fbpx
Skip to main content
Dragan Spasić

On je čuvar Caričinog grada, a za svoj veliki trud dobio je nešto što ga je oduševilo

Foto: Printescreen/YouTube-Al JezzeraBalkans
Bio je i na prijemu kod ministra kulture

Dragan Spasić, čuvar Caričinog grada, dobio je nedavno zahvalnicu za svoju posvećnost poslu - nagradu od 100.000 dinara i trimer za košenje trave, kao poklon od ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

Arheolozi našli ostatke Vikinga iz 10. veka, a kad su uradili DNK analizu ŠOKIRALI SE (FOTO)

Obnavlja se sve više spomenika kulture, sledeće godine se radi još 200 fasada ali i neki VEOMA BITNI PROJEKTI

- Dočekao me je u svom kabinetu sa svim svojim saradnicima i državnim sekretarima. Primio me je kao da sam mnogo važna ličnost. Imao sam veliku tremu, ali me je ubrzo napustila, jer je ministar napravio takvu atmosferu da sam se osećao kao da se godinama poznajemo - priča Spasić.

Sa ministrom Vukosavljevićem prvi put se sreo prošle godine, prilikom obilaska ovog arheološkog lokaliteta iz 6. veka u blizini Lebana, za koji se veruje da ga je podigao Justinijan Prvi.

- Pretpostavljam da je tada primetio da lokalitet čuvam i uređujem kao svoje dvorište. Iako za to nisam stručan, u nedostatku vodiča nije mi teško da sa posetiocima podelim ono što znam o Caričnom gradu, ukoliko tako nešto požele, i trudim da se da odavde svi odu zadovoljni - dodaje Spasić.

Posao čuvara počeo je da obavlja pre tri godine, a posle samo nekoliko meseci, Caričin grad je promenio svoj izgled. Njegova lepota i veličina su došle do izražaja, jer je Dragan otkrio delove lokaliteta koji su zarasli u šiblje i korov.

Justinian I
Justinian I
Foto: Profimedia

- Trudim se da održavam ovo stanje. Redovno kosim travu, čistim za turistima i pazim da nalazište ne oskrnavi neko od divljih kopača. U sezoni sam ovde od jutra do mraka, iako, kao i svi, imam radno vreme od 40 časova nedeljno - kaže Dragan, koji je rođen u obližnjem selu Sekicol, pa poznaje svaki kamen na prostoru većem od 10 hektara.

Lokalitet je pod jurisdikcijom Narodnog muzeja u Leskovcu.

Dragan ističe da ima podršku ove institucije i da se organizovane posete odvijaju uz pratnju profesionalnog vodiča. Ministar mu je, kaže, učinio izuzetnu čast kojom će se ponositi i njegovi naslednici, ali mu je najveća nagrada to što se Caričin grad obnavlja i što nije zapostavljen kao nekad.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd