fbpx
Skip to main content
Irena Vujović

MINISTARKA VUJOVIĆ: Ministarstvo radi na rešavanju ekoloških problema

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je, povodom najavljenog protesta ekoloških udruženja, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i zato ne postoji instant rešenje

Ministarka je ukazala na to da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade. Prve rezultate pokrenutih projekata očekuje već u ovoj godini.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE JE PRIORITET: Ministarka vujović istakla značaj pomoći lokalnim samoupravama

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE JE PRIORITET: Ministarka vujović istakla značaj pomoći lokalnim samoupravama

"SREDSTVA SE TROŠE TRANSPARENTNO" Ministarka Vujović istakla da se rešavaju svi veliki ekološki problemi

"SREDSTVA SE TROŠE TRANSPARENTNO" Ministarka Vujović istakla da se rešavaju svi veliki ekološki problemi

"MIONICA PRIMER ENERGETSKE EFIKASNOSTI" Ministarka Vujović pohvalila ekološki razvoj i toplanu na biomasu

"MIONICA PRIMER ENERGETSKE EFIKASNOSTI" Ministarka Vujović pohvalila ekološki razvoj i toplanu na biomasu

Vujović je navela da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine što, kako je navela, ranijih godina nije bio slučaj. Ministarka je poručila građanima da će ovu godinu obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije.

Ona je navela da su svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, prisutni više decenija i da će se u narednom periodu brže rešavati.

- Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže – navela je Vujović.

Ona je dodala da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Na poštovanju zakona se insistira, a kako je rekla, u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole.

ekologija
ekologija
Foto: Profimedia

- Inspektori su svakodnevno na terenu, u redovnoj kontroli ili po prijavi građana. Od novembra prošle godine do sada podneto je više od 50 prekršajnih, krivičnih i prijava za privredni prestup – rekla je Vujović.

Ministarka je, povodom najavljenog protesta, istakla da nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, ali činjenica da su stigli u medije, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca.

- Životna sredina tiče se svakog od nas i zato je javnost uključena u ono što radimo. Tu smo da saslušamo i nađemo najbolja zajednička rešenja, ali ne i da podržimo da se pitanja životne sredine koriste u svrhu politizovanja decenijskih problema, koji su nas sačekale i koji će sačekati bilo koga, ukoliko ne budemo zajedno, sa istim ciljem učestvovali u unapređenju stanja u životnoj sredini. Građani su svedoci šta smo sve uradili za samo pet meseci, a nećemo stati dok ne ostvarimo krajnji cilj, a to je da građani i sva deca u Srbiji imaju zdravu životnu sredinu kakvu i zaslužuju – poručila je Vujović.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd