi, stiče se utisak da im je privatni interes bio, po starom dobrom običaju, ispred javnog interesa. Mislim da ovde ima dosta materijala za nadležne organe. Treba istražiti ko je na čelu te privatne firme kojoj su ustupljene prostorije. Iz iskustva možemo da pretpostavimo da će se ispostaviti da je u pitanju neki sukob interesa i da je tu neko izvukao neku korist za sebe, ali ne bih da prejudiciram rezultate eventualne istrage. Mene ovo podseća na čuvenu Đilasovu aferu u Beogradu, kada je gradska vlast sklopila ugovor o zakupu sa privatnom firmom po kome grad Beograd svakog meseca do 2020. godine mora da plaća više od 23.000 evra za zakup vrtića u prigradskom naselju Altina. Svakodnevne afere, štetni ugovori, sumnjivi poslovi, sukobi interesa, zloupotrebe položaja su nešto što je zajednicko svuda gde demokrate i njihovi sateliti vrše vlast. Bio to Zelenović u Šapcu, Paunović u Paraćinu, Stamatović u Čajetini ili nekada Đilas u Beogradu. Verujem da će, nakon isteka Zelenovićevog mandata u Šapcu, isplivati još mnogo toga na površinu - rekao je narodni poslanik SNS Aleksandar Marković. 

Podsećamo, Grad Šabac odlučio je da privatnoj kompaniji, koja je u tom mestu tražila lokaciju na dobrom mestu, ponudi prostorije u kojima je bilo smešteno Javno komunalno preduzeće "Stari grad". Mesto je prodato, a plan je bio da se nađe novo mesto gde će se sagraditi nove prostorije za komunalno preduzeće. Tu obavezu je Grad Šabac preuzeo na sebe.

Pronađena je nova lokacija, na prostoru gde je bila Stara ciglana. Na tom mestu je trebalo sagraditi novi prostor gde će se smestiti JKP "Stari grad". Međutim, uprava grada Šapca nikada nije sagradila prostorije za JKP "Stari grad", a glavno opravdanje je navodno bio novac, iako su od prodaje bivših prostorija uzeta novčana sredstva.

Na kiriju za godinu dali 2,16 miliona: Ovako je uprava Grada Šapca državno preduzeće JKP "Stari grad" poslala u podstanare

JKP "Stari grad" u tom trenutku doživao je da bude prebačen na novu lokaciju, ali pod zakup u Mašinkop. Dakle, uprava Grada Šapca dozvolila je da državno preduzeće koje doprinosi punjenju budžeta koji pripada građanim Šapca, ode u podstanare. Sada umesto da novac koji prihoduje ide za obnovu škola ili bolnica, ide za nečiji privatni džep.

Ugovor sa Mašinkopom JKP "Stari grad" je potpisao 01.06.2016. godine, a za period 01.11.2016. - 31.12.2017. godine JKP "Stari grad" dao je za zakup 2,16 miliona dinara. Za taj period Mašinkop je ovom javnom preduzeću izdao tri računa, odnosno tri fakture. Prva faktura je za periiod 01.11.2016.-31.03.2017. u vrednosti od 600.000 dinara, druga za period 01.04.2017.-31.08.2017. u vrednosti od 600.000 dinara i treća za period 01.09.2017.-31.12.2017. godine u iznosu od 960.000 dinara.

Račun koji je Mašinkop izdao JKP Starom gradu
Račun koji je Mašinkop izdao JKP Starom gradu

 

Račun koji je Mašinkop izdao JKP Starom gradu
Račun koji je Mašinkop izdao JKP Starom gradu

Račun koji je Mašinkop izdao JKP Starom gradu
Račun koji je Mašinkop izdao JKP Starom gradu

Dakle, umesto da je taj novac otišao u budžet Grada Šapca koji pripada svim građanima, taj novac je prebačen na privatnu firmu iz razloga što ugrava Grada Šapca nije izgradila prostor za JKP "Stari grad" iako je to obećala.

Pokušali smo da od uprave grada Šapca i gradonačelnika opštine Nebojše Zelenovića dobijemo odgovor na pitanja za koliko su prostorije JKP "Stari grad" prodati, zašto nisu obezbeđene nove prostorije, kao i to koliko JKP "Stari grad" plaća zakup, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili. Pitanja smo uputili i JKP "Stari grad", ali takođe nismo dobili odgovor.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd