fbpx
Skip to main content
Batrovci

Milo za drago! Razbuktava se EKONOMSKI RAT: Na srpskoj granici čeka 230 TONA HRVATSKE robe!

Foto: Profimedia/ilustracija
Procenjuje se da će deo propasti dok stigne do kupaca

Inspektori Ministarstva poljoprivrede samo su prekjuče zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrednosti od 500.000 evra, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina. Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija. Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar deo može da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca.

Carinski rat u najavi! Vlada Srbije upozorila poslednji put: Hrvati, imate sedam dana!

Blizu dogovora

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da ima napretka u pregovorima sa  Hrvatskom o revidiranju pravilnika kojim su povećane takse za pregled voća i povrća sa 12 na 270 evra.

- Čuo sam se već nekoliko puta sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, ali još pregovaramo. Ne mogu da potvrdim da smo se dogovorili, ali mogu da kažem da ima napretka. U obostranom je interesu da se taj pravilnik koriguje. Tu je ključno pitanje do kog nivoa će biti takve takse smanjene. Prestao je dogovor oko visine takse po kamionu. Nadam se nekom kompromisu - istakao je Šarović.

Detaljna kontrola koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede samo je deo kontramera srbije prema Hrvatskoj zbog enormnog povećanja taksi na fitosanitarni pregled robe iz "trećih zemalja" gde spada i Srbija. Zategnuti odnosi između Hrvatske, s jedne strane i komšija u regionu - Srbija, BiH, Crne Gore i Makedonije, s druge strane, poprimaju obrise pravog ekonomskog rata.

I to preko leđa proizvođača i seljaka. Oni se najviše nadaju da će se uskoro situacija smiriti, jer s novim nametima za kontrolu robe, ona ne može biti nikako konkurentna onoj iz Hrvatske ili EU, a na gubitku su i hrvatski proizvođači, jer im roba propada usled drugih pregleda.

Evo na koji način će se na carini Srbije kontrolisati sva roba iz Hrvatske

- Pregovaramo po ceo dan, ima pomoaka, a nadamo se da će končno rešenje biti pronađeno do kraja nedelje. Tražimo da cene budu usklađene sa onima iz okruženja EU, kao i da ne mogu da budu sve cene, jedna za domaće, druga za strane proizvođače - rekao je ministar trgovine Rasim Ljaijć.

Rasim Ljajić
Foto: Profimedia

Zemlje iz regiona, među kojima i Srbija, koje su najviše pogođene novim merama, smatraju da je Hrvatska na ovaj način prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zvanični zagreb je, očigledno, tražio "rupu u zakonu", mada je jasno da bi "dažbine koje imaju isto dejstvo" mogle da se primene i na neprimereno uvećanu cenu fitosanitarne kontrole.

Jer, na taj način, nesrazmerno visokim nametima, svesno se ometa nesmetani protok robe, što je jedno od osnovnih načela EU. Inače, sam SSP pretpostavlja jake veze i vrednosti koje dele dve strane - želju za jačanjem tih veza i uspostavljanje bliskog i trajnog odnosa koji se zasniva na uzajanosti i obostranom interesu, što bi Srbiji trebalo da omogući dalje jačanje i širenje odnosa sa EU i u njenim državama.

HITAN sastanak zvaničnika: Hrvatska razbesnela region, sledi udružena OSVETA!

U EU sada pažljivo proučavaju da li je Hrvatska prekršila ove odredbe i dovela do carinske blokade koja preti da ukoči primenu SSP.

- Pozivamo sve strane da učini sve što mogu da bi se problem rešio, započinjanjem konsultacija u dobrom duhu - saopštili su iu sedišta EU u Briselu.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd